Her er de værste klima-konsekvenser

I Europa er de største klimaudfordringer blandt andet oversvømmelser og hedebølger, lyder det i ny rapport.

Klimaforandringer truer verdens regioner på forskellig vis, lyder det fra FN's ekspertpanel, der natten til mandag offentliggjorde anden del af dets femte klimarapport.

Med rapporten følger også et dokument, der identificerer regionernes største udfordringer:

Afrika: Vandforsyning, mangel på mad og sygdomme spredt via myg eller vand.

Europa: Oversvømmelser ved floder og kyster, vandforsyning i tørre områder, hedebølger samt luftforurening, der påvirker helbredet.

Asien: Oversvømmelser, der gør skade på hjem og infrastruktur, dødsfald på grund af ekstrem varme samt fejlernæring som følge af tørke.

Oceanien: Skade på koralrev - og i Australien også tab af dyre- og planteliv - oversvømmelser og tab af infrastruktur som følge af stigende vandstand.

Nordamerika: Skovbrande, dødsfald på grund af hedebølger samt ødelæggelse af ejendomme og infrastruktur som følge af ekstreme storme og regnvejr.

Central og Sydamerika: Vandforsyning i områder, der er afhængige af gletsjere, oversvømmelser i byområder på grund af ekstrem regn samt fald i fødevareproduktion- og kvalitet.

Polar-regionerne: Risiko for økosystemer grundet ændringer i permafrost, sne og is, drikkevand og fødevaresikkerhed. Arktiske samfund vil samtidig tage skade, hvis klimaforandringerne sker meget hurtigt.

Små øer: Tab af hjem, landbrugsjord og infrastruktur på grund af stigende vandstand og storme.

Havområder: Nedgang i fangsten af fisk i de lavere breddegrader samt skade på kystøkosystemer såsom mangrove og søgræs på grund af blandt andet kysterosion.

 

/ritzau/AFP

 
Emneord: Klimaplan, Fakta, Klima, FN's Klimapanel, IPCC, Klimarapport, Udfordringer
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 16.03.20 Infrastruktur
  Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg leverer 20 procent af CO2-reduktionerne frem mod 2030

  Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg lægger i sine anbefalinger til regeringen op til en gennemgribende forandring af bygge- og anlægsbranchen. CO2-regnskaber for bygge- og anlægsprojekter, forbud mod oliefyr og strenge krav til renoveringer af offentlige og private bygninger er nogle af de mere end 60 forslag fra klimapartnerskabet.

 • 05.03.20 Infrastruktur
  National rapport: Danmarks vitale infrastruktur lider under klimapres

  Ny rapport peger på, at Danmark mangler op mod 175 milliarder for at kunne opretholde en ordentlig fremtids- og klimasikret infrastruktur. Værst ser det ud for vores vandforsyning, de kommunale bygninger, veje og broer samt jernbanenettet. Klimaparatheden halter for stort set alle infrastrukturområder.

 • 02.03.20
  Miljøministeren: Klimaramte kommuners forslag skal på bordet

  Lea Wermelin opfordrer Kommunernes Landsforening og borgmestre, som er ramt af de aktuelle oversvømmelser til at komme med forslag til regeringens plan for klimatilpasning.

 • 25.02.20 Infrastruktur
  Regeringen: Danmark skal klimasikres bedre

  Danmark er alt for sårbar overfor massivt regnfald. Der skal gang i klimatilpasningen rundt om i landet. Derfor foreslår regeringen en gennemgribende ændring af reglerne, der skal gøre det lettere og billigere at lave tiltag, der kan håndtere de stigende vandmængder og beskytte danskerne mod oversvømmelser ved massiv regn.

 • 16.02.15 Politik
  Ambitiøs klimaindsats frem mod 2020

  Med aftalen om fordelingen af en pulje på kr. 151,9 mio. kr. til klimatiltag har regeringen, SF og Enhedslisten sikret, at Danmark gør en ekstra indsats for at leve op til de nationale klimamål. Puljen til klimatiltag er en del af aftalen for Finansloven for 2015. Med den samlede klimapakke fra finansloven barberer Danmark således op mod 500.000 ton af sin drivhusgasudledning i 2020.