Grækere frygter ny bølge af flygtninge

Tusindvis af migranter venter stadig på chancen for at nå Europa. Det bekymrer beboere på den græske ø Lesbos.

Antallet af migranter, der tager den livsfarlige tur over havet til Grækenland, er faldet voldsomt siden sidste år.

Alligevel frygter beboere på den græske ø Lesbos, at en ny bølge af flygtninge er på vej.

Dagbog fra Lesbos - seks dage i flygtningekrisens frontlinie

Psykolog Jane Maul beretter om seks dage som frivillig på Lesbos - hvor kun frivillige fra hele Europa sørger for den første kontakt, når traumatiserede flygtninge rammer klippekysten. Læs de gribende beretninger her.

- Jeg er bekymret for, at det vil begynde igen, siger den 63-årige fisker Thanassis Marmarinos ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Alle disse mennesker, der venter overfor (i Tyrkiet red.), og som er jaget væk af bomberne, der stadig falder i Syrien.

Over 800.000 migranter og flygtninge krydsede havet til Grækenland sidste år. Marmarinos husker, at han har hjulpet med at redde 75 både og over 4000 mennesker. 

- Jeg lavede ikke andet i fem måneder, fortæller han.

De frygtelige syn fra redningsaktionerne, plager ham stadig.

- Det værste (minde red.) er spædbørnene.

Marmarinos er blandt de tre indbyggere i den lille kystby Skala Sykamias, der var nomineret til Nobels fredspris.

Indtil videre er 167.600 migranter nået frem til Grækenland over havet i år. Det viser tal fra FN's Flygtningehøjkommissariat. 

Hver måned går tusindvis af mennesker i land på den græske kyst. 

Senest blev en båd med snesevis af migranter lørdag reddet i sikkerhed efter en græsk redningsaktion.

Om bord på båden var 131 mennesker, der ifølge AFP forsøgte at nå til Italien.

Migranterne foretog et nødopkald til fastlandet på grund af dårlige vejrforhold om natten. De blev hjulpet i land af det græske havnepoliti i byen Methoni.

Italiens kystvagt redder over 6000 på havet mod Europa
Den italienske kystvagt havde for nylig en af sine hidtil mest travle dage i forbindelse med bølgen af mennesker, der kommer fra det nordlige Afrika og Mellemøsten mod Sydeuropa. Kystvagten siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at den har koordineret redningsindsatser, som har reddet 6055 migranter og flygtninge.
 
Det er et af de højeste antal reddede mennesker på én dag, siger kystvagten, der har reddet de mange mennesker i omkring 40 forskellige både.  De mange hjælpeoperationer sker tre år efter en skibsbrand, der kostede 366 mennesker livet og var med til at åbne verdens øjne for det drama, der udspillede sig på Middelhavet dengang og nu.
 
Ifølge FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) er hundredtusinder af mennesker siden katastrofen for tre år siden blevet reddet på Middelhavet. 
 
Det antages, at mindst 11.000 mennesker er druknet i forsøget på at krydse Middelhavet og komme til Europa. BBC citerer UNHCR for, at der i år er kommet over 130.000 mennesker over Middelhavet fra Nordafrika, overvejende Libyen, til Italien. Mange af dem, der forsøger at krydse havet, kommer altså fra lande i Afrika, herunder de nordafrikanske, arabiske lande. 
 
Samtidig er der også mange syrere, afghanere og irakere blandt dem, der forsøger at komme med båd til Italien.
 
Det nye Europæiske Grænse og Kystagentur
* Alle 28 EU-lande enedes tidligere på året om at skabe det nye grænseagentur.
 
* Det nye Europæiske Grænse og Kystagentur skal sørge for, at nye bølger af migranter ikke kommer ulovligt ind i EU.
 
* Det Europæiske Grænse og Kystagenturs mandskab vil gradvist stige til 1000 mand - en fordobling i forhold til Frontex.
 
* Derudover vil agenturet også hurtigt kunne indkalde 1500 grænsevagter fra EU-landene.
 
Kilde: AFP
/ritzau/
 

 

Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.