Her er tre klimaudfordringerne der kan koste samfundet mange penge

Et af de helt store temaer i det danske folketingsvalg i 2019 var klima og miljø, samt behovet for en politik, der tog udfordringerne alvorlige.

Økonomisk rådgiver Tim Petersson udtaler hertil, at ”Regningen vil på den ene eller anden måde ende hos samfundet.” 

Udtalelsen lægger op til 2 muligheder. At klimaudfordringerne tages alvorligt og der arbejdes for at mindske problemerne, hvilke koster penge, eller at der ikke gøres noget, med dertil hørende konsekvenser, som også koster penge.

Hvad er klimaudfordringerne?

CO2 eller drivhuseffekten er ord de fleste kender. Reelt betyder det varmere vejr, hvilket i kolde Danmark lyder fantastisk, men i virkeligheden er det stort problem. En af de udfordringer, der er er mere ekstremt vejr. Både med varmere somre, men også med voldsom regn eller iskolde vintre. 

Dansk Naturfrednings forening har analyseret, hvad konsekvenserne er ved en stigning i temperatur på 1,5 grad og ved 2 grader. 

Ved en stigning på 1,5 grad vil lavtliggende øriger som Maldiverne synke i havet og størstedelen af de tropiske koralrev vil dø. Koralrevet er levegrundlaget for en stor del af havet. 

Ved en stigning på over 2 grader vil middelhavsreligionens drikkevandsressourcer blive tømt. Her i Danmark vil store dele af indre København, Ålborg og Lolland ligge under vand, med mindre det lykkes os at dæmme dem ind. 

I tropiske områder, som i dag er varme, vil vejret stige til en varmegrad, der vil gøre det umuligt at bo der og disse områder tropisk i verden, hvor der i dag er muligt at bo, vil altså mindskes gevaldigt.

De sociale og økonomiske konsekvenser er altså store, uanset hvordan vi som samfund vælger at gribe udfordringen an.

Skal vi mindske vores CO2 udslip, hvilket vil resultere i højere omkostninger her og nu? Eller skal regningen sendes videre til de næste generationer?

Nogle af de muligheder og løsninger der her og nu kan gøres, er at tænke klimavenligt.

Klimavenlige alternativer

Der er mange muligheder, hvor du som forbruger kan tænkte klimavenligt.

  • Spist mere grønt og ikke så meget kød er en mulighed. Og vælg kød som kylling frem for f.eks. oksekød som udleder langt mere CO2. 
  • Brug den kollektive trafik frem for din egen bil. 
  • Skal du have en bil, så overvej at købe en elbil.
  • Indgå lange flyrejser og er det ikke muligt, så flyv direkte frem for at mellemlande
  • Køb lokalt og undgå transport af fødevarer
  • Tag en indkøbspose med når du skal handle

Politisk

Politisk kan vores regeringer gøre meget for at regulere og opmuntre til mindre og færre klimaforandringer. 

  • De kan f.eks. lægge en ekstra afgift på CO2 tunge virksomheder. Et godt eksempel er flyrejser, som er en af de store CO2 ”syndere”
  • De kan fremme og støtte alternativ energi, så der investeres mere i at udvikle og bruge CO2 venlige alternativer. 

Berlingske Tidende har lavet en undersøgelse, der viser at 57 procent af alle danskere er positive over for, at der ligges afgifter på varer der er belastende for klimaet, uanset at det i sidste ende er dem selv, der som forbruger, skal betale prisen.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer