Guldborgsund: Lækket spareplan bekymrer ombudsmand

Ledelse

14/04/2014 11:07

Nick Allentoft

Ombudsmanden frygter, at rettighederne for de allermest udsatte børn i Guldborgsund kommer under pres. Men pegefingeren kommer næsten et halvt år for sent, siger kommunen.

En intern spareplan på anbringelsesområdet i Guldborgsund Kommune får nu Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, til i alvorlige vendinger at advare mod risikoen for, at børnenes rettigheder ikke respekteres.

Ombudsmanden har modtaget spareplanen anonymt fra "en bekymret medarbejder".

Det fremgår blandt andet af spareplanen, at kommunen har et mål om at hjemtage 30-40 procent af de børn, der er anbragt i plejefamilier.

Guldborgsund Kommune har forklaret ombudsmanden, at de konkrete sparemål ikke er bindende, og at kommunen vil holde sig inden for lovgivningen. 

Men ombudsmanden peger alligevel på en række problematiske forhold ved planen og understreger sin alvorlige bekymring i en redegørelse om sagen.

- Jeg har forståelse for, at kommunerne tænker i nye retninger i en trængt økonomisk situation, men det er et ufravigeligt krav, at lovgivningen overholdes. 

- Og Guldborgsund Kommunes spareplan gør mig alvorligt bekymret for, om de allermest udsatte børns rettigheder kommer under pres, siger Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

Det fremgår ifølge ombudsmanden af den anonyme henvendelse, at sagsbehandlerne i Guldborgsund Kommune skal starte med at gennemgå alle deres anbringelsessager og inddele dem i tre kategorier – A, B og C. 

Sagsbehandlerne skal derefter kontakte anbringelsesstederne med henblik på at få nedsat anbringelsesomkostningerne med 10-15 procent. Hvis det ikke lykkes, skal barnet hjemtages til kommunen, eller der skal findes et billigere tilbud til barnet. 

Det fremgår, at formålet med processen er at hjemtage 30-40 procent af de børn, der er anbragt hos plejefamilier, og at hjemtage eller forkorte 30 procent af anbringelserne for børn med behov for særlig kvalificeret indsats på opholdssted eller døgninstitutioner.

Der har gennem de seneste år været stor fokus på kommunernes behandling af udsatte børn, og Folketinget har vedtaget flere reformer, der blandt andet skal sikre kontinuitet i anbringelserne.

- På den baggrund er det stærkt bekymrende, at de meget detaljerede regler på området slet ikke er beskrevet i det materiale, som jeg har modtaget om kommunens spareplan, siger Jørgen Steen Sørensen.

Udvalgsformand: Udskældt spareplan gav ikke hjemtagelser

Spareplanen som Folketingets Ombudsmand kritiserer, er en del af et gammelt sparekatalog. Det oplyser formanden for kommunens børne-, familie- og uddannelsesudvalg, Janne Hansen (V).

- Vi har ikke gjort nogle af de ting, der blev foreslået dengang. Hvis det var sådan, at vi havde fulgt det og hjemtaget en masse børn, så var kritikken berettiget, men det har vi ikke gjort, siger udvalgsformand Janne Hansen fra Guldborgsund Kommune.

Hun fortæller, at forslaget til at spare på anbringelsen af børn og unge var en del af en proces, hvor kommunen skulle spare.

- Hver gang har vi en løbende proces om, hvordan vi kan få pengene til at række. Forvaltningen kommer med mange forslag til besparelser, som vi som politikere skal vurdere er spiselige, og hvad der ikke kan komme på tale. Det foranledigede også, at vi kiggede kritisk på anbringelsesområdet, fordi det er et stort område, som koster mange penge.  Vi kiggede på, om alle er placeret rigtigt, og om der er blevet fuldt op på sagerne og så videre. Men det har ikke foranlediget, at vi har hjemtaget en stor gruppe, og alle var placeret rigtigt, siger Janne Hansen.

​Guldborgsund Kommune havde i 2013 et forbrug på ca. 114,5 millioner kroner på området. Budgettet for 2014 er på ca. 97 millioner kroner, men forbruget i 2014 forventes at blive ca. 123 millioner kroner. Det vil sige ca. 26 millioner kroner mere end budgettet og ca. 9 millioner kroner mere end 2013.

Janne Hansen siger, at kommunen i øjeblikket arbejder med et nyt sparekatalog, som skal finde i alt 100 millioner kroner, men at anbringelsesområdet slet ikke er i spil i denne omgang. Omvendt kræver området flere og flere ressourcer år efter år, og at besparelser derfor ikke kommer ind i billedet.

 

 

Mest Læste

Annonce