Handelsalarm fra WTO: Verdenshandlen dykker dramatisk

Handelsorganisation er dybt bekymret over dramatisk tilbagegang i handlen verden over.

Verdenshandelsorganisationen WTO nedskriver dramatisk sin prognose for væksten i verdenshandlen i 2016.

Nedskrivningen er på over et procentpoint og betyder, at væksten i handlen vil være på det laveste niveau siden den globale finanskrise.


WTO forsøger at fremme frihandelsaftaler verden over. Organisationens nye tal anslår, at den globale handel kun vil ekspandere med 1,7 procent i 2016.

I april lød prognosen på 2,8 procent. Mens der sidste år blev der ventet en vækst på 3,9 procent for hele 2016.

- Den dramatiske tilbagegang er alvorlig og bør opfattes som et alarmopkald, siger generaldirektøren for WTO, Robert Azevedo, i en erklæring.

Han bekymrer sig især over, at der samtidig med tilbagegangen er en voksende anti-globaliseringsbevægelse.

- Vi må sikre os, at dette ikke fører til en misforstået politik, som kan skabe en stærkt forværret situation for handel, for jobskabelse, økonomisk vækst og udvikling, siger han.

Nedjusteringen i vækstprognosen fra WTO kommer få dage efter, at EU officielt mistede troen på, at verdens største frihandelsaftale mellem EU og USA kan forhandles færdig, mens Barack Obama er præsident.

Det har ellers været det erklærede mål under forhandlingerne om den såkaldte TTIP-aftale. Aftalen omfatter 850 millioner forbrugere på begge sider af Atlanterhavet.

- Det er ikke realistisk at afslutte forhandlingerne med USA inden årets udgang, sagde handelsminister Peter Ziga fra det slovakiske EU-formandskab ved EU's uformelle handelsministermøde i Bratislava i sidste uge.

TTIP-forhandlingerne er stødt på voksende modstand. Blandt andet frygter stadig flere, at en aftale vil gå ud over beskyttelsen af forbrugerne, fødevaresikkerheden og miljøet.

Aftalen skal gøre det mindre bureaukratisk for virksomheder at importere, eksportere og investere på den anden side af Atlanten.

 

Wake-up call

Generaldirektør Roberto Azevêdo  siger bla. følgende i pressemeddelelsen fra WTO:

"The dramatic slowing of trade growth is serious and should serve as a wake-up call. It is particularly concerning in the context of growing anti-globalization sentiment.  We need to make sure that this does not translate into misguided policies that could make the situation much worse, not only from the perspective of trade but also for job creation and economic growth and development which are so closely linked to an open trading system.

"While the benefits of trade are clear, it is also clear that they need to be shared more widely. We should seek to build a more inclusive trading system that goes further to support poorer countries to take part and benefit, as well as entrepreneurs, small companies, and marginalised groups in all economies. This is a moment to heed the lessons of history and re-commit to openness in trade, which can help to spur economic growth."

Emneord: WTO, Verdenshandel, Vækst, Forbrug, Globalisering
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 27.09.16 Gitte H.
  Vækst - den er der, men for de udvalgte

  Tak Susanne Holgaard! Vækst - for hvem? Fordi så vidt jeg har forstået, så kan alverdens velhavere, kapitalfonde og andre internationale finansinstitutioner og multinationale selskaber (snart fuldstændig frit) dag ud og dag ind trække alverdens vækst/overskud ud af private folk (via øget gældsættelser) og virksomheder (tag ex. Nets og Dong = tyveri af værdiskabelse for højlys dag) og akkumulere det på hemmelige bankkonti som astronomiske beløb med en helvedes masse nuller bagved. Og som vi almindelige borgere aldrig får glæde af eller kommer til at vide noget om. Så det med, at væksten/værditilvæksten skulle være et problem? Tja, i min optik vist et spørgsmål om, hvordan denne registreres og fordeles. Herunder også et spørgsmål om, hvordan vi har valgt at bruge ressourcerne her på jorden. Susanne du har så ret: hold kæft for en masse ligegyldige ting og services, der ikke tjener vores medmennesker eller os selv. Som ikke giver livskvalitet. Men det bliver jo solgt, fordi man ved psykologiens og markedsføringsteknikkernes hjælp kan få folk til at hoppe med på hvad som helst (hverunder ex. FaceBook, der jo som så meget andet kører på, at folk får sine dopamin-kick ved likes osv) - og hvor der samtidig følger en masse "gode historier med", om hvor fantastisk det her lort er hånd i hånd med krasse udskamninger af dem, der ikke lige hopper med på vognen. Tag også alle de ressourcer, der bliver brugt på bunkevis af emballage, der efterhånden har fået vores klode til at leve op til de tegneseriebilleder, der i tidligere tider har været bragt, hvor man ser en klode, der bugner af skrald på landjorden og til havs. For slet ikke at tale om, hvordan virksomheder ikke bare har forurenet grundvandet, men ved opkøb og/eller rovdrift på grundvand fuldstændigt har tømt store områder for grundvand - hvorefter lokalbefolkningen har måttet få over til at købe dyr flaskevand - hvis de altså havde råd... Tænk, hvis vi i stedet havde skabt en verden, hvor vi havde et allokeringssystem, der fyldte mad i folks maver istedet for skrald og forurening af land og hav. At vores værditilvækst endte som mad og husly for mennesker istedet for astronomiske tal-registreringer på de hemmelige bankkonti for de få. Men sådan en verden synes de fleste mennesker åbenbart ikke, at vi skal have - ellers var der vel på anderledes vis taget stilling og affære.

 • 27.09.16 Susanne Holgaard
  Vær nu lidt realistisk.

  Dramatisk ?.....hm.
  Det er utroligt, at så malende en beskrivelse bruges i denne sammenhæng.
  Hvem er det der forestiller sig, at verdenshandel, produktion og forbrug og indtjening, skal kunne fortsætte med at stige i det uendelige ?
  Hvad er meningen med det ?
  Vi er jo mange mennesker, som vælger ,ikke at købe og forbruge mere end det som er livsnødvendigt. Hvis nu " det dramatiske fald i handel" skyldes det faktum, så er det jo positivt, for menneskeheden og klodens eksistens. Vi kan ikke fortsættemed at producere og handle med unødvendige ting og fødevarer, på kryds og tværs i verden. Det er ikke holdbart, hverken for vores sundhed eller miljøet !
  Jeg har indset, at der findes mennesker, som ,hvis ikke de kan tjene stadigt flere penge, ikke oplever vækst !. Men vækst , handler mest af alt om naturens vækst, og netop det emne er relevant,som svar på hvordan vi alle skal kunne leve her på jorden.
  Overproduktion, og især produktion af unødvendige emner, som kun er skabt af kedsomhed, eller for at tjene penge, tjener ikke menneskeheden.
  Livet handler om uendeligt meget mere end begær efter at eje, at have og styre. Det handler om at udvikle livsforståelse, gennem kærlighed, og at vi lærer at dele med hinanden.
  Som jeg ser det, kan vi undvære halvdelen af alt som produceres, på verdensplan, hvilket betyder, at der overforbruger, bliver nødt til at nedsætte deres forbrug, så også de fattigste kan få opfyldt livsnødvendige behov. Det er nemlig det virkelige drama i verden ! Og noget vi hver især har et medansvar for !.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også