Henrik Sass om kritik: Pressen hyler som stukne grise

S-gruppeformand mener, at klassisk journalistik er erstattet af "kommentage og konfrontatorisk journalistik".

Ifølge Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, hyler pressen uniformt som "stukne grise", når den reagerer på kritik.

- Rundt om reageres der med høj aggressivitet og raseri over mine konstateringer. Uniformt hyler pressen som stukne grise, skriver han i en kommentar på Berlingskes hjemmeside.

Det sker som en reaktion på avisens leder 17. januar og generel kritik fra flere fronter af hans budskab om politisk journalistik.


Han mener, at "den klassiske politiske reportage stort set er udgået af det journalistiske repertoire og er blevet erstattet af kommentage og stadig mere konfrontatorisk journalistik".

Som et eksempel peger han på tirsdag efter Folketingets spørgetime, hvor Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, blev mødt med spørgsmål fra pressen.

Han kritiserer, at pressen ikke ville interviewe hende om S-udspillet om parallelsamfund, som blev fremlagt med SF samme dag.

Pressen ville ifølge ham heller ikke tale om ændrede regler for familiesammenføring, som regeringen havde fremlagt et udspil til samme dag.

- Hovedinteressen gik på et forkert lagkagediagram i en i øvrigt korrekt video om, at utrygheden er steget i Danmark, skriver han.

Han henviser til en video fra en kampagne fra Socialdemokratiet under navnet "Lad os samle Danmark igen", hvor Mette Frederiksen er frontfigur.

I videoen hævder partiet med en videnskabelig undersøgelse fra Trygfonden som kilde, at "flere og flere danskere føler sig utrygge".

Forskningschef Anders Hede, der er ansvarlig for Trygfondens "Tryghedsmåling 2017", har en anden udlægning.

Der er ikke "flere og flere danskere", som føler sig utrygge, har han sagt til Ekstra Bladet.

/ritzau/

Emneord: Henrik Sass Larsen, Medier, Medieansvar, Socialdemokraterne, Debatkultur, 180118
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 18.01.18 Gitte Samsøe
  Den onde spiral

  Der skal nu engang 2 til at starte et skænderi. Husk både journalister og politikere, har interesse i at have så mange kunder som muligt i butikken. Journalisten at så mange som muligt læser/ser det denne bringer. Politikeren at så mange som muligt stemmer "rigtigt" næste gang der er valg.
  Når nu politikkerne via deres spindoktorer er instrueret i at
  sige det samme igen og igen i forskellige taler af varierende længde, lige meget hvad de bliver spurgt om, så er der jo ikke meget at hente.

  På den anden side, det er sørgeligt at se journalister stille et spørgsmål, som de godt ved spørgeren ingen interesse har i at svare på. Hvorfor gør de så? Fordi de ved at deres kunder elsker at blive forargede.

  Så Sass har ret, men han glemmer i den offerrolle han sætter sig selv i, at kigge på, hvordan vi er kommet dertil. Han og hans kollegaers ageren er netop en del af problemet.

 • 18.01.18 Steen Ehlers
  journalistik

  Jeg kan godt følge Sass Larsens kritik et langt stykke hen ad vejen, men jeg mener, at problemet i høj grad skyldes, at rigtig mange journalister har udskiftet idealet om en så objektiv gengivelse af virkeligheden med et ideal om, at en "rigtig" journalist skal være med til "at skabe" virkeligheden.
  Det betød f.eks. fornylig i forbindelse med Anders Samuelsens "undskyldning", at der var et af medierne, der ringede til alle LAs kredsformænd (så vidt jeg husker blev tallet 40 nævnt) for at få en kommentar. Og det er jo helt oplagt, at det pågældende medie ikke længere er optaget af at rapportere, men i stedet er optaget af om det er muligt for dem at skubbe så meget til den stol Anders Samuelsen sidder på, at den vælter. Jeg kan godt forstå, at politikerne bliver irriterede over den adfærd, som jeg finder moralsk anløben.
  Derudover er der utroligt mange tv- og radiojournalister, der ikke gider sætte sig ordentligt ind i det emne, de behandler. De mener, at det er seriøst blot at indkalde to kendte personer, der er uenige og så er den sag rimeligt dækket. Det må være rimeligt at kræve, at journalisten har sat sig så grundigt ind i en sag, han/hun skal dække, at de stopper debattørerne hvis de kommer med faktuelt forkerte udsagn, men det er der ingen, der gør. Selv ikke i programmet "debatten" griber studieværten ind, når deltagerne kommer med faktuelt forkerte oplysninger, selvom han ellers ikke er bleg for at afbryde folk. Hvis man har set "the Daily Show" er kontrasten slående. Her er studieværten super forberedt og jeg har aldrig oplevet, at nogle af de interviewede ikke blev korrekset, hvis de kom med faktuelt forkerte oplysninger.
  Så det ville absolut være rart, hvis journalisterne forlod den tilgang, der kun fokuserer på politik som en hanekamp og så vendte tilbage til en mere reportageagtig tilgang, der dog stadig bør indeholde en kritisk analyse, men af lovgivningens konsekvenser for befolkningen i stedet for forslagenes betydning for det politiske slagsmål.

 • 18.01.18 Anne-Marie Krogsbøll
  Prinsen på ærten.

  "Som et eksempel peger han på tirsdag efter Folketingets spørgetime, hvor Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, blev mødt med spørgsmål fra pressen.

  Han kritiserer, at pressen ikke ville interviewe hende om S-udspillet om parallelsamfund, som blev fremlagt med SF samme dag."

  Det er godt nok også surt, at man ikke kan få lov til som politiker selv at bestemme, hvad man vil tale med pressen om :-(

  I andre medier har Sass beklaget sig over, at man som politiker ikke kan komme til orde med de budskaber, man synes er vigtige. Det er en lidt mærkelig beklagelse, al den stund, at Sass jo altså har midler (eller har fået midler stillet til rådighed) til at lave sit eget bestilte interview, hvor han kan komme frem med alt, hvad han har lyst til. Ligeledes har Socialdemokratiet egen hjemmeside, og stort set alle politikerne har egne hjemmesider, twitterkonti og facebooksider - hvor de har fri adgang til at udbrede deres budskaber uden irriterende spørgsmål og indblanding.

  Hvis ikke vore store medier skulle have lov til at stille kritiske spørgsmål til politikerne - hvad skal vi så med dem? Hvis de blot skal være mikrofonholdere, er vi så ikke ovre i totalitære samfunds måder at gøre tingene på? Men det er måske (det skulle ikke undre mig, baseret på socialdemokratiets linje de senere år) også det, Sass ser som idealet?

  Det er i hvert fald sørgeligt at høre en førende politiker beklage sig over en kritisk presse, når han har rigeligt adgang til andre medier, hvor han kan brede sig uhindret med sine budskaber. Den slags politikere bør vi gå langt uden om, da det vidner om ret vidstrakt magtbrynde - noget som kan give bange anelser, såfremt Sass skulle ende med at sidde i regering - eller blot være i nærheden af en kommende regering. Tanken er skræmmende...Ungarn og Polen er advarende eksempler.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også