Holger K. Nielsen: Jeg fejlvurderede Dong-sagen

Udenrigsministeren havde ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, hvordan Dong-sagen ville blive kørt op.

Det var en overraskelse for den afgående udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF), at seks af SF's folketingsmedlemmer var klar til at gå imod regeringens linje i Dong-sagen.

- De gange, vi har diskuteret Dong, har jeg forsvaret aftalen hver gang. Ikke alle var enige, men det var ikke sådan, at der var mange protester. Jeg havde slet ikke set det komme, siger SF's tidligere formand i et interview med Politiken.

De seks politikere ville stemme blankt til Dong-forslaget fra Enhedslisten, der skulle sætte salget af aktier til amerikanske Goldman Sachs på pause. Det udstillede striden i partiet, der endte med at koste pladsen i regeringen.

I interviewet erkender Holger K. Nielsen også, at det kom bag på ham, hvor meget salgsaftalen ramte folk følelsesmæssigt.

- Det har været, som om vi ville sælge Dybbøl Mølle til nogle fæle spekulanter, men det er altså et energiselskab, og det er kun 19 procent af aktierne.

- Det er da ikke behageligt, men jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at det ville blive kørt op på den her måde. Det var formentlig en fejlvurdering. At jeg tænkte for lidt med følelserne, lyder det fra Holger K. Nielsen, der nåede at være udenrigsminister i seks uger.

Han måtte haste hjem fra et møde i Etiopiens hovedstad, Addis Abeba, for at deltage i krisemødet med SF's landsledelse onsdag aften. Et møde, der i øvrigt skulle have været hemmeligt, siger han.

I stedet var en stor stime journalister dukket op til mødet, der i første omgang sikrede et snævert ja til Dong-aftalen. Herefter valgte både partiets næstformand, den politiske ordfører og gruppeformanden at forlade deres poster i protest mod aftalen.

Og torsdag formiddag var det altså slut med SF som et regeringsparti.

Holger K. Nielsen siger til Politiken, at han er ked af det og skuffet over den situationen, som partiet er havnet i.

/ritzau/

 

Emneord: DONG, Holger K. Nielsen, SF, Goldman Sachs
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 24.11.17 Infrastruktur
  Et enigt Folketing står bag nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser

  Med aftalen er der enighed om at gennemføre en reform af bevillingssystemet for de videregående uddannelser. Læs hele aftalen her.

 • 03.06.16 Politik
  Bredt forlig om gymnasiereform

  Reform af de gymnasiale uddannelser vil ruste Danmarks studenter til at møde de krav, der venter dem i deres videre uddannelse og tilværelse, og på et arbejdsmarked, der fremover stiller endnu større krav til den enkelte. Hent aftale teksten her.

 • 20.10.14 Infrastruktur
  Staten køber gaslager i Stenlille

  Energinet.dk har i dag underskrevet en købsaftale om køb af DONG Energys gaslager i Stenlille for 2,25 milliarder kroner. Godt for Danmarks forsyningssikkerhed lyder det fra klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen