Foto: Shutterstock

Godt nyt til unge danskere: Aftale om sommerens prøver og eksamener fastlagt

Regeringen og Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance er blevet enige om, hvordan prøver og eksamener skal håndteres i resten af dette skoleår.

Elever og kursister, som står overfor at skulle til prøve i foråret og sommeren 2021, har i længere perioder været hjemsendt til nødundervisning. På grund af de særlige omstændigheder omkring undervisningen er regeringen og et bredt flertal i Folketinget enige om, at der skal gennemføres færre prøver til sommer.

De konkrete elementer i aftalen, som dækker hele Børne- og Undervisningsministeriets område, fremgår af aftaleteksten. Eksempelvis indebærer aftalen, at folkeskoleelever skal til fire prøver i 9. klasse mod normalt syv prøver. I 10. klasse afholdes fire prøver mod normalt op til 11 prøver. Elever i 10. klasse indstiller sig selv til prøve. På de gymnasiale uddannelser skal elever i 1. og 2.g til en prøve, mens elever i 1.hf skal til to prøver. I 3.g og på 2. hf skal eleverne til fire prøver. Normalt skal elever i henholdsvis 3.g og 2.hf til henholdsvis typisk cirka syv og otte-ni prøver.

Med løsningen sikres det, at eleverne får en studenter-huebegivenhed lige op til sommerferien, når de har afsluttet deres sidste mundtlige prøve. Svendeprøverne vil også fortsat kunne afholdes.

Frigiver tid

De færre prøver vil frigive tid, som i stedet skal bruges på længere undervisning til at indhente det faglige og sociale efterslæb, der måtte være. 

For de aflyste prøver vil standpunktskarakterer vil blive ophøjet til prøvekarakterer, ligesom man gjorde sidste år, så alle elever og kursister fortsat får et fuldt eksamensbevis og ikke bremses i deres videre uddannelse. På de uddannelser, hvor der normalt ikke gives standpunktskarakter, for eksempel på hf, skal der gives afsluttende standpunktskarakter for de aflyste prøver. 

Aftalen indeholder også en række andre tiltag. For eksempel får skolerne mulighed for at se bort fra visse dele af undervisningen, der er foregået som nødundervisning, når der skal udarbejdes mundtlige eksamensspørgsmål. Prøvefagsudtræk offentliggøres også tidligere end normalt.

Børne- og undervisningsministeren vil – forudsat at forlængelsen af nødloven vedtages af Folketinget – omkring den 1. marts 2021 udstede bekendtgørelse med regler i overensstemmelse med aftalen. 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 26.02.21 Uddannelse
  Nu kan du få et forskerbesøg hjemme i stuen

  Invitér en forsker på besøg gennem skærmen og bliv klog på alt fra det ydre rum over søvn til den grønne omstilling. Du kan nu bestille et gratis foredrag fra en af de mere end 200 forskere, der stiller op via Bestil en Forsker-ordningen og fortæller om deres forskning og svarer på dine spørgsmål.

 • 19.02.21 Uddannelse
  Ungdomsliv i en coronatid – smertegrænsen er nået

  Nedlukningerne har forstærket de sociale uligheder i skolen markant, og mange unge mistrives både socialt og fagligt. Den gruppe af unge, som i foråret faktisk krediterede på onlineundervisningen, har med den anden nedlukning også passeret en smertegrænse. Det påpeger forskerne bag et omfattende DPU-forskningsprojekt om ungdomslivet under Corona.

 • 18.02.21 Uddannelse
  BUPL om trivselspakke: Skævt fokus på faglighed fremfor trivsel

  Der er for meget fokus på det faglige efterslæb og for lidt på trivselsarbejdet i den nye trivselspakke. Sådan lyder dommen fra BUPL.

 • 18.02.21 Uddannelse
  Regeringen ude med ny indsats: Skal styrke faglighed og trivsel

  Corona-krisen påvirker nogle elevers faglige niveau og trivsel. Derfor er et flertal af Folketingets partier enige om en række indsatser frem mod sommeren 2021. Med aftalen åbnes for kortere udendørs møder i faste trivselsgrupper med op til fire elever og en lærer/underviser/pædagog.

 • 02.02.21 Uddannelse
  Erhvervsuddannelser: Flere vil være faglærte

  Den storkøbenhavnske uddannelsesinstitution NEXT Uddannelse København melder om en stigning i optaget på skolens erhvervsuddannelser. Attraktive jobmuligheder og corona-situationen kan være blandt forklaringerne.