FTF: Rigtig dagpengemodel med forkerte betalere

Aftalen om en ny dagpengemodel giver os et meget bedre system med op til tre års dagpenge og fleksibel genoptjening, men det er urimeligt, at de nyuddannede skal betale så stor del af prisen. Politikerne har ikke taget ansvar nok for de skader, de selv havde skabt i det gamle system, mener FTF’s formand.

Med et bredt politisk flertal bag sig har regeringen netop indgået en aftale om et nyt dagpengesystem. Aftalen indebærer, at der bliver tre dages karens om året, og forligspartierne har her fulgt den linje, som LO og FTF har foreslået, selv om et flertal i kommissionen anbefalede 8 karensdage om året.

Til gengæld sænkes dagpengesatsen for dimittender fra i dag 82 pct. af fulde dagpenge til 71,5 pct. af fulde dagpenge for ikke-forsørgere, selv om dagpengekommissionen foreslog, at den blev sænket kun til 78 pct. for at holde dagpengesystemet mere attraktivt for nyuddannede end kontanthjælpssystemet. Forsørgere vil få 82 pct. som i dag.

Formand for FTF, Bente Sorgenfrey, der på vegne af 450.000 offentligt og privat ansatte har siddet i dagpengekommissionen, siger:
 
”Vi får den rigtige dagpengemodel nu med op til tre års dagpenge og fleksibel genoptjening. Det er et mere retfærdigt og mere enkelt system, hvor færre vil falde ud, og flere vil komme tættere på job. Det er også rigtig positivt, at politikerne har lyttet til lønmodtagerne og begrænser det til tre karensdage om året, men det er helt urimeligt, at de nyuddannede skal betale så stor en del af prisen. Jeg synes ikke, at politikerne har påtaget sig nok ansvar i forhold til at rette op på de fejl, man selv skabte i det gamle system”. 
 
Bente Sorgenfrey er også meget imod, at man tager socialpolitiske hensyn i et arbejdsmarkedspolitisk system, der er en forsikringsordning. Bente Sorgenfrey er desuden utilfreds med, at man ikke har fulgt dagpengekommissionens anbefalinger, hvad angår supplerende dagpenge, men i stedet lægger op til yderligere analyser, før der kan findes en løsning. 
 
”Jeg går ud fra at arbejdsmarkedets parter vil blive involveret i det arbejde”, tilføjer hun.
Emneord: Dagpengekommission, FTF, Bente Sorgenfrey, Dagpengereform, Dagpengeperiode, Dimittendsats
FTF på DenOffentlige.dk FTF er 450.000 danskere...
Aktivitet: Artikler: 86 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.08.18 Politik
  LO: Godt at A-kasserne nu får mere ansvar

  - Ros til partierne for, at de nu omsider viser a-kasserne den tillid, de fortjener. Jeg havde dog hellere set, at a-kasserne havde fået opgaven som en fast ordning i stedet for et forsøg, siger LO-næstformand Ejner K. Holst.

 • 30.05.18 Velfærd
  Regeringen: Flere skal i arbejde - og blive i jobbet

  Mangel på arbejdskraft må ikke bremse væksten i Danmark. Regeringen vil med et nyt udspil gøre 20.000 flere jobparate, give flere ledige mulighed for at blive opkvalificeret og fordoble karantænen for at sige sit job op uden at have et andet på hånden eller sige nej til et job.

 • 19.12.16 Politik
  FTF: Om ti år vil den offentlige sektor mangle 59.000 par hænder

  Der bliver brug for ekstra 59.000 flere offentligt ansatte, hvis velfærden skal følge med befolkningstilvæksten og holde trit med samfundsudviklingen. Det viser en ny beregning fra FTF.

 • 22.06.16 Politik
  Center for Offentlig Innovation fortsætter

  Regeringen og KL har aftalt at forlænge centeret for en ny periode i forbindelse med aftalen om den kommunale økonomi for 2017. FTF glæder sig over, at centeret kan fortsætte sit vigtige arbejde.

 • 19.11.15 Velfærd
  FTF: Finanslov skader både erhvervsliv og velfærd

  Finanslovsaftalen skærer hårdt i uddannelse, forskning og arbejdsmiljø, og det skader både den offentlige og private sektor. Omprioriteringsbidrag i den offentlige sektor og nyt udgiftsloft i kommunerne frem til 2019 vil betyde mindre velfærd og færre velfærdsmedarbejdere, selvom en del af pengene tilbageføres til udvalgte områder i det offentlige. Der er råd til mere velfærd og offentligt forbrug, fastslår