Foto: Shutterstock

Godt nyt: Nu får færre danskere denne type sygdom

Antallet af personer, som diagnosticeres med alkoholrelateret leversygdom er faldet de sidste 10 år i Danmark. Samtidig er prognosen for disse patienter blevet bedre: De har færre hospitalsindlæggelser og lever længere. Det viser en undersøgelse fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

De seneste år er alkoholforbruget faldet i Danmark. Og det viser sig nu i antallet af leverskader. Det har forskere fra AU og AUH netop undersøgt.

”Vi har kigget på forekomsten, hospitalsbehandlingen og dødeligheden af alkoholrelateret leversygdom i Danmark gennem de sidste 25 år,” siger ph.d.-studerende på Aarhus Universitet og læge på Aarhus Universitetshospital, Frederik Kraglund, som er en af forskerne bag undersøgelsen.

Antallet af nydiagnosticerede tilfælde af alkoholrelateret leversygdom faldt fra 357 per million danskere i 2009 til 240 per million danskere i 2018. Et fald som er tydeligt for begge køn og mest udtalt blandt de yngre generationer født efter 1960.

Forskerne forventer et yderligere fald i fremtiden. I dag har 40-50-årige eksempelvis en væsentligt lavere forekomst af alkoholrelateret leversygdom end 60-70-årige havde for 20 år siden, da de var 40-50 år.

Resultaterne er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Clinical Epidemiology.

”Faldet i antal personer med nydiagnosticeret alkoholrelateret leversygdom falder sammen med, at salget af alkohol i Danmark er faldet i samme periode. Årsagerne til denne udvikling har vi dog ikke undersøgt nærmere,” siger han.

Mange dør stadig af alkohol

Den solgte mængde ren alkohol er faldet med 22 procent fra 1994 til 2018. I gennemsnit blev der solgt ca. 13 liter ren alkohol per borger over 18 år i 1994, i 2018 var det tal knap 10 liter.

”Vi kan bruge resultaterne til at vise, at alkoholrelateret sygdom følger befolkningens alkoholforbrug. Selvom udviklingen går i den rigtige retning, så har vi i Danmark fortsat en høj dødelighed af alkoholrelateret leversygdom. Hvis man ønsker at færre dør af alkohol i Danmark, må man fortsat arbejde på at nedsætte befolkningens indtag af alkohol,” siger Frederik Kraglund.

Det var ved hjælp af de danske sundhedsregistre, at forskerne identificerede 41.316 patienter, som blev diagnosticeret med alkoholrelateret leversygdom mellem 1994 og 2018. I denne periode steg medianalderen ved første diagnose fra 52 til 62 år.

Ud over at færre får alkoholrelateret leversygdom, er dødeligheden også faldet siden 1994.

”En del af forklaringen på den lavere dødelighed er, at sygdommen i højere grad end tidligere diagnosticeres inden, den udvikler sig livstruende. Yderligere har patienter med alkoholrelateret leversygdom i gennemsnit væsentligt færre indlæggelser og skadestuebesøg end for 25 år siden,” siger forskeren.

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 14.06.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen påbegynder ny vaccinationsindsats

  Tilslutningen til COVID-19 vacciner er generelt høj i Danmark, men der er samtidig lokale forskelle på, hvor mange der bliver vaccineret. Derfor sætter Sundhedsstyrelsen ind med et nyt pilotprojekt med information, hjælp og etablering af nært tilbud i områder med lav vaccinationstilslutning i samarbejde med udvalgte kommuner og regioner.

 • 14.06.21 Sundhed
  Nyt fra sundhedsstyrelsen: Her bør borgere stadig bruge mundbind

  Sundhedsstyrelsen kommer med nye anbefalinger om borgernes brug af mundbind i sundhedsvæsenet. Anbefalingerne gælder fra 14. juni. Fremover anbefales brug af mundbind til patienter, der har symptomer, der kan være tegn på COVID-19, til alle der skal testes for COVID-19 og på enkelte steder på sygehuse og i almen praksis.

 • 11.06.21 Sundhed
  Tilbagekaldes: Mug i madvare

  Rømer Vegan tilbagekalder et parti veganske nuggets og et parti veganske fiskefinde, da der er risiko for mug i produkterne.

 • 11.06.21 Sundhed
  Tilbagekaldelse af produkt fra Libero

  Libero tilbagekalder ammeindlæg af mærket Libero Nursing Pads af sikkerheds- og kvalitetsmæssige årsager. Tilbagekaldelsen gælder alle produkter fra forbrugere, lagre og butikker - med øjeblikkelig virkning. 

 • 11.06.21 Sundhed
  Nu lempes restriktioner i den kollektive trafik

  Som led i den seneste aftale om genåbning er det besluttet, at kravet om mundbind fjernes for siddende passagerer og personale i den kollektive trafik. Der skal dog stadig bruges mundbind ved ud- og indstigning og for stående passagerer.