Frivilligbørser bringer borgere, institutioner, foreninger og erhvervsliv sammen

Velfærd

28/04/2015 11:42

Paul Sauer

Flere kommuner har med stor succes skabt events, hvor kommune, borgere, foreninger og erhvervsliv indgår et hav af aftaler om frivilligt arbejde på én enkelt, hektisk dag.

Klokken ringer og udvekslingen er i gang

Mere end 150 konkrete aftaler mellem borgere, kommunale institutioner, frivillige foreninger og virksomheder – det har været resultatet, hver gang Frivilligbørsen er løbet af stablen i Ikast-Brande Kommune.

Konceptet er simpelt: Alle bringes sammen i ét rum, der ringes med en klokke og så er det bare med at lave aftaler om udveksling af hjælp og frivilligt arbejde inden for den aftalte tidsramme.

Formen skaber en helt speciel atmosfære, forklarer Charlotte Holleufer, leder af Frivilligcenter Ikast-Brande.

“Når man står i det rum, er det legalt at spørge folk om hjælp, var der en der sagde. Det er intenst, folk sitrer og springer rundt, og når man ringer med gonggongen igen, er man tilbage til at være dem, man var før.”

Konceptet er kopieret fra Holland

Ideen stammer oprindeligt fra Holland, og der har også været afholdt succesfulde frivilligbørser adskillige gange i den norske by Bærum. I Danmark tog Center for Frivilligt Socialt arbejde initiativ til at skabe en dansk udgave, og Ikast-Brande bed på som de første.

Siden har også Gladsaxe og Rudersdal kommuner afholdt frivilligbørser med gode resultater, og flere børser er på vej, bl.a. i Sorø.

For borgere og foreninger kan det give stor gevinst at “bytte ydelser” med kommunen, fortæller Charlotte Holleufer.

“De kommunale institutioner kommer og tilbyder en masse,” siger hun, og det behøver ikke nødvendigvis være noget, der “koster noget” – fx kan foreninger ofte have stor glæde af kommunale lokaler. På den måde lægger eksempelvis det socialpsykiatriske bosted Ørbæklund nu rum til en squaredanser-klub.

Psykisk sårbare bytter boller for oplevelser

Også for kommunen er der gevinster at hente, og en af de kommunale institutioner, som i Ikast-Brande har haft godt udbytte af Frivilligbørserne i 2013 og 2014, er det socialpsykiatriske værested Den Blå Café.

“Vi har fået det ud af det, at vi har været ude til forskellige arrangementer, blandt andet har vi været i Nørre Snede og spille krolf i deres forening, vi har haft besøg af spillemænd fra Frisenborgparken, og vi har været på natur-tur i Harrild Hede. De stillede med en naturvejleder og vi tog så til gengæld brød med til kaffen,”, fortæller værestedsmedarbejder Leo Vad.

Aktiviteterne understøtter Den Blå Cafés arbejde for at hjælpe psykisk sårbare med at leve et liv, der er så tæt på normalen som muligt.

“De kommer ud og møder nogle andre mennesker, og de ser noget andet end det, de normalt ser i dagligdagen,” siger Leo Vad.

Han betegner deltagelsen på Frivilligbørserne som “en rigtig god oplevelse” – især i 2014, hvor Den Blå Café havde taget brugerne med på børsen: “Det er dem, det handler om og dem, der ved, hvad de kan levere,” siger han.

Den Blå Café kan primært bringe tilbud om at levere cafévarer som fx bagværk med på Frivilligbørsen, men én bruger har også lavet en aftale om at producere grafisk materiale for den lokale volleyballklub.

Fire mennesker er nok til at arrangere en børs

Succes’en med Frivilligbørsen vil blive gentaget i 2015, nærmere bestemt den 12. maj, fortæller Charlotte Holleufer. Hun har følgende råd til andre med mod på at starte deres egen, lokale frivilligbørs:

“Man skal samle en lille flok mennesker, som vil det her – mere skal der egentlig ikke til. Det optimale er én til to fra kommunen, én til to fra de frivillige organisationer og så en “børsboss”, der kan være ansigtet udadtil. Og det må gerne være én, der har forbindelser ud i erhvervslivet, en tidligere borgmester eller en fra logerne.”

KONTAKT: Charlotte Holleufer, daglig leder af Frivilligcenter Ikast-Brande:

21 32 94 09 [email protected]

LINKS: Frivilligbørs i Rudersdal Kommune: www.frivilligcentret.dk/frivilligbors

 

Mest Læste

Annonce