Hård kritik: Patientforeninger overdriver sygdomstal

Færre end forventet vil lide og dø af folkesygdomme. Oppustede tal er et problem, vurderer sundhedsprofessor.

Diabetesalarm. Demensepidemi. Eksplosion inden for kol.

Sådan har de skræmmende overskrifter ofte lydt, men antallet af nye patienter har i dette årti været faldende eller nogenlunde stabilt for de store folkesygdomme, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsens kroniker-register. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag. Samtidig beskylder en række eksperter nu patientforeninger for at have tegnet et for dystert billede af, hvor mange danskere der lider eller kommer til at lide af sygdommene. 

Følg sundhedsdebatten

Vi samler de væsentlige historier fra sundhedsområdet lige her. 

Vær med i temaet - bliv redaktør på DenOffentlige. Skriv til os for at høre mere

F.eks. lød det alarmerende budskab fra Diabetesforeningen så sent som i 2015 – forud for en ny national diabeteshandleplan – at ca. 750.000 danskere havde diabetesforstadier, 200.000 havde uopdaget diabetes, og 800.000 i 2030 ville have sygdommen. Men på baggrund af et nyt diabetesregister konstaterer forskere fra Steno Diabetes Center Copenhagen, at alle tallene skal mere end halveres. Også på demensområdet har patient- og interesseorganisationer meldt høje patienttal ud, som flere aldersforskere nedjusterer. 

»Det er uetisk at puste tallene op, og man gør det for at få en større del af kagen. Der mangler solidaritet mellem patientforeningerne – de psykiatriske lidelser forfordeles, mens stærke patientforeninger løber med millionerne,« siger Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.

Diabetesforeningen har nu nedjusteret en række af tallene på hjemmesiden, og Alzheimerforeningen offentliggør nu både et pessimistisk og et optimistisk fremtidsscenarie for sygdommens udbredelse. Direktør Nis Peter Nissen vurderer, at man snart kan sløjfe de mørkeste prognoser. Sundhedsprofessor Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet er meget kritisk over for foreningernes langsigtede og usikre prognoser.

»Det er kun godt, at de mest mørke spådomme ikke går i opfyldelse, men det er en bekymrende tendens, at patientforeninger, kommuner og regioner skruer tallene op. En faretruende udvikling inden for deres område er lig med flere penge,« siger han.

Hos Diabetesforeningen påpeger adm. direktør Henrik Nedergaard, at forskelle i prognosetallene bl.a. skyldes forskellige data og regnemodeller, ændrede diagnosekriterier og forbedret behandling.

Emneord: Patientforeninger, Alzheimerforeningen, Diabetesforeningen, Dansk Selskab for Almen Medicin, Kjeld Møller Petersen, Sundhedsområdet, Diagnoser, Sundhedsdata, Offentlige tilskud, Kronikere, 150118
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 15.01.18 Bente Stenfalk
  Patientforenings overdrevne antal anslåede syge

  Her er et glimrende eksempel på en patientforening, som overdriver antal sygdomsramte, endda underbygget med FAKE-videnskab:

  Citat: ”Man mener, at ca. 250-300.000 danskere har en funktionel lidelse”

  http://www.pffl.dk/

  Ifølge den psykiatriske Forskningsklinik for Funktionelle Lidelser, så er tallet 250-300.000 fremkommet gennem FAKE-videnskab. Hårdt presset og med hjælp af Ekstrabladet lykkedes det at få at vide af Forskningsklinikken, hvor tallet stammer fra, og jeg fik tilsendt følgende link, som er en undersøgelser fra 27 Europæiske lande om, hvor mange PSYKISK syge der fandtes i de lande.

  Nøgleord og søgeord i undersøgelsen:

  "Anxiety
  Depression
  Addiction
  Disability
  Schizophrenia
  Epidemiology"

  'Sjovt nok' er depression, skizofreni og misbrug EKSKLUDERENDE tilstande på Forskningsklinikken... hvordan kan psykiaterne så benytte disse undersøgelser i deres favør?

  Desuden siger man på Forskningsklinikken at funktionelle lidelser er FYSISKE, og så kan de da SLET IKKE benytte disse europæiske undersøgelser om PSYKISK sygdom som bevis for det store antal 'funktionelt' lidende.

  http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924977X05000751

  Citat: ”Det er muligt at behandle denne gruppe af patienter, og der vil være mange penge og megen lidelse at spare, hvis det lykkedes”

  http://www.pffl.dk/

  Dette udsagn er en stor SELVMODSIGELSE, for HVIS man kan behandle denne gruppe patienter, så er der jo ikke nogen grund til at fortsætte med at sige ”HVIS DET LYKKES”...

  Hvordan dette overdrevne antal 'funktionelt' syge med den 'dokumentation' kan versere i årevis, med sundhedsstyrelsens velsignelse, det er helt uforståeligt.

 • 15.01.18 Anne-Marie Krogsbøll
  Tilfældigt?

  Sikkert ikke. Mon ikke det har at gøre med, at de fleste store patientforeninger mere elle mindre er medicinalfirmafinansierede, og er disse firmaers forlængede arme?

  Vore nationalkæledægger, Lundbeck og Novo, vil f. eks. sandsynligvis være stærkt begejstrede for Alzheimersforeningens og Diabetesforeningens overdrevne tal, så vi lige så stille kan få diagnosticeret så mange borgere som muligt i en ung alder, og få politikerne med på at sætte stort set hele befolkningen i (uvirksom?) forebyggende behandling så tidligt som muligt.

  Men hvad kan man forvente med en sundhedsminister, der uantastet kan have en formuer stående i aktier hos Novo? Hvorfor gør det hende ikke dybt inhabil? Og hvorfor finder vi os som samfund i det?

  Og gad vide, hvor mange andre politikere der har aktier i disse firmaer, og hvor meget disse firmaer spytter i diverse partikasser?

  og gad

 • 15.01.18 Ulrik Gerdes
  Overdrevne sygdomtal

  Kom til at tænke på et debatindlæg af læge Ulrich Kragh-Hansen i Ugeskrift for Læger i januar 2015. Han havde samlet tal fra diverse patientforeninger m.m., og nåede frem til at der må findes cirka 10 millioner sygdomstilfælde i Danmark.

  Hans indlæg findes desværre bag en paywall [se http://ugeskriftet.dk/debat/er-vi-alle-syge], men hans afsluttende bemærkninger var...

  Undren

  Så selv en forsigtig og simpel opgørelse som den nærværende resulterer i, at der skulle findes ca. 10 millioner sygdomstilfælde i Danmark. Hvis opgørelsen i stedet for baseres på maksimumtal, vil det samlede antal selvfølgelig blive meget større. Jeg er godt klar over, at der er mange syge i Danmark, og jeg påstår heller ikke, at alle tallene er forkerte, men jeg synes alligevel, at det samlede billede giver anledning til en vis undren. Hvad er baggrunden for disse høje tal? Er det lægerne, der stiller mange diagnoser for at være på den sikre side? Er det forskere, der overdriver lidt for at komme til orde og øge chancen for bevillinger? Er det journalister, der puster tallene lidt op, for at få en lidt mere interessant historie? Er det interesseorganisationer, der runder opad for at øge deres gennemslagskraft? Jeg ved godt, at overdrivelse fremmer forståelsen, men vi skal jo også være troværdige.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også