Hotline til hospitaler skal forebygge akutte indlæggelser

Mere end 30.000 ældre ryger akut på sygehuset med sygdomme, som kunne være forebygget med den rette behandling i tide. Danske Regioner vil med nyt udspil sikre, at borgere får den rigtige behandling i første omgang, så en akut indlæggelse kan undgås

Forstoppelse, blærebetændelse, dehydrering og lungebetændelse. Det er fire sygdomme, som – hvis de bliver taget hånd om i tide – ikke er farlige eller akutte. Men for 32.721 ældre over 70 år ender det alligevel med en akut indlæggelse, fordi sygdommen ikke er blevet forebygget eller ikke opdaget og behandlet i hjemmet med støtte fra kommune og praktiserende læge. 
 
- En akut indlæggelse er ofte med blå blink og kan være både strabadserende og utrygt. Derfor skal ingen skal indlægges akut, hvis det kunne være undgået. Regionerne vil gerne sikre, at man som borger kan være tryg ved, at man får den rette behandling i første omgang, så man ikke skal hentes med en ambulance, fordi simpel forstoppelse har fået lov til at udvikle sig, siger Karin Friis Bach, der er formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner.
 
Mere samarbejde skal forebygge akut sygdom
Udspillet ’Når du har brug for os’, der lanceres i dag, handler om at fremtidssikre den akutte del af sundhedsvæsenet. Blandt andet vil regionerne med udspillet sørge for, at danskere får den rette hjælp første gang.
 
Det skal blandt andet ske ved bedre samarbejde mellem hospital og kommune om at forebygge, at mindre alvorlige sygdomme bliver akutte. Den høje faglighed fra hospitalernes akutmodtagelser skal ud og leve tættere på borgernes hverdag. For eksempel skal kommunale akutteams have en direkte telefonlinje til lægerne på akutmodtagelserne. På den måde kan behandlingen oftere ske hjemme hos borgeren selv.

Regionerne har deres egen sektion

Regionerne spiller en central rolle for hele sundhedsområdet. Derfor samler vi alle historier om og fra regionerne og sundhedsområdet på en selvstændig sektion lige her.

- Muligheden for at komme i kontakt med akutspecialisterne på hospitalet er en god måde at udbrede vores faglige ekspertise. Vi kan se, at det virker i det midtjyske, hvor læger fra akuthospitalet i Viborg rådgiver kommunalt ansatte i Viborg, Silkeborg og Skive Kommune. Det har nedbragt antallet af forebyggelige indlæggelser med op mod 19 procent. Det er sådanne samarbejder, vi gerne vil udbrede til hele landet, siger Karin Friis Bach.

 
Undgå genindlæggelser
En anden del af udspillet handler om, at sikre samme høje kvalitet i behandlingen, efter en borger er udskrevet fra hospitalet for at undgå at patienter bliver akut genindlagt kort tid efter. Også i de situationer vil regionerne sikre bedre sammenhæng mellem hospitalet og det nære sundhedsvæsen.
 
- Når en borger genindlægges så skyldes det ofte, at der ikke er taget godt nok hånd om vedkommende i det øjeblik hospitalet udskrev patienten. Det er aldrig i orden, når nogen falder mellem stolene i sundhedsvæsenet, siger Karin Friis Bach og fortsætter:
 
- I regionerne er vi specialister i akut sygdom, og derfor vil vi tage behandlingsansvaret for de patienter, hvor behandlingen afsluttes hjemme hos dem selv.
 
Det kan for eksempel gøre det muligt, at den sidste del af en antibiotikabehandling kan ske hjemme – hvor lægen fra hospitalet fortsat tager ansvaret for behandlingen, selvom det er kommunens akutteam, der udfører behandlingen.
 
24 initiativer
Indsatsen er én af i alt 24 initiativer på akutområdet, som Danske Regioner nu lancerer med udspillet, ”Når du har brug for os”.
 
Målet er at forbedre indsatsen overfor akutte patienter i hele landet. 
Andre initiativer i udspillet gælder:
  • nem adgang til bl.a. det akutte sundhedsvæsen via ét fælles nummer, 113
  • en ny app -bl.a. til video-konsulatationer, sundhedsoverblik og -kontakt
  • styrket samarbejde med kommunerne. 

Læs mere:

Emneord: Akutafdelinger, Akutberedskab, Danske Regioner, Sundhedsområdet, 011118, Regionerne
Danske Regioner på DenOffentlige.dk Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem danske regioner...
Aktivitet: Artikler: 21 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også