Grækenlands regeringsparti hænger i laser

Aldrig er der ro. Grækerne hopper fra den ene økonomiske og politiske krise til den anden. Kort efter at et nyt låneprogram er faldet på plads, truer et nyvalg.

De hårdt prøvede grækere kunne ellers nok trænge til en pause fra de evindelige problemer, der under de seneste fem års økonomisk krise med nedskæringer, smalkost og en truende fallit har været dagligdag.

Og i de seneste måneder er bølgen af migranter til de græske øer også taget til med et helt arsenal af nye problemer.

Så der er nok at tage fat på for politikerne i parlamentet i hovedstaden Athen, men det ser ud til, at de meget snart smider håndklædet i ringen og udskriver nyvalg.

Det venstreorienterede regeringsparti Syriza, der vandt valget i januar, er nu dybt splittet. Omkring en tredjedel af partiets parlamentarikere undlod at stemme eller stemte imod den seneste lånepakke, som de internationale kreditorer stiller til rådighed til gengæld for en række græske besparelser og reformer.

Pakken blev vedtaget i parlamentet i fredags. Det har så medvirket til, at statskassen igen kan forvente at få tilført penge, men politisk er regeringen under ledelse af premierminister Alexis Tsipras ude på det dybe vand.

Lånepakken er ikke helt på plads endnu. Den skal endeligt vedtages af flere af eurolandene, men onsdag ventes forbundsdagen i Berlin at sige ja. Det baner vejen for, at den tredje internationale lånepakke siden 2010 kan pakkes ud i Athen.

Pakken indeholder lån på 86 milliarder euro over tre år. Det er godt 640 milliarder kroner.

Herfra skal der sendes 3,2 milliarder euro i afdrag for tidligere lån til Den Europæiske Centralbank (ECB) allerede torsdag.

Ifølge de internationale nyhedsbureauer ventes det, at Tsipras kort herefter vil holde en tillidsafstemning om sin regering i parlamentet.

Det er her, det kan gå galt.

For oprørerne i hans eget bagland kan næppe støtte ham, og det franske nyhedsbureau AFP skriver, at de oppositionspartier, der har hjulpet Tsipras med at få lånepakken igennem parlamentet, næppe vil hjælpe ham ved at stemme ja til, at de har tillid til ham.

Og så begynder det at ligne et nyvalg.

Tsipras-ministre er også begyndt at tale om, at det er den vej, det går.

- Valg er nødvendigt for den politiske stabilitet. På grund af problemerne med regeringens flertal kan situationen lige nu kaldes alt andet end stabil, sagde Panos Skourletis, energiminister, mandag aften til tv-kanalen Skai TV.

Syriza vandt valget på løfter om, at partiet ville genforhandle låneaftalerne og fjerne kreditorernes krav om nedskæringer og reformer, fordi det gør for ondt på de almindelige grækere.

Det forsøgte Syriza også i foråret. Det førte til, at partiet udskrev en folkeafstemning om, hvorvidt Grækenland skulle acceptere kravene i en ny aftale. Det afviste vælgerne, men nu er det endt med, at regeringen alligevel har fået vedtaget en aftale med en række krav, som mange grækere er imod.

Og også derfor skal der nyvalg til, siger energiminister Skourletis. Han påpeger ifølge AFP, at regeringen er bundet af en "demokratisk legalitet".

Det betyder, at regeringen har brug for ny vælgeropbakning, idet den realitet, der er nu, har meget lidt at gøre med det mandat, Syriza fik i januar.

/ritzau/

Emneord: Grækenland, Udland, Syriza, Alexis Tsipras
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.