Blogger: Hvad er det dog, vi opdrager vores børn med i samfundsdebatten?

Lad os tale det gode op. Populistiske og provokerende udbrud styrer vores samfundsdebat. Absurditeterne kender ingen grænser. Vi skælder ud på de sociale medier og på vores ungdom. Men det er os voksne, der står bag.

”Klimaterrorismen trækker op, Thunberg ligner en diktator i svøb” (om 16-årig svensk skoleelev). Citat: Per Nyholm, tidligere udenrigskorrespondent.  

”Når du er færdig med at gokke, stem på Jokke”. Citat: Joakim B. Olsen, folketingspolitiker, på porno site.

”Skægget ung mand. Provokerende. Arrogant. Flabet. Ubehøvlet. Utaknemmelig” (om 17-årig gymnasieelev): Ord fra: Morten Messerschmidt, folketingspolitiker, har aldrig talt med eleven.

Løsningen er ikke at slukke Facebook og være offline. Løsningen er at tage handling på nye måder og være online.

Brudstykker fra vores samfundsdebat.

Der er mange eksempler i samme boldgade. Som når iværksætteren Martin Thorborg scorer billige points ved peptalks om, at børns og unges oplevelse af stress er noget pjat. Eller når man skiller sig ud i politiske debatter, jo mere man taler negativt om indvandrere og muslimer.  

Det er altsammen brydstrykker af det billede, vi i Danmark viser som samfundsdebat til vores børn og unge i mediefladerne. Samtidig med at vi bebrejder deres adfærd på de sociale medier, og at fx en repræsentant fra Dansk Journalistforbund udtaler ”at unges brug af sociale medier truer demokratiet”.

Sandheden er, at den brede samfundsdebat i nyhedsflader, breaking news og sociale medier oser af, at der gives mest spalteplads til dem, som er frække, kække og provokerende.

Sandheden er, at de redaktionelle manuskripter skrives minutiøst, så de passer til den korte, hurtige nyhed, som giver kliks og reklamekroner på de sociale medier. 

Det er i den grad nyhedsmediernes ansvar. Det er også vores ansvar som borgere, for det er os, der zapper væk.

Jeg har som kommunikationschef gennem 25 år mærket på egen krop, hvor stigende tendenserne er. Flere gange har jeg fået opringninger fra journalister på velansete medier, der gerne vil have en udtalelse, og hvor de har skrevet citatet på forhånd. Kan jeg ikke skaffe det, går de bare videre.

Det mest barokke eksempel var, da et stort medie ønskede en studerende, der sagde noget bestemt. Jeg skaffede en hel flok, som sagde alt muligt, der faktisk var på tværs af mediets vinkel. Det var endda mere kritisk mod min egen institution.

Strengt embedsmæssigt ville nogle mene, jeg kunne have været smartere, men jeg tror på de gode dyder. Journalisten havde ikke tid. Han ville bare have sit citat.

Det, der virker bedst, er det simple og det populistiske. 

Der er ikke tid, plads og journalistiske ressourcer i breaking news overfladen. Det, der virker bedst, er det simple og det populistiske. 

Det er i den grad nyhedsmediernes ansvar. Det er også vores ansvar som borgere, for det er os, der zapper væk. Det handler om meget andet end de sociale medier og vores ungdom.

Hvad er DenOffentlige for et medie?

Læs om, hvad der sker på DenOffentlige, og få ideer til, hvordan du kan være med.

Vi samler artikler om og fra DenOffentlige lige her.

Det er voksne, der producerer langt de fleste nyheder. Det er voksne, der oftest starter og præger hadefulde debatter. Det er voksne, der gør sig til som kække, provokerende og sensationelle.

Imens står det store flertal af voksne og kigger fra tilskuerrækkerne på de sociale medier, hvor kulturer og debatter gror. Og alene ved deres enten passive adfærd eller ved at kommentere fx Rasmus Paludan er med til at cementere samfundsdebatten, præcis hvor den er.

Hvad med om vi alle forsøger at gøre noget andet. Fx tale det gode op? Og bevæge os en smule under overfladen.

To gymnasieelever havde til en gymnasiefest med temaet ”superhelte” klædt sig ud som Michelle og Barak Obama, men nogle følte sig krænket, og de måtte vaske deres sorte maling af ansigterne. Og se sig bredt omtalt i landets medier.

Hvad med om vi alle forsøger at gøre noget andet. Fx tale det gode op?

Mens Rasmus Paludan for enhver pris skal have ret til at brænde koraner af og blive forsvaret af massive politiindsatser, så skal FCK’s og Brøndby’s fodboldfans i fællesskab på nationalt tv markere afstand mod homofobiske tilråb fra mindre skarer af fangrupper - og gymnasieelever har svært ved at afholde uskyldige udklædningsfester.

Absurditeterne i disse sammenligninger kender nærmest ingen grænser. Hvad er det dog, vi opdrager vores børn med i denne samfundsdebat?

Hvor var det befriende, da gymnasiets rektor stille og roligt valgte at hylde elevernes udklædning i TV2-Nyhederne. Mere af den slags. Like det. Del det. Ignorer Paludan. Fald ikke for dem der råber højest eller sminker sig lækker. Vælg en anden vej.

Tænk over hvad du godt kan lide og støt det i handling. Løsningen er ikke at slukke Facebook og være offline. Løsninger er at tage handling på nye måder og være online.

Læs artikler af Søren Jensen om "Ungdommens stemme i Danmark 2.0" på Point of View International 

Følg Facebook siden "Ungdommens stemme i Danmark 2.0" 

Emneord: Søren Jensen, Ungdomspolitisk debat, Debatkultur, 160519, Facebook, Debat på sociale medier, Sociale medier
Søren Jensen på DenOffentlige.dk www.jensen3460.dk - nej tak til varm luft:  Vi flyder i kommunikation. Alting bliver flygtigt og overfladisk. Jeg tror på, at de mennesker og organisationer, der insisterer på kvalitet og substan...
Aktivitet: Artikler: 37 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 15.05.19 Infrastruktur
  Landdistrikter: Udflytning har været uden betydning

  - På grund af fortsat centralisering og besparelser på uddannelsesområdet har vi ikke set den positive effekt som forventet, siger Landdistrikternes formand om udflytning. Balance i landet har lange udsigter, konkluderer kommunalforsker.

 • 14.05.19 Kultur
  Efter valget: Politisk oprør på Læsø

  Kinesiske Ai WeiWei, britiske Banksy, svenske Lars Vilks, danske Firoozeh Bazrafkan og 9 andre politiske kunstnere udstiller i Læsø Kunsthal.

 • 15.05.19 Velfærd
  Sådan spotter du hverdagsinnovation

  Innovation i den offentlige sektor er ikke kun store projekter og radikale løsninger. Det er også de små, kloge greb, som vi gør i det daglige, og som gør en stor forskel. Se her, hvordan du spotter – og sætter pris på – hverdagsinnovation.

 • 15.05.19 Uddannelse
  Den dag eleverne fik noveller som sms

  - Det været motiverende for eleverne at tage udgangspunkt i noget så tæt på deres egen livsverden, som dagligdags sms'er jo er, fortæller Rikke Hyldahl Homann om sms-noveller i læringscentret og i danskundervisningen.

 • 31.05.18 Infrastruktur
  Forældre taler for lidt med deres børn om ulovlig billeddeling

  Forældre forstår og interesserer sig ikke nok for, hvad deres børn kommunikerer om på de sociale medier. Det viser en undersøgelse af unges forhold til cybercrime i Odense Kommune. Forældre kan ellers være en nøgle til sund digital adfærd, der kan hindre ulovlig billeddeling, peger undersøgelsen på.