Hver tredje psykiatriske patient behandles forgæves

Det er en falliterklæring, at mange psykiatriske patienter ikke får nok gavn af behandlingen, siger formand.

Når voksne udskrives efter en psykiatrisk indlæggelse, vurderer hver tredje, at behandlingen ikke har hjulpet dem.

Det viser en årlig patientundersøgelse, som de fem regioner står bag.

Resultaterne er baseret på svar fra 12.776 ambulante og indlagte patienter samt forældre til patienter i børne- og ungepsykiatrien.

Det kommer bag på Thorstein Theilgaard, der er generalsekretær i pårørendeforeningen Bedre Psykiatri, at patienterne ikke mærker en større effekt.

- Samfundsmæssigt er det bindegalt, fordi folk risikerer at slås med psykisk sygdom meget længe. Økonomien er måske presset, men behandlingen er også for konservativ, siger han.

Læs mere om psykiatrien her

Vi samler alle væsentlige historier om psykiatrien på denne temaside. 

I undersøgelsen svarer 65 procent af de voksne indlagte, at de føler, at de har fået det bedre af behandlingen.

De resterende 35 procent har slet ikke, i ringe grad eller i nogen grad fået det bedre.

For indlagte børn og unge er det kun 26 procent, som vurderer, at behandlingen har haft en positiv effekt. Til de unge er spørgeskemaet dog udleveret i begyndelsen eller midt i behandlingsforløbet, hvilket kan påvirke oplevelsen.

Selv om det ifølge formand for psykiatri- og socialudvalget i Danske Regioner Charlotte Fischer (R) er usandsynligt at opnå fuld tilfredshed, er tallene ikke desto mindre en falliterklæring.

- Der skal et skifte til. Vi har målt vores succes på, om vi var gode til at holde ventelisterne nede. Her skal vi måle på, om det rent faktisk virker, siger hun.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

Hun mener, at der blandt andet mangler kommunale tilbud om terapi, når patienterne udskrives, så de kan få hjælp til deres grundlæggende problemer.

Den holdning bakkes op i Bedre Psykiatri.

- Vi er for gode til at begynde med medicin, og det er sjældent, at vi kommer videre end det. I værktøjskassen skal man også bruge samtaleterapi, kost og motion samt systematisk inddragelse af pårørende, siger generalsekretær Thorstein Theilgaard.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) udtaler i en pressemeddelelse, at der har været fokus på udredning og behandling, men at der fremover også skal fokus på, at flere skal blive raske efterfølgende.

Hun ventes at præsentere en samlet plan for psykiatrien senere i år.

/ritzau/

Emneord: 160318, Psykiatri, Charlotte Fischer, Thorstein Theilgaard, Bedre Psykiatri, Psykiatriske patienter
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 18.03.18 Susanne Svendsen
  En psykisk storm.

  I alle de tilfælde hvor jeg har været i kontakt med ( tidligere) indlagte og tvangsindlagte, og personale i psykiatrien, har de fleste oplevet at blive misforstået og sygeliggjort på en måde, som har umuliggjort at et tillidsforhold mellem indlagte og personale. De ansatte i psykiatrien er påstålige, og udviser manglende indsigt i årsager til at den ( tvangs) indlagte er i den situation.
  At " ende" på en psykiatrisk afdeling er ofte et udtryk for at både den indlagte og famimie og venner, og politi og psykiatrisk personale, samt politikere mangler viden om konfliktløsning og årsager til eksistentielle kriser.
  Så længe de der skaber psykiatrien og vedligeholder fordummende diagnoser og vælger medikamenter, og indespærring , som i mange tilfælde gør mennesker mere syge, da vil der ikke ske en positiv udvikling indenfor psykisk behandling.
  Alle mennesker er forskellige, har forskellige resourcer og livserfaringer, men i psykiatrien er der et defineret antal muligheder for hvad folk fejler, og uanset om folk er dybt alkoholiserede eller stofmisbrugere, eller generelt har levet sundt og er megetselvbevidste, så uddeles samme diagnose, som udløser samme ( mis)handling. Den allerstørste fejl de ansatte og politikerne har begået, er at påtvinge mennesker, en behandlingsform, som er baseret på at fagkundskaben VED hvad der bedst for ALLE,fordet erjo IKKE SANDT.
  Men som på så mange andre områder i Dk, skal vi alle sammen ensrettes og passe ind i bestemte skabeloner, uanset om det er muligt eller ikke. Vågn nu for h...... op og vær ærlige, og udvis lidt sødme og respekt,så vil mangfe flere meget hurtigere rejse sig efter " en psykisk storm".

  Det er ofte helt basale behov som mennesker skal lære selv at få opfyldt, og så har vi jo alle engang imellem behov for et oprigtigt kærligt favntag, eller blot at mærke at vi er velkomne når vi selv er klar til at modtage andres hjælp.
  Så lad døren stå på klem,så alle kan finde hjem hvor vi hver især hører til. Tak.

 • 16.03.18 Bente Stenfalk
  Stop psykiatriseringen af fysisk syge borgere

  Man kunne begynde med at tage de fysisk syge borgere UD af psykiatrien under de såkaldte funktionelle lidelser, som er en psykiatrisk 'diagnose', som benyttes til at flytte fysisk syge borgere over i psykiatrien, hvor man forsøger at 'behandle' bl.a. smerter med terapi, hvilket selv-klart ikke virker.
  Så ville der også blive bedre plads til dem, som virkelig har brug for psykiatrisk hjælp.

 • 16.03.18 Anette
  lad os finde vej sammen

  Min oplevelse da jeg var indlagt og efterfølgende ambulant patient var noget absurd.
  Fik først fortalt at det var vigtigt jeg mærkede efter i mig selv hvad der var godt og virkede. Når jeg så gjorde dette, og sagde jeg ingen effekt ud over bivirkning havde af medicinen, så blev min oplevelse tilsidesat på en nedgørende måde.
  heldigvis har jeg god hjælp i socialpsykiatrien nu, efter jeg flyttede.
  desuden har jeg fået servicehund, og det har rykket enormt meget.
  rideterapi har også hjulpet mig, men systemet har sagt til mig dette er løgn og udokumenteret, altså indtil jeg flyttede.
  Det er bare det at så vidt jeg ved er der flere studier rundt om i verden der viser dyrs effekt. Og om ikke andet så det da vigtigt at det virker på mig, det kan mine nuværende behandler også bevidne, ikke en mirakelkur, men fra flere panik anfald dagligt til nu.
  Jeg håber vi sammen behandler, patienter og forsker kan finde de individuelle veje som virker.
  Jeg har fundet noget som virker for mig.

  Min-servicehund.blogspot.dk

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også