Efterlønnere får mulighed for at udføre frivilligt arbejde 15 timer om ugen, uden at de bliver trukket i efterlønnen, og reglerne for APV i foreninger lempes.

Frivillig-regler: Timegrænse for efterlønnere rykkes og APV regler lempes

Frivillige får lov til at arbejde 15 timer om ugen uden at blive trukket i efterlønnen, og APV krav for frivillige lempes, siger statsministeren i sin åbningstale.

Regeringen letter kravene til de godt to millioner danskere, der arbejder frivilligt i organisationer, foreninger, klubber og væresteder for socialt udsatte.

Efterlønnere får mulighed for at udføre frivilligt arbejde 15 timer om ugen, uden at de bliver trukket i efterlønnen.

- Hvis en jurist på efterløn vil lægge otte timer hver mandag på et krisecenter, så bliver hun i dag trukket i efterlønnen. Fordi man kun må udføre fire timer frivilligt arbejde om ugen. Den grænse flytter vi nu til 15 timer, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i sin tale ved Folketingets åbning.

Læs også: Politikere anklages for løftebrud

Også for andre grupper end efterlønnere lempes kravene.

- De frivillige gør meget for mange. Hvad kan vi gøre for de frivillige? Det har regeringen spurgt dem om. Og vi vil følge deres råd, siger statsministeren.

- Vi har lyttet til de to millioner, der gør en frivillig indsats. De fortjener vores respekt. De får alle med.

For eksempel fjernes kravet om, at frivillige, der laver mad til hjemløse, skal deltage i et tredages kursus i fødevarehygiejne. Også papirarbejdet forenkles.

- Fremover skal svømmeklubben ikke lave en arbejdspladsvurdering for den frivillige, der træner et hold tirsdag aften, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun minder om, at de mange frivillige gør en konkret forskel for andre mennesker. Det kan være for drengen eller pigen, der lærer at spille fodbold, eller den ældre, der kommer en tur i skoven.

- Og den frivillige indsats rækker også højere end det. Man skal lede længe efter et land, hvor mennesker har så stor tillid til hinanden som i Danmark.

- Hvorfor er vi så trygge ved andre mennesker? Jeg er ikke i tvivl om, at det frivillige Danmark er en af forklaringerne, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

Emneord: APV, Frivillige, Foreninger, Frivillighed, Civilsamfund, Åbningstale, Folketingets åbning 2014
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 09.10.14 Gitte Krog-Meyer Holmen
  Måske mindre gængs APV - meget mere udvikling af frivilligkoordinatorer

  Ingen APV for frivillige? Og i disse tider, hvor mange i højere og højere grad forlader sig på frivillige som del af deres drift (ja, sådan er det jo). Måske det kan laves mindre bureaukratisk, men hvad så i stedet for? Og når mange frivilligkoordinatorer ikke er uddannede hverken fagligt eller personligt til at samarbejde og samskabe med frivillige. Ikke har den indsigt i og forståelse for, hvad det kræver at have frivillige. Fordi frivillige er IKKE som almindelige lønmodtagere - tværtimod - og skal derfor heller ikke mødes og styres som sådan.

  Frivillige går altså bare over til konkurrenten og giver et frivilligt bidrag der istedet, hvis de ikke synes, at der er ok at være. Så tænker, at det i bund og grund er mindst lige så meget i "arbejdsgiverens" interesse, at de hele tiden har styr på sær det psykiske
  arbejdsmiljø omkring de frivillige. Hvis ikke styr på det - som ønskeligt - i den daglige dialog - så da i det mindste i en mere formel APV (selv om jeg personligt ikke synes, den i sig selv viser noget som helst). Men som udgangspunkt for at signalere, at arbejdsmiljøet er vigtigt... Måske vi en dag når dertil, at APV så heller ikke længere skal være en del af det almindelige arbejdsmarked....ting har det med at skride...

  Mange tror fejlagtigt, at frivillige koster gratis og leder sig selv. At frivilligkoordinering er noget, man bare lige gør med venstre hånd og at det er noget, man bare lige kan sætte alle til at gøre. Tværtimod så skal du som frivilligkoordinator/-leder jo rekruttere og motivere/fastholde og styre (uden at styre) frivillige, der dels bare går, når de ikke gider mere. Dels regner med, at den inddragelse og medindflydelse, de ikke oplever på deres lønnede arbejde, at den møder og får de så i deres frivillige arbejde. Ligesom at tolerancen ift. livsfarlige ledere og ledelse er meget lav - modsat almindelige arbejdspladser, hvor man må eller vælger at udholde livsfarlige ledere...

  Behøver jeg at fortælle, at konflikthåndtering er en de væsentligste kompetencer for en frivilligkoordinator - måske konflikter, frivilligkoordinatoren direkte eller indirekte selv har været med til at skabe pga. manglende faglig viden og ikke mindst personlige egenskaber.

 • 08.10.14 Jens Andersen
  Hvad med os andre?

  Som det ser ud nu, gælder de nye regler kun for efterlønnere. Men hvad med os andre? Jeg laver en masse frivilligt arbejde, mens jeg er på dagpenge, og det gjorde jeg også mens jeg fik løn og SU. Skal vi andre ikke have lov til det?
  Frivilligt arbejde er den bedste - og måske eneste - måde for arbejdsløse at udvide netværket med nogen, der ikke også selv er arbejdsløse. I det frivillige arbejde mødes høj og lav, rig og fattig, og det er afgørende for eksempelvis dagpengemodtagere, at de møder andre mennesker end deres 'kolleger' på Jobcentret.
  Regeringen har nu chancen for at vise, at de mener det alvorligt med værdien af frivilligt arbejde - også for andre end efterlønnere.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også