Halvdelen er i tvivl om krydset til EU-parlamentsvalget

Næsten halvdelen af vælgerne ved ikke, hvem de skal stemme på ved valget til EU-Parlamentet, viser ny måling.

Hvis du er i tvivl om, hvem du skal stemme på ved valget til EU-Parlamentet den 25. maj, er du ikke den eneste.

En ny meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau, viser således, at hele 45,3 procent af vælgerne ikke ved, hvem de skal stemme på ved valget, der afgør, hvilke 13 kandidater der skal repræsentere danskerne i Bruxelles.

Og det er ikke underligt, at så mange endnu ikke har besluttet sig her 41 dage før, vi skal sætte krydset, mener Johannes Andersen, valgforsker og lektor ved Aalborg Universitet.

- Det er et tegn på, at EU-Parlamentet er langt væk, og at det stadigvæk er langt væk så tidligt i valgkampen, siger Johannes Andersen.

Han forventer, at vælgerne skal bruge tid på at få det helt grundlæggende indtryk af, hvad partier og kandidater står for.

Her spiller både enkeltsager i eksempelvis dansk politik samt synligheden af de enkelte spidskandidater - som typisk er store navne - ind.

- Vælgerne skal finde en genvej til at blive klogere på valget, og det kan netop være, at der kommer en diskussion op, som bliver vigtig.

- Vi har lige nu diskussionen om velfærdsydelser til EU-borgere, og det kan meget vel blive en vigtig ting i valgkampen, selv om det ikke nødvendigvis har så meget med det at gøre, siger han.

Ifølge Voxmeters måling står Venstre til at få størst opbakning, nemlig fra 28,1 procent af de personer, der på nuværende tidspunkt har besluttet sig.

Socialdemokraterne står til 27,1 procent af stemmerne, mens Dansk Folkeparti får 20,4 procent. For alle tre partier er det en markant fremgang i forhold til valget i 2009.

Både SF og Konservative går markant tilbage i målingen i forhold til valget i 2009, ligesom de også oplever vigende tilslutning i landspolitikken.

Også Folkebevægelsen mod EU går tilbage i forhold til seneste valg, mens De Radikale går frem til 6,6 procent. Også Liberal Alliance går en smule frem.

Hvordan procenterne kommer til at afspejle sig i antal mandater fortæller målingen dog ikke noget om, da det blandt andet afhænger af valgforbund.

Meningsmålingen baserer sig på 1008 repræsentativt udvalgte personer på 18 år eller derover. Den maksimale statistiske usikkerhed er +/- 2,8 procentpoint.

Det siddende parlaments sidste samling begynder mandag.

/ritzau/

Emneord: EP14, Voxmeter, Johannes Andersen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 15.01.21 Politik
  Skatteministeren skærper indsatsen mod organiseret svindel

  Skatteminister Morten Bødskov har netop fremsat et lovforslag, der skal give Skattestyrelsen stærkere værktøjer til at bekæmpe organiseret svindel.

 • 08.05.14 Velfærd
  Det Sociale Europa? Debat med kandidater til EP-valget

  Den seneste tids debat i Danmark om EU-borgeres adgang til nationale social- og velfærdsydelser, har for alvor skudt valgkampen til Europa-Parlamentet i gang. Men hvad mener de danske EP-kandidater egentlig?