Hotline til hospitaler skal forebygge akutte indlæggelser

Mere end 30.000 ældre ryger akut på sygehuset med sygdomme, som kunne være forebygget med den rette behandling i tide. Danske Regioner vil med nyt udspil sikre, at borgere får den rigtige behandling i første omgang, så en akut indlæggelse kan undgås

Forstoppelse, blærebetændelse, dehydrering og lungebetændelse. Det er fire sygdomme, som – hvis de bliver taget hånd om i tide – ikke er farlige eller akutte. Men for 32.721 ældre over 70 år ender det alligevel med en akut indlæggelse, fordi sygdommen ikke er blevet forebygget eller ikke opdaget og behandlet i hjemmet med støtte fra kommune og praktiserende læge. 
 
- En akut indlæggelse er ofte med blå blink og kan være både strabadserende og utrygt. Derfor skal ingen skal indlægges akut, hvis det kunne være undgået. Regionerne vil gerne sikre, at man som borger kan være tryg ved, at man får den rette behandling i første omgang, så man ikke skal hentes med en ambulance, fordi simpel forstoppelse har fået lov til at udvikle sig, siger Karin Friis Bach, der er formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner.
 
Mere samarbejde skal forebygge akut sygdom
Udspillet ’Når du har brug for os’, der lanceres i dag, handler om at fremtidssikre den akutte del af sundhedsvæsenet. Blandt andet vil regionerne med udspillet sørge for, at danskere får den rette hjælp første gang.
 
Det skal blandt andet ske ved bedre samarbejde mellem hospital og kommune om at forebygge, at mindre alvorlige sygdomme bliver akutte. Den høje faglighed fra hospitalernes akutmodtagelser skal ud og leve tættere på borgernes hverdag. For eksempel skal kommunale akutteams have en direkte telefonlinje til lægerne på akutmodtagelserne. På den måde kan behandlingen oftere ske hjemme hos borgeren selv.

Regionerne har deres egen sektion

Regionerne spiller en central rolle for hele sundhedsområdet. Derfor samler vi alle historier om og fra regionerne og sundhedsområdet på en selvstændig sektion lige her.

- Muligheden for at komme i kontakt med akutspecialisterne på hospitalet er en god måde at udbrede vores faglige ekspertise. Vi kan se, at det virker i det midtjyske, hvor læger fra akuthospitalet i Viborg rådgiver kommunalt ansatte i Viborg, Silkeborg og Skive Kommune. Det har nedbragt antallet af forebyggelige indlæggelser med op mod 19 procent. Det er sådanne samarbejder, vi gerne vil udbrede til hele landet, siger Karin Friis Bach.

 
Undgå genindlæggelser
En anden del af udspillet handler om, at sikre samme høje kvalitet i behandlingen, efter en borger er udskrevet fra hospitalet for at undgå at patienter bliver akut genindlagt kort tid efter. Også i de situationer vil regionerne sikre bedre sammenhæng mellem hospitalet og det nære sundhedsvæsen.
 
- Når en borger genindlægges så skyldes det ofte, at der ikke er taget godt nok hånd om vedkommende i det øjeblik hospitalet udskrev patienten. Det er aldrig i orden, når nogen falder mellem stolene i sundhedsvæsenet, siger Karin Friis Bach og fortsætter:
 
- I regionerne er vi specialister i akut sygdom, og derfor vil vi tage behandlingsansvaret for de patienter, hvor behandlingen afsluttes hjemme hos dem selv.
 
Det kan for eksempel gøre det muligt, at den sidste del af en antibiotikabehandling kan ske hjemme – hvor lægen fra hospitalet fortsat tager ansvaret for behandlingen, selvom det er kommunens akutteam, der udfører behandlingen.
 
24 initiativer
Indsatsen er én af i alt 24 initiativer på akutområdet, som Danske Regioner nu lancerer med udspillet, ”Når du har brug for os”.
 
Målet er at forbedre indsatsen overfor akutte patienter i hele landet. 
Andre initiativer i udspillet gælder:
 • nem adgang til bl.a. det akutte sundhedsvæsen via ét fælles nummer, 113
 • en ny app -bl.a. til video-konsulatationer, sundhedsoverblik og -kontakt
 • styrket samarbejde med kommunerne. 

Læs mere:

Emneord: Akutafdelinger, Akutberedskab, Danske Regioner, Sundhedsområdet, 011118, Regionerne
Danske Regioner på DenOffentlige.dk Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem danske regioner...
Aktivitet: Artikler: 25 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.19 Sundhed
  EU-guld til sund erhvervsklynge

  Danmark er førende inden for samarbejde mellem erhvervsliv og det offentlige, når der skal udvikles ny teknologi. Flere danske klyngeorganisationer har modtaget EU-kommissionens guldcertifikat for at fremme sundhed gennem samarbejde.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 03.05.19 Sundhed
  Tryggere vej fra sygehus til eget hjem

  En sygeplejerske fra Lejre Kommune får nu sin faste gang på Holbæk Sygehus. Her skal hun samarbejde med indlagte borgere fra Lejre Kommune, deres pårørende og sygehusets personale. Målet er at gøre det tryggere at vende hjem efter indlæggelsen.

 • 23.04.19 Sundhed
  Skovhus Privathospital bliver landsdækkende

  Danmarks største psykiatriske privathospital Skovhus Privathospital mærker stigende efterspørgsel på behandling og udredning fra patienter i hele landet. Derfor åbner hospitalet nu en klinik på Fyn og en i Aalborg.

 • 27.03.19 Infrastruktur
  Regeringen og DF: Kommuner skal overtage al kollektiv trafik

  Kommunerne overtager ansvaret for den regionale trafik som følge af regeringens og Dansk Folkepartis aftale om en sundhedsreform. Dermed bliver organiseringen af den lokale og regionale trafik forenklet, og beslutningerne træffes tættere på borgerne.