Gyservalg trak flere vælger - og de flyttede deres stemme

84,4 procent af de svenske vælgere stemte ved riksdagsvalget, men tallet kan stige efter fintælling onsdag. Fire ud at ti har ifølge en måling flyttet deres stemme siden sidste valg.

Det blev en sand valggyser i Sverige, hvor det dagen derpå stadig er uklart, hvem der kommer til danne regering og på hvilket grundlag. Alt tyder dog på, at flere har afgivet deres stemme ved søndagens valg end ved forrige valg i 2014.

På den svenske valgmyndigheds hjemmeside kan man se, at 84,4 procent af de stemmeberettigede vælgere har sat deres kryds i valglokalerne eller har benyttet muligheden for at brevstemme.

Det er et procentpoint mere end i 2014. 

Ved forrige valg gav fintællingen et løft i stemmeprocenten, der endte på 85,8 procent. Ifølge Dagens Nyheter er det tegn på, at årets valg kan slå 2014-resultatet. 

I Uppsala Kommune har 95 procent af indbyggerne i villakvarteret Ärna stemt. 


Til gengæld har blot 58,6 procent afgivet deres stemme i Sydvästra Valsätra, der også ligger i Uppsala Kommune.

I 2002 stemte 80,4 procent af svenskerne, og den andel er vokset for hvert valg siden, skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Den hidtil højeste valgdeltagelse var i 1976. Her udnyttede 91,8 procent af vælgerne muligheden for at påvirke, hvem der skal sidde i Riksdagen.

Onsdag skal stemmerne fintælles. Heri indgår stemmer fra udlandssvenskere og sent indkomne brevstemmer.

Ifølge TT skiller 28.000 stemmer de to blokke i svensk politik. 

Mikael Gilljam, professor ved Göteborg Universitets samfundsvidenskabelige institut, vurderer, at 200.000 stemmer mangler at blive talt. 

 

Måling: Historisk mange vælgere i Sverige flytter krydset
En historisk stor andel af vælgerne i Sverige var i tvivl indtil valgkampens sidste uge - og en historisk stor andel af vælgerne stemte på et andet parti end det, de oplyser at have stemt på ved sidste valg.

Det viser den valgstedsmåling, som den svenske tv-station SVT har foretaget.

Fire ud af ti vælgere, som SVT har talt med, siger, at de har stemt på et andet parti end sidste gang.

Det er højere, end SVT nogensinde tidligere har målt. Ved sidste valg var det 35 procent, der tog en anden stemmeseddel end ved valget før. I 1990'erne var det ifølge SVT omkring hver fjerde, der skiftede rundt.

Målt på de enkelte parti er det særligt gået ud over Liberalerna og Miljöpartiet. Sidstnævnte har tabt to ud af tre vælgere.

Målingens tal giver et indtryk af, hvad det er for et valg, vælgerne i Sverige har foretaget.

SVT har også spurgt, hvornår vælgerne besluttede sig for, hvad de ville stemme. Her svarede 38 procent, at de først tog beslutningen en uge før valget eller senere.

Valgstedsmålingen antyder ikke kun, at vælgerne i Sverige har været i tvivl og i opbrud. Målingen er også sammenlignelig med tidligere valg i den måde, vælgerne er blevet spurgt om, hvilke emner som har været vigtige for dem.

Her er der sket et skift, hvor færre har nævnt økonomi og beskæftigelse som et vigtigt emne for dem. Til gengæld er emner som lov og orden og ligestilling blevet vigtigt for flere vælgere.

Topscorerne er dog klassiske emner som sundhed og uddannelse. Som de eneste emner er de to blevet nævnt af over halvdelen af vælgerne som vigtige.

SVT's valgstedsmåling er resultatet af 12.000 vælgeres svar. I år er de indhentet ved 100 valgsteder på valgdagen rundt om i Sverige og 50 stemmesteder, hvor det har været muligt at stemme før valgdagen.

Inden for 14 dage skal der i Riksdagen stemmes om, hvem der skal være statsminister.

Emneord: Sverige, Valg, Udland, 100918
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 07.09.18 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: ADHD skal oftest behandles uden medicin

  ”En klar forudsætning for at sikre en god behandling hos børn og unge med ADHD er, at deres perspektiv bliver inddraget,” siger projektleder fra Sundhedsstyrelsen. Antallet af diagnoser hos børn og unge er tredoblet på ti år.

 • 04.05.18 Velfærd
  Finansministeriets analyse af beskæftigelsesindsatsen

  Der er forskel på, hvor godt de forskellige redskaber i beskæftigelsesindsatsen virker. Det viser en ny analyse fra Finansministeriet.

 • 12.03.18 Bæredygtighed
  Styrk samarbejdet med Sverige: Tingbjerg og Rosengård burde lære af hinanden

  "I Sverige hedder ghettoen Rosengård, og i København hedder den Tingbjerg, men mange af problemerne er grundlæggende de samme." Europabevægelsens næstformand opfordrer til mere samarbejde over sundet.

 • 19.05.15 Politik
  Masser af eksportmuligheder i Sverige

  Holstebro Kommunes vækstinitiativ ”Holstebro Goes Global” og den danske ambassade i Sverige inviterer til temamøde om eksport til Sverige, den 4. juni 2015 i Nupark, for at sætte fokus på nabolandets marked og forretningskultur.

 • 18.09.13 Politik
  Ny rapport: Det lokale demokrati er udfordret

  Kommunalpolitik er en holdsport. Derfor skal nye spilleregler for det politiske arbejde mellem borgmestre og menige kommunalbestyrelsesmedlemmer sikre en bedre magtbalance i kommunalpolitik. Og et nyt udvalg skal se på, om høringsreglerne i tilstrækkelig grad sikrer, at borgerne reelt bliver inddraget i lokalpolitik. Sådan lyder et par af anbefalingerne fra den arbejdsgruppe, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager i december bad tage temperaturen på det lokale demokrati.