Hver tredje vælger har skiftet parti siden valget - lussing til DF

En ny analyse viser, at et stort antal af vælgere ville stemme anderledes i dag end ved valget i 2015. Samtidig går Dansk Folkeparti tilbage i ny måling i en kaotisk tid, hvor partiet undersøges for svindel med EU-penge.

Mere end hver tredje vælger ville i dag sætte deres kryds ved et andet parti, end de gjorde ved folketingsvalget i 2015.

Det viser en ny analyse af vælgervandringer lavet af professor i statskundskab Kasper Møller Hansen. Det skriver Altinget.

I analysen, der bygger på næsten 13.000 interviews, har 34 procent skiftet parti siden sidste valg.

Tema med artikler om regeringer

Vil du vide mere om den nye regering? Få overblikket lige her - og kig også tilbage på tidligere nye regeringer. 

Så mange partiskift er ikke set siden jordskredsvalget i 1973, hvor 44 procent af vælgerne stemte på et andet parti end ved det forrige valg, skriver netmediet.

Kasper Møller Hansen, der står bag analysen, ser positivt på den store andel af partihoppere. Han peger på, at man i en tid med flygtningekrise, finanskrise og en regering kun med et parti ikke kan tage et flertal for givet.

- Det viser, at vælgerne er opmærksomme og faktisk reagerer på det, som foregår, siger professoren til Altinget.

En ny meningsmåling for Voxmeter viser, at mandaterne ikke vil være fordelt, som ved valget i 2015, hvis der var valg i dag. Den viser, at vælgertilslutningen til Dansk Folkeparti vil være langt mindre.

Partiet står i den nye måling nemlig til at miste ni mandater, hvis der var folketingsvalg i dag. I målingen får DF en vælgertilslutning på 15,8 procent i modsætning til valget i 2015, hvor partiet fik 21,1 procent af stemmerne.

Der er dog en statistisk usikkerhed på plus/minus 2,2 procentpoint.

Lussing til DF

Det er ikke gået Dansk Folkepartis vej de seneste uger. Partiet har haft modvind med sagen om partiets mulige misbrug af EU-støttemidler, og endnu en ny måling giver tilbagegang til partiet.

I målingen fra Voxmeter svarer 15,8 procent af vælgerne, at de vil stemme på DF, hvis der var valg i morgen. Ved folketingsvalget i 2015 så det noget bedre ud for partiet. Der fik Dansk Folkeparti 21,1 procent af stemmerne.

Dermed står partiet til kun at genvinde 28 af sine 37 mandater i Folketinget. Der er dog en statistisk usikkerhed på plus/minus 2,2 procent.

Forrige måling fra Voxmeter fra 23. oktober gav også tilbagegang til DF. Her stod partiet til at få 17,8 procent af stemmerne. 

Den nye måling er foretaget 24. oktober til 30. oktober, og derfor kan vælgerne være påvirket af partiets sag om EU-midler, der de seneste uger har sendt partiet ud i en mediestorm.

Partiet har fået støttekroner fra EU, som blandt andet er brugt på middage, annoncekampagner og sommergruppemøder.

Nu undersøger EU's antisvindelenhed, Olaf, om der er foregået svindel med EU-pengene.

Partiet har meddelt, at det gerne vil betale en million kroner tilbage til EU-Parlamentet. Parlamentet vil dog ikke acceptere tilbagebetalingen, før sagen er undersøgt til bunds.

Mistanken om misbrug har fået særligt store konsekvenser for europaparlamentariker Morten Messerschmidt (DF), der ikke længere er en del af DF's øverste ledelse.

Samlet set ser det heller ikke godt ud for blå blok i den nye meningsmåling.

I målingen står rød blok til at snuppe regeringsmagten med 51,9 procent af stemmerne, mens 47,7 procent peger på blå blok. Der er dog en statistisk usikkerhed på plus/minus tre procent.

FAKTA: Sådan er styrkeforholdet i dansk politik lige nu

Ny Voxmeter-måling giver Dansk Folkeparti en vælgerlussing, mens rød blok står til at vinde regeringsmagten.

Sådan fordeler stemmerne sig i Voxmeters seneste måling (tal i parentes henviser til valgresultatet fra 18. juni 2015):

- Socialdemokratiet: 27,1 procent / 49 mandater* (26,3 procent)

- De Radikale: 4,5 procent / 8 mandater* (4,6 procent)

- De Konservative: 2,6 procent / 5 mandater* (3,4 procent)

- Socialistisk Folkeparti: 4,9 procent / 9 mandater* (4,2 procent)

- Liberal Alliance: 7,4 procent / 13 mandater* (7,5 procent)

- Kristendemokraterne: 0,9 procent / 0 mandater* (0,8 procent)

- Dansk Folkeparti: 15,8 procent / 28 mandater* (21,1 procent)

- Venstre: 19,2 procent / 35 mandater* (19,5 procent)

- Enhedslisten: 8,8 procent / 16 mandater* (7,8 procent)

- Alternativet: 6,6 procent / 12 mandater* (4,8 procent)

- Nye Borgerlige: 1,8 procent / 0 mandater* (Ikke på stemmesedlen)

- Øvrige: 0,4 procent / 0 mandater* (0,0 procent)

* = Estimerede mandater.

Fakta om målingen:

Voxmeters politiske meningsmåling (foretaget 24. oktober 2016 - 30. oktober 2016) baserer sig på telefoninterview med 1038 repræsentativt udvalgte personer over 18 år.

Der er en statistisk usikkerhed på mellem 0,4 og 2,7 procentpoint for de enkelte partier og 3,0 procentpoint for opgørelsen i blokke.

Kilde: Voxmeter for Ritzau.

 

Emneord: Målinger, Voxmeter, Meningsmåling, Kasper Møller Hansen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 07.12.18 Velfærd
  Måling: 8 ud af 10 bakker op om menneskerettighederne

  Ny meningsmåling fra Amnesty International viser, at danskerne mener, at der skal være grundlæggende rettigheder for alle

 • 15.08.17 Politik
  Åbenhed om brug af skatteborgernes penge skal sikre bedst mulig velfærd

  ”Med benchmarkingenheden skaber vi mere åbenhed om den service og kvalitet, som eksempelvis vores børnehaver, skoler og plejehjem leverer," siger økonomi- og Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll.

 • 19.06.16
  Elevers trivsel i folkeskolen er stigende

  Den anden nationale måling af elevernes trivsel i folkeskolen er gennemført i foråret 2016. Hent rapporten her.

 • 04.01.16 Velfærd
  Ældre på plejecentre og i egen bolig er tilfredse med hjælpen

  Mere end 8 ud af 10 ældre, der bor på plejehjem eller i plejebolig, er tilfredse med den hjælp, de får. Tilfredsheden er også høj blandt ældre, der modtager hjemmehjælp i egen bolig. Det viser en ny undersøgelse, som Sundheds- og Ældreministeriet og KL offentliggør i dag.

 • 13.05.11 Velfærd
  Fire ud af fem ældre vil have frit valg af plejebolig

  Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 78 procent af de ældre ønsker frit valg af plejebolig. Det er syv procent flere end sidste år. Dansk Erhverv: det er en udvikling vi skal støtte med mangfoldighed i tilbuddene. Fire ud af fem ældre ønskede selv at vælge plejebolig i 2010. Det viser helt nye tal fra Danmarks Statistik. Samtidig er ventetiden på plejehjem faldet, og kun 6 kommuner overholder ikke ventetidsgarantien på 60 dage. Det er en forbedring i forhold til sidste år.