Høje-Taastrup med i globalt klimainitiativ

Høje-Taastrup går med i Compact of Mayors - et klimainitiativ for byer over hele verden. En række af verdens største byområder med knap 270 mio. mennesker er foreløbig med.

Høje-Taastrup Kommunes borgmester Michael Ziegler har som den tredje borgmester i Danmark underskrevet aftalen Compact of Mayors - en pagt mellem borgmestre fra hele verden - der er verdens største samarbejde mellem byer. 

Initiativet blev lanceret under FN’s klimatopmøde i New York i 2014 og er en sammenslutning af byer, som forpligter sig til at forebygge klimaændringerne og dele erfaringerne i kampen for klimaet.  

”Høje-Taastrup Kommunes klimaindsats er stærkt forankret i bl.a. internationale målsætninger, og derfor er det også helt oplagt, at vi er en del af dette initiativ”, siger borgmester 
Michael Ziegler.
 
Høje-Taastrup Kommune har allerede skabt mærkbare klimaresultater gennem stærke partnerskaber og målrettede indsatser. CO2-udledningen er 2008-2012 reduceret med 20 % i hele kommunen og 25 % i kommunen som virksomhed, bl.a. gennem deltagelse i EU-projektet ECO-Life, som har støttet indsatsen med 40 mio. kr. 
 
Realdania er drivere på at udbrede Compact of Mayors blandt danske kommuner. Adm. direktør Jesper Nygård fra Realdania siger:
 
”Danmark er ikke noget lilleputland, når vi taler om kommunernes klimaengagement. Vi har mange års erfaring, og vi er på mange strækninger langt foran andre byer rundt om i verden. Når Høje-Taastrup nu flot tilslutter sig Compact of Mayors som en af de allerførste danske kommuner, er det derfor både et vigtigt signal om at her tager man klimaudfordringen alvorligt. Og samtidig er det et konkret skridt til, at Danmark kan skabe sig en vigtig international rolle, hvor danske klimagevinster kan skabe globale effekter.”
 
Med Compact of Mayors forpligter Høje-Taastrup Kommune sig til løbende at måle sin klimaindsats, iværksætte konkrete klimatiltag og dele erfaringerne med andre byer fra hele verden.  
 
”I Høje-Taastrup har vi allerede skabt markante resultater, og vi måler løbende vores klimaindsats for at sikre, at vi er på rette kurs. Med Compact of Mayors får vi et redskab til at lære af andre og dele vores viden på den internationale bane - klimaudfordringen er global, og det er løsningerne også”, siger borgmester Michael Ziegler.
 
Byrådet har så sent som i maj 2015 vedtaget Strategisk Energi- og Klimaplan 2020, der har som vision, at hele kommunen skal være fossilfri i 2050. Frem mod 2020 skal CO2-udledningen reduceres med i gennemsnit 3 % om året, og i 2035 skal el- og varmeforsyningen være fossilfri.
 
Fakta: Om Compact Mayors
Compact of Mayors er verdens største samarbejde mellem byer. Initiativet blev lanceret i 2014 af FN’s særlige udsending for Byer og Klimaforandringer, Michael R. Bloomberg.  Byerne i Compact og Mayors forpligter sig til at blive bedre til både at forebygge klimaændringerne og til at blive mere modstandsdygtige over dem. 
Kommuner, der tilslutter sig Compact of Mayors, forpligter sig til:
 • At kortlægge og rapportere deres CO2-udledning i et internationalt sammenligneligt format og system
 • At opsætte mål for reduktion af CO2-udledningen
 • At formulere en klimaplan
 
Fakta: Klimaindsats, der gør en forskel
Høje-Taastrup Kommune har gennemført en lang række klimainitiativer:
 
 • Energirenovering af kommunens bygninger for 74 mio. kr., hvor energibesparelsen betaler investeringen.
 • Renovering af 27 daginstitutioner til SuperLavEnergi.
 • Kommunen har udskiftet en del af sin flåde til elbiler.
 • 900 borgere har deltaget i informationsmøder, og ca. 100 boligejere har kastet sig ud i omfattende energirenoveringer.
 • Kommunen har indgået energispareaftaler med 2/3 af kommunens boligafdelinger om at reducere energiforbruget med mindst 2 % om året.
 • Boligafdelingerne Gadehavegård, Taastrupgaard og Engvadgaard er gået foran og har gennemført gennemgribende energirenoveringer. 
 • Der er gennemført energieftersyn i virksomheder i samarbejde med DONG Energy og indgået partnerskaber, fx i fbm. etablering af solcelleanlæg på taget af City2.
 • Der er etableret en vindmølle ved IKEA og solceller på kommunale og private bygninger (bl.a. rådhuset, Plejecenter Birkehøj, Taastrupgaard og City2).
 • Høje Taastrup Fjernvarme har opført 3.000 m2 solvarmeanlæg i Fløng.
 • Der er etableret lavtemperatur fjernvarme i udvalgt boligområde (Sønderby).
 • Borgere har været med til at teste elbiler og elcykler. Der er opstillet ladestandere til elbiler, og der er adgang til uvildig information om elbiler på www.elbiler.nu
 •  
Emneord: Høje Taastrup, Michael Ziegler, Compact of Mayors, Internationalt samarbejde, Energi- og klimapolitik, Fonden Realdania
Høje-Taastrup Kommune på DenOffentlige.dk Høje-Taastrup Kommune
Aktivitet: Artikler: 13 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 22.08.19 Infrastruktur
  Ny vindpark kan forsyne 425.000 husstande med strøm

  425.000 danske husstande vil kunne få dækket deres elforbrug af den nye havvindmøllepark Horns Rev 3. Åbningen af Danmarks hidtil største havvindmøllepark er et vigtigt skridt mod et grønt Danmark. Tre mere er på vej.

 • 16.10.17 Velfærd
  Nu inspirerer dansk læreruddannelse i udlandet

  Det flamske parlament påtænker at reformere læreruddannelsen. I den forbindelse besøger parlamentets uddannelsesudvalg læreruddannelsen i Roskilde den 24. oktober for at få ny inspiration. De vil lære af den danske læreruddannelse.

 • 04.10.17 Infrastruktur
  Energitilsynet bliver til forsyningstilsynet

  Lave priser og hurtigere sagsbehandling bliver de klare målsætninger for Energitilsynet, som regeringen har lavet en bred politisk aftale om at give flere muskler og skarpere tænder.

 • 12.06.17 Politik
  Tolv danske kommuner i Global Parliament of Mayors

  12 østjyske borgmestre i Business Region Aarhus indtræder som de første danske borgmestre i Global Parliament of Mayors - en international interesseorganisation, som består af borgmestre verden over.

 • 24.05.17 Velfærd
  Fællesskabsforening skal skabe nyt liv i byrum

  Ikast-Brande Kommune vil i samarbejde med borgerne i Bording og lokale erhvervsdrivende etablere en ny fællesskabsforening. Foreningen skal medvirke til, at der kommer flere aktiviteter og nye traditioner i Bordings nye byrum. Projektet, som løber over de kommende fire år, støttes økonomisk af Realdania.