Haarder vil lancere kulturkanon mod radikalisering

Ny kulturel danmarkskanon skal skabe en stærkere identitet, siger kulturministeren.

Den danske befolkning skal blive langt mere kulturelt bevidst og parat til at møde det fremmede, mener kulturminister Bertel Haarder (V) ifølge Jyllands-Posten.

I det nye år vil han derfor lancere en ny danmarkskanon over kulturværdier, som har haft afgørende betydning for Danmark.


Initiativet, hvor hele befolkningen vil blive inviteret til at deltage, skal samtidig være et våben i kampen mod kulturel splittelse, radikalisering og terror.

- Der er nogle, der foragter os og vore værdier, men det skal vi på ingen måde lade os kyse af. Især det forhold, at der kommer så mange nye borgere til fra fremmede kulturer, er et argument for, at vi er mere kulturelt tydelige, siger kulturministeren til Jyllands-Posten.

Han håber, at den kommende danmarkskanon kan blive en del af Integrationsministeriets indfødsretsprøve.

Den radikale kulturordfører, Marianne Jelved, er langt fra enig med Bertel Haarder.

- Jeg synes, at idéen er god. Men jeg synes, det er ærgerligt, hvis en god idé skal bruges til at omvende folk, der kommer her til. Det er udtryk for en herrementalitet. Man går for langt. Desuden synes jeg, det er helt forkert at sige, at danskerne ikke er kulturelt bevidste, siger Marianne Jelved.

Imam og formand for Dansk Islamisk Center Waseem Hussain kan på den ene side godt forstå behovet for at styrke den kulturelle identitet.

- Men jeg er også bange for, at man låser Danmark fast som det sære land, der melder sig ud af verden. Til gengæld giver det jo mening, hvis det er de værdier, man ønsker, at udlændinge, der gerne vil opnå dansk statsborgerskab, skal kende til i forhold til det samfund, vi har i dag, siger han til avisen.

FAKTA: Tidligere og kommende planer om dansk kulturkanon
Kanonen skal være en samling af vigtige historiske elementer i dansk kultur, der kan give et mere håndgribeligt billede af, hvad dansk kultur bygger på.
 
* En kanon er "en beskrivelse, der tjener som rettesnor eller forbillede". Originalt brugt om de bibelske tekster, der var accepteret af kirken.
 
* Den tidligere borgerlige regering indførte i 2006 en række kanoner inden for emner som dansk litteratur, billedkunst og historie. De skulle anvendes i undervisningen i blandt andet folkeskolen.
 
* Kanonerne har efterfølgende fået kritik for at være irrelevante ud over i den fase, hvor indholdet blev diskuteret.
 
* Bertel Haarders Danmarkskanon skal indeholde immaterielle danske kulturværdier, der har haft størst effekt på det nuværende samfund.
 
* Bertel Haarder nævner selv højskolebevægelsen, andelsbevægelsen, kvindernes frigørelse og hvad han beskriver som "tillidskulturen" som potentielle kandidater til listen.
 
* Formålet med af lave en Danmarkskanon er at synliggøre, hvad der har skabt dansk kultur, som vi kender den i dag.
 
* En af bevæggrundene er samtidig, at en klarere forstået dansk kultur vil gøre det lettere for indvandrere at leve i og forstå Danmark.
 
* Danmarkskanonen skal skabes via en folkelig debat støttet af eksperter.
 
* De Konservative og Dansk Folkeparti støtter idéen, mens Socialdemokratiet mener, at det er et skjul for beskæringer i kulturen.
 
Kilder: Jyllands-Posten, Politikens forlag
 
/ritzau/

/ritzau/

Emneord: Kulturkanon, Bertel Haarder, Værdipolitik, Kulturværdier, Kulturminister, Kanon, Marianne Jelved
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 14.03.17 Velfærd
  Små børn skal inspireres af kunst og kulturarv

  Pædagoger skal klædes bedre på til at være ’hverdagens kulturformidlere’ for de 1- 6-årige. Ti kommuner er med i et nyt projekt, der skal skabe bedre samarbejde mellem kulturliv og institutioner. Arbejdet skal indgå i en kommende pædagoguddannelse.

 • 07.03.17 Politik
  Kulturminister klar med reformer på 10 indsatsområder

  Efter 100 dage som kulturminister fremlægger Mette Bock en række reforminitiativer, der i de kommende år skal modernisere kulturpolitikken og styrke dansk kultur. Kulturministeren udpeger 10 konkrete indsatsområder.

 • 23.11.16 Velfærd
  Danmarkskanon: 66.301 danskere har stemt

  Den sidste uge har befolkningen stemt på de samfundsværdier, som de vil have med i Danmarkskanonen. I alt er der afgivet 326.298 stemmer, og 66.301 unikke brugere har besøgt afstemningssiden www.danmarkskanon.dk i perioden 15-22. november 2016.

 • 19.11.16 Velfærd
  85,6 mio. kr. til kulturpakke på regeringens finanslov

  Regeringen og Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti afsætter på finansloven for 2017 i alt 85,6 mio. kr. i perioden 2017-2020 til en kulturpakke, der vil styrke dansk kulturarv.

 • 01.03.16 Velfærd
  Ny tænketank om musikskolerne

  Kulturminister Bertel Haarder stiller skarpt på musikskolerne og opretter en ny tænketank.