Her er kravene til bankerne

Regeringen har fået en bankaftale i hus, der skal sikre samfundsøkonomien ved krak. Bankerne skal polstres.

Regeringen og alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten er blevet enige om, hvilke krav bankerne for fremtiden skal leve op til.

Der er ikke tale om, at staten spænder et sikkerhedsnet ud under bankerne som ved tidligere bankpakker. Derimod er det krav til bankerne, som er blevet aftalt.

For det første skal de store banker, der går under betegnelsen sifi, systemisk vigtige banker, have flere penge på kistebunden for at kunne imødegå finansielle kriser. Sifi er en fordanskning af det engelske udtryk "systemically important financial institution".

Sifi dækker over finansielle institutioner, som vurderes at have afgørende indvirkning på dansk økonomi, hvis de bliver økonomisk nødlidende.

De banker, der er systemisk vigtige, er:

* Danske Bank, Nordea, Nykredit, Jyske Bank, Sydbank, BRFkredit og Landbrugets Realkreditinstitut DLR.

* Sifi-bankerne skal leve op til et særligt kapitalkrav om mere polstring end det, der generelt stilles til bankerne.

* Tilsynet med de store banker skærpes. De skal oftere have inspektionen på besøg, og der skal være øget fokus på god selskabsledelse og risikostyring.

* Senest 1. januar 2016 skal der ligge afviklingsplaner for alle de store banker. Altså hvad der skal ske, hvis en stor bank krakker.

* For banker generelt er kapitalkravet på minimum 10,5 procent. Sifi-bankerne stilles overfor et øget krav på en til tre procent, som de skal polstres ekstra med.

* Finanstilsynet skal styrkes, og derfor får tilsynet nu en bestyrelse. Bestyrelsen består af syv medlemmer, som erhvervs- og vækstministeren udpeger.

Kilde: Erhvervs- og Vækstministeriet.

/ritzau/

 

Emneord: Bankaftalea
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.