Hjort i finanslovsoffensiv: Venstrefløjen er reaktionær

Hjort bruger utraditionelle billeder og grafer for at komme kritik af finanslovsforslaget i forkøbet.

Normalt er der masser af tal og grafer, når finansministeren fremlægger regeringens forslag til finanslov. 

Finanslov 2016

Følg udviklingen i stammedansen om Finanslov 2016 lige her.

Vi sorterer noget af det rituelle cirkus fra, så du får mere af det væsentlige.

Det var også tilfældet tirsdag i Finansministeriet, men finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) havde også fundet plads til en række billeder, som formentlig aldrig før har været brugt i en præsentation af finansloven.

Det var billeder af danskere, som med bannere, fakler og i et tilfælde en kiste protesterede mod nedskæringer i 1974 og i 1984, hvor slagordene handlede om den "sociale massegrav".

Hjort efterfulgte billederne med en række grafer, som viste, at mens der havde været store protester mod nedskæringer, så var antallet af offentligt ansatte faktisk steget markant fra 1974 til 1984 og frem til i dag.

Samtidig viste en anden graf, at den enkelte dansker i samme periode kun er blevet rigere i form af øget årlig indkomst i gennemsnit.

Både billeder og grafer er ifølge Claus Hjort Frederiksen et modsvar på den kritik, som allerede skylder ind over regeringen fra blandt andre SF og Enhedslisten. 

- Hvis den reaktionære venstrefløj ikke råber op på baggrund af denne finanslov, så vil det være noget nyt, siger Claus Hjort Frederiksen og tilføjer:

- Når kritikken sætter ind, så er det en automat-reaktion fra folk, der mener, at alt var bedre før i tiden.

Han efterlyser, at venstrefløjen klar siger, hvornår Danmark var bedre end i dag. Var det i 1984 eller i 1974?, spurgte Hjort med henvisning til, at man dengang havde færre offentligt ansatte og mindre personlige indtægter.

/ritzau/

Emneord: Finanslov 2016, Claus Hjort Frederiksen, Finansministeren, Ny regering, Venstre, Velfærdsdebatten
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 04.03.20 Kommunalt
  Ny udligningsordning: 40 borgmestre sender anbefalinger til Folketinget

  I et åbent brev til regeringen og Folketingets partier kommer 40 borgmestre, Balance Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og RimeligUdligning.nu med en række anbefalinger til en ny kommunal udligningsordning. Læs brevet og alle anbefalingerne herunder.

 • 03.03.20 Kommunalt
  Udligningsforhandlingerne: Fælles opfordring fra S-V-borgmestre

  Socialdemokratiet og Venstre må finde hinanden i udligningsforhandlingerne, opfordrer to borgmestre fra hhv. S og V i Furesø og Rudersdal. De to borgmestre har sendt et fælles brev til deres partiformænd med forslag til forbedringer. Udligningsordningen skal give kommuner incitament til at udvikle sig, og den skal sikre en mere ensartet service i kommunerne, mener borgmestrene.

 • 22.03.19 Velfærd
  Neergaard og Kristensen advarer mod velfærdsstatens dominans

  “Vi er kommet i en situation, hvor velfærdsstaten fylder lovlig meget, hvorimod velfærdssamfundet forsømmes," siger tidligere beskæftigelsesminister. "Vi er begyndt at rulle velfærdssamfundet tilbage," siger Dennis Kristensen. Hør dem i Velfærdsdebatten med Nick Allentoft.

 • 15.03.19 Politik
  Dennis K og Jørn Neergaard om et liv i magtens cirkler

  Den ene har været udskældt DA-direktør og beskæftigelsesminister og den anden stærkt kritiseret fagforeningsformand. Hør Dennis Kristensen og Jørn Neergaard i samtale med Nick Allentoft.

 • 01.03.19 Politik
  Professorer: Politikere er låst i hensyn til middelklassen

  PODCAST: Jørn Henrik Petersen og Ove Kaj Pedersen påtaler en situation, hvor politikerne er låst mellem hensyn til det store flertal af vælgere, som har det godt, og hensynet til den sociale kontrakt, hvor udsatte får den nødvendige hjælp og støtte. Her bliver den kommende valgkamp central, mener de.