Gymnasieelever forsøger at løse klimaudfordringer

Fremtiden byder på endnu flere og endnu kraftigere regnskyl – og dermed på endnu flere oversvømmede kældre, gader og stræder. Men sådan behøver det måske ikke at være. For hvad nu, hvis man kan styre regnen endnu bedre, når først den er faldet?

Kasper Henriksen (18 år), Sofie Hedetoft (17), Freja Maj Højgaard Olesen (18 år) og Aaron Lukas Griffiths (18 år) går alle i 2. g. på Kolding Gymnasium. De har netop fremlagt en idé for Kolding Kommune og BlueKolding om at lave nogle opsamlingsbassiner til regnvand og derfra lade vandet løbe gennem en turbine til Slotssøen, hvorfra det igen kan ledes videre ud i fjorden. Energien fra turbinen kan så bruges til at lave en lysende sti.
 
Fremlæggelsen sker som en del af undervisningen i matematik og naturgeografi, og opgaven har givet en større bevidsthed omkring både klimaudfordringer og -løsninger. Eleverne har stiftet bekendtskab med begreber som ”20-års hændelser” og ”befæstelsesgrader” for at kunne beregne effekterne af deres løsninger, der skulle laves så realistiske som muligt.
 
– Jeg var overrasket over, at løsningerne skulle give merværdi, siger Sofie Hedegaard.
 
Hun henviser til, at Kolding Kommune og BlueKolding har en ambition om, at de løsninger, der skal laves i kommunen både skal kunne håndtere de øgede regnmængder og give værdi i form af muligheder for aktiviteter, oplevelser, forskønnelse eller lignende – og helst også have en CO2-reducerende funktion.
 
Kolding Kommune og BlueKoldings fælles, styrkede indsats for at klimatilpasse Kolding har fået navnet Klimavand med den meget sigende undertitel: Nyt vejr – nye muligheder.
 
Jette Nørgaard Jensen, projektleder hos BlueKolding, er en af dem, der til daglig arbejder med at løse den samme opgave, som eleverne på Kolding Gymnasium har arbejdet med de seneste par måneder. Nemlig at styre – og ultimativt udnytte – regnvandet.
 
– Jeg synes, det er inspirerende at få løsningsideer fra en helt anden aldersgruppe, end vi er vant til at høre fra. Flere af grupperne havde fundet på nogle sjove og anderledes løsninger end dem, vi typisk arbejder med, siger hun om samarbejdet.
 
Ulrik Holm-Nielsen, der er underviser og initiativtager på samarbejdet, er også godt tilfreds med resultatet.
 
– Det har været motiverende at arbejde med en konkret og nærværende problemstilling frem for en fiktiv. Samarbejdet med Klimavand har givet eleverne en god forståelse for, hvor vigtigt det er ikke alene at komme med et resultat, men også at kunne dokumentere grundlaget for resultatet. Jeg håber, det har inspireret nogle af eleverne til at se, at dette kunne være en interessant problemstilling at arbejde med, når de på et tidspunkt skal vælge en karrierevej.
 
Foto:
Kasper Henriksen (18 år), Sofie Hedetoft (17), Freja Maj Højgaard Olesen (18 år) og Aaron Lukas Griffiths (18 år) er blandt de elever i 2. g. på Kolding Gymnasium, som har udtænkt ideer til, hvordan man kan bruge fremtidens regnskyl til at skabe et mere spændende byrum.
Kolding Kommune på DenOffentlige.dk Kolding Kommune
Aktivitet: Artikler: 108 | Events: 1 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 22.01.21 Bæredygtighed
  Vejen til nul-emissions fremtid kræver ny form for ammoniakproduktion

  Et nyt globalt samarbejde, der skal undersøge nye måder at producere grøn ammoniak på, er støttet af EU’s rammeprogram for forskning og innovation, Horizon 2020, med 21 mio. kr. Projektet ledes af ingeniørforsker fra Aarhus Universitet.

 • 22.01.21 Bæredygtighed
  Vi skal i gang med energiøerne nu

  Den politiske beslutning om energiøer i Nordsøen og Østersøen cementerer Danmarks rolle som førende havvindnation. Men politikerne behøver ikke at bruge tid på at drøfte, hvordan energiøerne præcis skal se ud.

 • 21.01.21 Bæredygtighed
  Internationale eksperter: Danmark har et "unikt system"

  Miljøminister Lea Wermelin gør status over de tre tiltag hun iværksatte på baggrund af kritik af sprøjtemiddelområdet i perioden 2011-2018 fra Rigsrevisionen. Fejl og mangler i Miljøstyrelsen er blevet udbedret, og internationale eksperter har set på det danske system. Flere tiltag igangsættes for at gøre beskyttelsen af vores grundvand endnu bedre.

 • 14.01.21 Bæredygtighed
  EU bør forbyde gruppe af problematiske stoffer

  Som den første industriorganisation støtter DI, at EU forbyder grupper af kemiske stoffer, hvis de er skadelige for mennesker og miljø. I dag bliver stofferne vurderet enkeltvist, inden de bliver forbudt, og det tager årevis per stof.

 • 13.01.21 Bæredygtighed
  Forskningsprojekt skal komme evighedskemikalier til livs

  Novo Nordisk Fonden har bevilget støtte til et projekt, der skal udvikle et multi-step system til at rense vand for per- og polyfluoralkylstoffer. Metoden tager udgangspunkt i naturens egne enzymer samt et helt nyt nanomateriale, som forskere ved Aarhus Universitet udvikler.