Helveg: Varmeaftale vil give lavere regninger

Klimaminister Rasmus Helveg Petersen kalder varmeaftale et "pragmatisk grønt skridt". Varmeregninger vil falde

Det lyder næsten for godt til at være sandt.

En ny aftale mellem alle Folketingets partier undtagen Liberal Alliance vil hjælpe miljøet, sænke folks varmeregninger og samtidig stort set ikke koste staten noget. Sådan lyder meldingen fra klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R).

Aftalen går ud på at give 50 varmeværker lov til at frigøre sig fra naturgas og i stedet gå over til biomasse og andre brændsler.

Aftalen lægger sig oven på en lignende aftale fra tidligere, der tillod 35 varmeværker samme omlægning.


Det er et pragmatisk skridt i den grønne retning. Og jeg er glad for den brede opbakning, siger Rasmus Helveg Petersen.

- Vi tillader nu 50 varmeværker, som er låst på afgiftspålagt naturgas og dyr økonomi, at de skifter til afgiftsfri biomasse. Og det vil betyde rigtig meget for folks varmeregninger, siger han.

- Da vi tog de første 35 værker, fik folk reduceret deres varmeregning med 5-10.000 kroner, og nu tager vi så 50 værker mere, siger han.

Spørgsmål: Hvis det er godt for miljøet og folks pengepung på samme tid, hvorfor har man så ikke gjort det før?

- I hele regnestykket mangler der selvfølgelig nogle penge. Staten fik jo indtægt for den afgiftsbelagte brændsel, men det kommer ikke til at koste noget videre. Det bliver inden for 10 millioner kroner, siger han og tilføjer:

- Der kommer så nogle indtægter den anden vej, så det kommer nærmest til at gå op.

Som led i aftalen vil Asnæsværket få tilskud til at skifte kul ud med biomasse, oplyser ministeren.

 
Emneord: Rasmus Helveg Petersen, Kraftvarmeværk, Fjernvarme, Borgere, Regning
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 27.11.14 Boe Carslund-Sørensen
  Hvad er målet med udskiftningen af naturgas med biomasse i barmarksværkerne ?

  Dansk energipolitik har flere mål. Energiforbruget skal være fossilfrit, energiforbruget skal være bæredygtigt, energiforbruget skal være "grøn", energiforbruget skal energieffektivt.

  Politikerne mangler mindst at få besvaret dette spørgsmål: Hvorfor holdes der med magt fast i, at opvarmningsformen i de små landsbyer, der i dag er belemret med dyr fjernvarme, skal være fjernvarme, når ledningstabet medfører et dobbelt så stort energiforbrug, end ved individuel opvarmning ?

 • 27.11.14 Boe Carslund-Sørensen
  Hvad med energieffektiviteten ???

  Det hjælper ikke ret meget at skift til et brændsel, der ikke er belagt med afgifter, hvis der ikke samtidig gøres noget ved energitabet i fjernvarmerærene. Ledningstab på 50 % vil gøre al varme dobbelt så dyrt som nædvendigt.

  Et lille regnestykke til illustration:

  Individuel opvarmning:
  1.000 kg træpille koster 2.000 kr
  1 kg træpiller indeholder 4½ kWh energi´
  Pillefyret har en virkningsgrad på 90
  1 kWh varme koster så (2000/1000/4,5/,90) = 0,50 kr./kWh

  Kollektiv varme:
  Gennemsnitlig årlig ledningstab 50 %
  Varmepris an fjernvarmerør må så kun koste 0,25 kr/kWh, hvis ikke den variable pris på fjernvarme skal være dyrere end for individuelle opvarmeningsanlæg. Der til skal så lægges varmebehovet i det tidligere fyrrum på ca. 1.400 kWh årligt.

  Der er således ikke nok at se på brændselsprisen, der er mange andre faktorer, der skal regnes med og på, før der er sikkerhed for, at skiftet fra naturgas på et kraft- eller kraftvarmeværk kan vise, om det er rentabelt.

  Ud over de forhold jeg har skrevet, så skal opholdet omkring prisudviklingen på biomasse og naturgas også kendes. Og når efterspørgslen stiger på biomasse pga. omlægningen, så må det forventes, at så må det prisen også stiger. Og når efterspørgslen på naturgas falder, så må det forventes, at prisen falder.TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også