Frysebehandling er effektiv mod nyrekræft

Nyrekræft kan behandles både skånsomt og effektivt med frysebehandling, viser de første danske data, hvor man har fulgt patienterne igennem en længere periode.

En lille frysenål, som stikkes direkte ind i en kræftknude i nyren, har vist sig at være en særdeles effektiv behandling for patienter med nyrekræft.

Det viser ny forskning fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, som er publiceret i Scandinavian Journal of Urology.

Frysebehandling mod nyrekræft blev indført på Aarhus Universitetshospital tilbage i 2005 som det første sted i Danmark, og i dag behandler hospitalet ca. 130 patienter om året fra Region Midt og Region Nord. Behandlingen kan tilbydes patienterne, hvis kræftknuden maksimalt er 4 cm.

Kun få pct. fik tilbagefald

Igennem årene har man fulgt patienterne, og derfor er man nu i stand til at fremlægge de første danske langtidsdata på området – og samtidig bidrage til internationale opgørelser, som er meget begrænsede på området.

- Resultaterne viser, at kun seks procent af patienterne fik tilbagefald efter behandlingen. Samtidig var det i løbet af opfølgningsperioden på op til 10 år kun tre procent af patienterne, der døde som følge af nyrekræft, siger Tommy Kjærgaard Nielsen, der er afdelingslæge på Urinvejskirurgi på Aarhus Universitetshospital og klinisk lektor ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.

- Frysebehandling er en mere skånsom behandling end kikkertkirurgi, som typisk vil være alternativet. Der er tale om ambulant behandling, og patienterne går hjem igen samme dag. I dag efterspørger flere af vores patienter faktisk frysebehandlingen, selv om de godt kunne blive opereret.

International diskussion

Internationalt set har det været meget omdiskuteret, om man skulle tilbyde patienter med nyrekræft frysebehandling eller kirurgi. Der findes ingen såkaldte randomiserede undersøgelser, hvor man har trukket lod mellem henholdsvis frysebehandling og kirurgi til den samme type af patienter.

I amerikanske og europæiske retningslinjer anbefaler man generelt kirurgi. Det skyldes, at tidligere opgørelser har vist dårligere resultater med frysebehandling, bl.a. fordi denne behandling typisk er blevet tilbudt til de sygeste patienter, der ikke kan tåle kirurgi og dermed har en dårligere prognose.

- På Aarhus Universitetshospital har vi hovedsageligt tilbudt frysebehandling til vores patienter, og her kan vi se, at resultaterne af frysebehandlingen er fuldt på højde med kirurgi. Tilmed er den mere skånsom for patienterne.

- Derfor anbefaler vi, at man drøfter muligheden for frysebehandling med patienterne. Ikke mindst med de patienter, hvor en anden sygdom kunne øge risikoen for komplikationer i forbindelse med kirurgiske indgreb.

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.

 • 26.04.21 Sundhed
  Rigshospitalet får nyt middel i kampen mod corona

  Som det første hospital i Danmark har Rigshospitalet fået en autonom desinfektionsrobot UVD Robots fra fynske Blue Ocean Robotics som en donation fra EU-kommissionen. Teknologien gives som led i bekæmpelsen af hospitalsinfektioner, Covid-19 og andre smitsomme mikroorganismer på hospitalerne