Hjerteforeningen: Regionernes garantisvigt kan koste liv

Velfærd

15/11/2013 10:34

Det kan være alvorligt for hjertepatienter at vente for længe på at få deres sygdom udredt, siger forening.

Det kan i sidste ende være dødsens alvorligt for danske hjertepatienter, hvis de ikke får deres sygdom udredt inden for den måned, som garantien lover.

Det siger formanden for Hjerteforeningen, overlæge Henrik Steen Hansen, efter at det er kommet frem, at fire ud af fem regioner ikke lever op til udredningsgarantien.

- Hvis det er en livstruende hjertesygdom, som patienten har, kan det i sidste ende koste liv, men som minimum skaber det angst og måske unødig frygt for at lide af en alvorlig hjertesygdom hos patienten, siger Henrik Steen Hansen.

Det kommer ikke bag på Hjerteforeningens formand, at regionerne svigter patienternes ret til at få udredt deres sygdom inden for en måned.

- Vi har kendskab til, at nogle patienter faktisk venter i måneder på en ultralydsundersøgelse af hjertet. Det er ofte de patienter, som ikke er med i en såkaldt hjertepakke, siger formanden.

- En ultralydsundersøgelse er ofte den første og vigtigste undersøgelse i et udredningsforløb, hvor man skal have afklaret, om der er hjertesygdom eller ej. Derfor er det bekymrende, at der er forholdsvis lang ventetid, siger Henrik Steen Hansen.

Hjerteforeningen mener, at regionerne bør skride til handling nu for at leve op til deres forpligtelser.

- Hvis det er en pukkel, der skal afvikles, er der jo mulighed for enten at udvide arbejdstiden - altså øge kapaciteten - i det offentlige system eller at udvide den mulige ledige kapacitet, der kan være i det private, siger Henrik Steen Hansen.

Ifølge Politiken venter tusinder af syge danskere for længe på at få stillet en diagnose, selv om de siden 1. september har haft ret til inden for en måned at få udredt, om de lider af en fysisk sygdom.

Fire ud af fem regioner indrømmer, at de ikke lever op til garantien, som de selv aftalte med regeringen i juni 2012.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce