Morten Østergaard (R) er ude med nye slagkraftige slogans. Foto: Anders Dinsen

Hvem taler du til, Morten Østergaard?

Morten Østergaard er ude med et budskab med krav om selvstændighed. Anders Dinsen blev vred, men vil gerne bo i et velfædssamfund, hvor vi hjælper hinanden til det bedre. Er politikerne klar til det?

Teksten på plakaten sprang i øjnene. Først gik jeg videre, men så vendte jeg om på hælen. Jeg gik tilbage og tog et billede af teksten:

”Mit krav. Kan du, skal du klare dig selv. Morten Østergaard.”

Jeg blev vred. Jeg tænkte på mennesker jeg kender, der har brug for hjælp. Jeg tænkte at ingen mennesker i hele verden kan klare sig selv. Jeg postede billedet på Twitter med kommentaren:

Jeg gider egentlig heller ikje hjælpe dig med noget @oestergaard

Alle er gode til noget

Historien om Gummi-Tarzan er folkeeje og alle, der har læst eller hørt bogen husker heksen. Hun var en klog kone, der sage:

”Alle er gode til noget, det handler bare om at finde ud af, hvad det er.”

Gummi-Tarzans problem var ikke kun at han havde svært ved mange ting. Hans problem var, at alle kun så alt det han ikke kunne.

Gummi-Tarzan blev systematisk mobbet af sin far, sine lærere og sine kammerater og derfor kunne han ikke finde ud af om han var god til noget.

Heksen gjorde ham fri af mobberiet i én dag, og den dag kunne han alt i hele verden. Det er bare de færreste, der møder en heks.

Men vi har hinanden til at hjælpe.

Det er faktisk helt universelt, at vi har brug for hinanden.

Ingen klarer sig selv, heller ikke Morten Østergaard, der jo både har stab, bagland, familie mm. Vi er heldigvis mange, der ikke behøver klare os selv.

72 mia kr per år

Alligevel stiller økonomiministeren krav om, at man skal klare sig selv. Hvorfor? Jeg tror han tænker på et konkret problem.

Der er jo for stort træk på kasserne i velfærdssamfundet. Pengene går til den voksende middelklasse mens svage og udsatte har svært ved at få den hjælp de har brug for.

Det er ellers ikke fordi der ikke bruges penge. Handelshøjskolen i København har sammen med forsikringsselskabet Skandia regnet ud, at hver eneste årgang, der fødes koster fællesskabet 72 mia kr resten af livet i sociale udgifter.

Det er penge, der bruges. Udgifter. Men man kunne måske også se det som en investeringsmulighed med afkast?

For hvis velfærssystemerne nu gjorde det bedre, så kunne en del af de 72 mia omsættes til et overskud?

Det er kapitalisme med udsatte, men det er  fornuftigt.

Udsatte leder efter mirakler, ikke medmennesker

I de år jeg har været frivillig i ADHD-foreningen har jeg mødt mange mennesker og familier med kvaliteter, men også med store problemer i livet.

Nogle af dem leder forgæves efter en heks eller den store lottogevinst, der kan løse deres problemer én gang for alle, så de ikke er afhængige af et fællesskab, der for det meste blot stiller krav og sanktionerer. Et fællesskab som grundlæggende ikke er indrettet til at hjælpe.

Men, hvad nu, hvis vi som medmennesker faktisk var klar til at hjælpe hinanden - også når folk er på røven?

Er vi klar til det? Er politikerne klar?

Ærlig talt: Jeg tvivler.

Grøften til kanten

Valgkampen nærmer sig og magten skal erobres igen.

Der skal også tales til vælgere i middelklassen, der synes de klarer sig selv med deres vigtige jobs, venner og kvalitetstid med børnene.

Er det dem, Morten Østergaard taler til med det nye slogan?

Jeg kan blive alvorligt bange for at grøften mellem mennesker på kanten og den brede middelklasse graves endnu dybere og bredere end den allerede er.

Morten Østergaard er et dannet menneske og han svarede på mit udbrud på Twitter. I mellemtiden var det blevet retweetet et par gange.

@andersdinsen Handler grundlæggende om at være solidarisk med andre end sig selv. #dethandlerommennesker

Jeg tænkte mig om denne gang.

@oestergaard jeg er virkli bange for et samfund hvor vi ikke hjælper hinanden til det bedre. Dit krav: "Klar dig selv" gør mig trist

Anders Dinsen på DenOffentlige.dk Mange af mine bedste venner er mennesker på kanten: Handicappede, udsatte og sårbare, der har brug for velfærdssamfundets hjælp og støtte for at tage det afgørende medansvar for samfundet, sin...
Aktivitet: Artikler: 44 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 18.02.15 lonebording
  klar dig selv

  Ja hvem taler Østergaard til?? Og hvad taler han om?? Flere hjemmefødsler?? Mere selvforsyning?? Flere tiggere?? Klar dig selv?? I vores famimie har vi altid sat en ære i ikke bare at klare os selv, men også give dem der ikke kan selv en hånd.

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 03.08.20 Velfærd
  Dansk Sygeplejeråd: Styrk plejeindsatsen på plejehjem

  De fleste beboere på landets plejehjem er multisyge og har behov for kompetent pleje døgnet rundt. Det er vi som samfund nødt til at erkende, hvis vi skal sikre værdighed og bekæmpe omsorgssvigt, som vist i TV2s dokumentar siger Dansk Sygeplejeråd.

 • 24.06.20 Velfærd
  Sundhedsplejersker forbedrer flygtningefamiliers integration

  Hvis flygtningefamilier bliver taget ved hånden i deres første tid i Danmark og får hjælp til at bygge bro til det danske samfund, bliver de nemmere en del af fællesskabet, viser analyse af stort projekt.

 • 15.06.20 Velfærd
  Tilsyn i daginstitutioner halter gevaldigt

  I knap hver tredje børnehave og vuggestue ses der slet ikke på børnene, når der laves tilsyn. I forvejen sker tilsynet i tre ud af fire institutioner kun én gang årligt eller sjældnere, viser undersøgelse for FOA.

 • 12.06.20 Velfærd
  Andelen af pædagogiske assistenter i børnehaver skal firdobles

  Flere end hver tredje ansatte i børnehaver og vuggestuer bør være faglærte pædagogiske assistenter, når minimumsnormeringerne indfases, mener FOA. En af de kommuner, som i forvejen går målrettet efter flere pædagogiske assistenter, er Lolland.

 • 12.06.20 Velfærd
  Tusindvis af medarbejdere får ret til fuld tid

  Er man medarbejder i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i København og ønsker at arbejde på fuld tid, så skal det også kunne lade sig gøre. Det mener sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling. Et nyt tiltag giver derfor fra 1. september alle medarbejdere, der arbejder på deltid i forvaltningen, ret til at gå op i tid.