Husker du Jakob Haugaard? Komiker bliver Guatemalas præsident med vilde løfter

Skolelærere skal udstyres med gps-sendere, så de ikke pjækker, og børn får smartphones af Jimmy Morales.

Jimmy Morales, som er tidligere tv-komiker og uden politisk erfaring, bliver Guatemalas næste præsident. 


Den 46-årige nationalkonservative kandidat vandt søndag en suveræn sejr med 68 procent af stemmerne over centrum-venstres Sandra Torres, som er tidligere præsidentfrue. 

- Som præsident har jeg fået et mandat, og folkets mandat er at bekæmpe den korruption, som æder os, siger Morales. 

Guatemala har i årtier været præget af massive problemer med vold- og bandekriminalitet. Den nyvalgte præsident har endnu ikke givet svar på, hvordan han vil håndtere den udfordring. 

Den 46-årig politiker er kendt i befolkningen som komiker med 14 års tv-karriere bag sig, og han har vundet yderligere popularitet i valgkampen ved at uddele millioner af smartphones til børn. 

- Vi er trætte af at se på de samme ansigter, som bliver rige på vores bekostning, siger Eduardo Tablas, en reparatør, som har stemt på Morales. 

I tv-shows var Jimmy Morales kendt for sjofle vittigheder, indtil han sidste år stoppede tv-karrieren for at gå efter præsidentposten. 

Han optrådte dårligt nok i de første meningsmålinger, men efter en korruptionsundersøgelse mod den nu afgående præsident, Otto Perez Molina, og en anden topkandidat, vandt tv-komikeren pludselig bred opbakning. 

Jimmy Morales har taget alternative metoder i brug i sit forsøg på at vinde stemmer. 

Blandt andet har han lovet at udstyre skolelærere med gps-sendere, så man kan sikre, at de faktisk opholder sig i skoleklassen. 

Han har forfattet et politisk manifest på seks sider, men det indeholder få oplysninger om, hvordan han vil lede landet. 

Morales parti, FCN, har blot 11 af 158 sæder i kongressen. 

/ritzau/Reuters

Emneord: Præsidentvalg, Guatemala, Udland, Jimmy Morales
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også