Hver anden kommune vil spare pædagoger væk

Velfærd

18/09/2015 14:02

Nick Allentoft

Mens skolerne kæmper med skolereform og inklusion, så lægger halvdelen af dem samtidig op til at fyre pædagoger, der skulle hjælpe reformen på vej.

I halvdelen af landets kommuner vil eleverne møde færre pædagoger næste år. Det viser en gennemgang, som Bupl har lavet af næste års kommunale budgetter fra 90 af landets 98 kommuner.

Mens kommunerne kæmper hårdt med at få skolereformen med dens lange skoledage op at køre, så planlægger 50 kommuner samtidig at skære ned på pædagoger i skoler, SFO og klubber.

36 kommuner vil holde budgetterne i ro. Kun i fire kommuner er der udsigt til forbedringer.

- Det er dybt bekymrende, at kommunerne stadig kæmper med implementeringen af skolereformen og samtidig vil spare på området. Jeg har svært ved at se, hvordan det hænger sammen med et serviceeftersyn fra Christiansborg. Det er jo dømt til at gå galt og vil ramme børnenes skole- og fritidsliv hårdt, siger Bupls formand Elisa Bergmann.

Hun henviser til, at undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) er i gang med et serviceeftersyn af skolereformen, der halter i flere kommuner.

I Aalborg varsler kommunen således en besparelse på 6,1 millioner kroner alene på de pædagoger, som er en del af undervisningen i kommunens skoler. Forslaget har mødt kritik fra blandt andre formanden for skolelederne i Aalborg Kommune, Carsten Søndergaard, der forudser forringelser i samarbejdet mellem lærere og pædagoger.

Formanden for Bupl Nordjylland, Liselotte Thomsen, forstår heller ikke sammenhængen.

- Kommunen har netop evalueret sin inklusionsindsats og har store ambitioner på området. Så er det da paradoksalt, at man vælger at spare på pædagogerne i klasserne, som netop kan gøre en forskel på det område. Det her er den helt forkerte vej at gå, siger hun.

Skolerådmand Tina French Nielsen er ikke så bekymret.

- Vi taler en besparelse på 6,1 ud af et brutto-budget på 92 millioner kroner til pædagoger i folkeskolen, men når det er sagt, så ligger vi pænt i forhold til andre kommuner i vores landsdel.

- Det er altid ærgerligt at skulle undvære gode hænder. Men vi står med nogle store demografiske udfordringer på ældreområdet, og når det gælder førtidspensionsreformen, og jeg kan godt stå på mål for denne prioritering, siger hun til Ritzau.

I cirka hver tredje af kommunerne er der i forvejen sket et markant fald i antallet af pædagogstillinger i skolereformens første år ifølge en opgørelse fra Bupl.

- Selvom kommunerne presses af regeringens omprioriteringsbidrag, så står kommunalpolitikerne med ansvaret for skolereformen ude på den enkelte skole. Jeg vil på det kraftigste opfordre landets borgmestre til at genoverveje deres varslede besparelser, inden budgetterne falder endeligt på plads, siger Elisa Bergmann.

Formand for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, kender ikke de konkrete budgettal i gennemgangen. Men han ser med alvor på tendensen til at spare på pædagoger.

- Pædagogerne bidrager på en lang række områder, og vi har hårdt brug for deres kompetencer i folkeskolen. Som led i skolereformen skal pædagoger være en del af undervisningen i skolen. Derfor er det et skidt sted at spare, siger han til Politiken.

Kommunernes Landsforening har fået tallene fra Bupl forelagt af Politiken, men vil ikke besvare spørgsmål om budgettallene.

Børneordfører Jacob Mark fra SF kalder de kommunale besparelser, som også rammer mange daginstitutioner for "forfærdelige".

Ifølge Enhedslisten tåler området ikke flere forringelser.

- Det er at smide brænde på bålet, hvis halvdelen af landets kommuner gør alvor af at spare pædagogisk personale væk i skoler og skolefritidsordninger, siger Jakob Sølvhøj, skoleordfører for Enhedslisten.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce