Hjort og Sass Larsen slås om fakta

S-plan mangler seks milliarder kroner, mener finansminister Claus Hjort Frederiksen (V). Decideret ukorrekt siger Sass Larsen.

Socialdemokratiet må enten sætte skatterne i vejret eller spare milliarder af kroner. Det er den eneste vej frem for deres økonomiske plan "Stol på Danmark", der mangler over seks milliarder kroner indtil 2020.
 
Det mener finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Se flere historier om 2025-plan

Regeringen forsøger at samle flertal om en ny 2025-plan, der skal løse en række af udfordringerne i samfundsøkonomien. Se alle historierne og debatten her. 

- Hvis Socialdemokratiet ikke vil være med til, at folk i 2025 går seks måneder senere på pension eller se på SU. Så er en af mulighederne at hæve skatten. Ellers skal de kaste sig ud i gigant besparelser på alle mulige andre områder, siger Claus Hjort Frederiksen. 

Finansministeriet har beregnet, at der knap 13 milliarder kroner i økonomisk råderum indtil 2020. Socialdemokratiet bruger næsten det hele, knap 12 milliarder kroner, på en vækst i det offentlige forbrug på 0,6 procent.
 
Derfor mangler der næsten 7 milliarder kroner, når Socialdemokratiet også skal beskytte boligejerne, lave investeringer, betale Togfonden, spare op til ældres alderdom og fjerne PSO-afgiften, mener finansministeren.
 
- Deres plan er nødlidende. De prøver at slippe for alt det ubehagelige. Men når man vil alt det gode, så er man nødt til at skaffe pengene på en anden måde. Det er dér, Socialdemokratiet står af, siger Claus Hjort Frederiksen.
 
Spørgsmål: - Finansministeriet regner frem til 2020. Men Socialdemokratiet har ikke sagt, hvordan de vi indfase deres forslag. De vil forhandle PSO-afgiften. De har ikke lovet, at alle Togfondens projekter om elektrificering af tognettet gennemføres straks?
 
- Jeg kan kun læse, hvad de skriver i "Stol på Danmark". Jeg har set, at (Socialdemokratiets finansordfører) Benny Engelbrecht forklarer noget om Togfonden. Men det er ikke det, der står i deres program, siger Claus Hjort Frederiksen.
 
Sass: Kritik af S-oplæg til 2025 er decideret ukorrekt
Kritikken fra Claus Hjort og regeringen er groft manipulerende, lyder skudsmålet fra Socialdemokratiet. Nu har partiet så konkretiseret modsvaret og peger på ti "alvorlige fejl" i Finansministeriets beregninger.

- Det er meget alvorligt og fagligt dybt problematisk, at Finansministeriet vil lægge navn til deciderede ukorrekte påstande. Der er tale om et politisk bestillingsarbejde, der bygger på adskillige faktuelle fejl.

- Finansministeriet bør trække påstandene tilbage og i stedet levere fagligt korrekte svar på de spørgsmål, Folketinget har stillet om Socialdemokratiets økonomiske prioriteringer, siger gruppeformand Henrik Sass Larsen (S) i en kommentar.
 
Socialdemokratiets økonomiske oplæg "Stol på Danmark" mangler over seks milliarder kroner indtil 2020, lyder det fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).
 
Finansministeriet har beregnet, at der knap 13 milliarder kroner i økonomisk råderum indtil 2020. Socialdemokratiet bruger næsten det hele, knap 12 milliarder kroner, på en vækst i det offentlige forbrug på 0,6 procent.
 
Derfor mangler der flere milliarder kroner, når Socialdemokratiet også skal beskytte boligejerne, lave investeringer, betale Togfonden, spare op til ældres alderdom og fjerne PSO-afgiften, lyder det ifølge Finansministeriet.
 
Men det er altså langt fra sandheden ifølge Socialdemokratiet.
 
Partiet afviser blandt andet, at afskaffelsen af PSO-afgiften i dets oplæg skal finansieres af råderummet, som Finansministeriet antager.
 
Desuden er der problemer med beregningerne af Togfonden, pensionsreform og blandt andet en eventuel afskaffelse af kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen.
 
Ifølge Socialdemokratiet er der finansiering for fem til ti milliarder kroner mere, end Finansministeriet "fejlagtigt" regner sig frem til.
 
/ritzau/
Emneord: Claus Hjort Frederiksen, Henrik Sass Larsen, 2025-plan
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også