Havldelen af afviste asylansøgere på nyt udrejsecenter er forsvundet

Myndighederne er ikke klar over, om forsvundne asylansøgere rejser ud af Danmark eller lever under jorden.

Afviste asylansøgere forsvinder fra de danske udrejsecentre, inden myndighederne når at sende dem hjem. Ingen ved, hvor mange af dem der rejser ud af landet, og hvor mange der bliver og lever under jorden rundt om i Danmark.

Det skriver Information.


På papiret skulle der være 84 mandlige afviste asylansøgere på Kærshovedgård, som siden påske har fungeret som udrejsecenter. Men i virkeligheden bor der kun 35 afviste asylansøgere på centret. 

De resterende 49 er enten aldrig dukket op eller er flyttet ind for så at forsvinde igen. Dermed er over halvdelen af beboerne forsvundet, oplyser centret til Information.

Meningen med Kærshovedgård er ellers, at de afviste asylansøgere ved at tage ophold dér og gennem samtaler med politiet skal motiveres til at rejse hjem. Men siden oprettelsen af centret har kun én beboer tilkendegivet, at han ønsker at udrejse.

Det oplyser Richard Østerlund la Cour, der er chef for Udlændingecenter Nordsjælland.

På udrejsecenter Sjælsmark, der også huser afviste asylansøgere, har man ikke på samme måde opgørelser over, hvor mange der er forsvundet. Men centeroperatør Niels Etlard bekræfter, at det "finder sted", at de afviste asylansøgere "stikker af", inden myndighederne får sat dem på et fly ud af landet.

Ingen kan komme med et bud på, hvor personerne bliver af.

Richard Østerlund la Cour siger, at der ikke kan gives et kvalificeret bud på et antal, fordi der er "enorme mørketal". 

Men der er en "stor procentdel" af afviste asylansøgere, der forsvinder, fortæller han og tilføjer, at politiet skønner de forsvundne asylansøgere som udrejst af landet, hvis de ikke dukker op inden for kort tid.

Michala Clante Bendixen, der er forkvinde for organisationen Refugees Welcome, siger, at ingen kan fastslå, hvor mange afviste asylansøgere der forsvinder. Hun mener, at der kan være "alt mellem 5000 og 50.000" mennesker, der lever papirløst i Danmark. Hun har mødt flere, der har boet under jorden i Danmark i over ti år.

/ritzau/

Emneord: Asylansøgere, Udrejsecenter, Richard Østerlund la Cour, Udlændingecenter Nordsjælland, Refugees Welcome, Michala Clante Bendixen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 11.02.16 Velfærd
  Nyt projekt i Aarhus: Fra asylcenter til job

  Aarhus Kommunes Jobcenter vil nu sende 50 af de mest talentfulde flygtninge i virksomhedsforløb, så snart de ankommer til kommunen. Projektet hedder Talent Programme Aarhus 2016-2017 og er støttet økonomisk af Industriens Fond.

 • 04.05.15 Velfærd
  En håndtegnet velkomst

  Et utraditionelt og nytænkende samarbejde mellem Lejre Kommune og elever fra Flakkebjerg Efterskole står bag udviklingen af en velkomstpjece til kommunens nye flygtninge. Resultatet er blevet en let forståelig pjece, som kommunen nu vil afprøve i modtagelsen af de nye udenlandske borgere.

 • 19.09.14 Politik
  Regeringen vil indføre tidsbegrænset ophold til flygtninge

  Det stigende antal asylansøgere får nu regeringen til at foreslå en ændring af det danske asylsystem. Fremover bør der gives en særlig tidsbegrænset opholdstilladelse til personer, der flygter fra borgerkrig eller lignende generelle forhold.

 • 26.02.14 Politik
  Højeste antal udsendte asylsøgere i 10 år

  Regeringens initiativer til at fremme udsendelsen af afviste asylansøgere giver resultater. I 2013 er der udsendt mere end dobbelt så mange som året før.

 • 16.08.13 Politik
  Udrejsecenter skal få flere asylansøgere til at rejse hjem

  Sjælsmark Kaserne skal fremover huse et nyt udrejsecenter for afviste asylansøgere. Regeringen tager dermed et nyt skridt for at styrke arbejdet med at få flere afviste asylansøgere til at rejse ud af landet.