Husker du Jakob Haugaard? Komiker bliver Guatemalas præsident med vilde løfter

Skolelærere skal udstyres med gps-sendere, så de ikke pjækker, og børn får smartphones af Jimmy Morales.

Jimmy Morales, som er tidligere tv-komiker og uden politisk erfaring, bliver Guatemalas næste præsident. 


Den 46-årige nationalkonservative kandidat vandt søndag en suveræn sejr med 68 procent af stemmerne over centrum-venstres Sandra Torres, som er tidligere præsidentfrue. 

- Som præsident har jeg fået et mandat, og folkets mandat er at bekæmpe den korruption, som æder os, siger Morales. 

Guatemala har i årtier været præget af massive problemer med vold- og bandekriminalitet. Den nyvalgte præsident har endnu ikke givet svar på, hvordan han vil håndtere den udfordring. 

Den 46-årig politiker er kendt i befolkningen som komiker med 14 års tv-karriere bag sig, og han har vundet yderligere popularitet i valgkampen ved at uddele millioner af smartphones til børn. 

- Vi er trætte af at se på de samme ansigter, som bliver rige på vores bekostning, siger Eduardo Tablas, en reparatør, som har stemt på Morales. 

I tv-shows var Jimmy Morales kendt for sjofle vittigheder, indtil han sidste år stoppede tv-karrieren for at gå efter præsidentposten. 

Han optrådte dårligt nok i de første meningsmålinger, men efter en korruptionsundersøgelse mod den nu afgående præsident, Otto Perez Molina, og en anden topkandidat, vandt tv-komikeren pludselig bred opbakning. 

Jimmy Morales har taget alternative metoder i brug i sit forsøg på at vinde stemmer. 

Blandt andet har han lovet at udstyre skolelærere med gps-sendere, så man kan sikre, at de faktisk opholder sig i skoleklassen. 

Han har forfattet et politisk manifest på seks sider, men det indeholder få oplysninger om, hvordan han vil lede landet. 

Morales parti, FCN, har blot 11 af 158 sæder i kongressen. 

/ritzau/Reuters

Emneord: Præsidentvalg, Guatemala, Udland, Jimmy Morales
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.