Hvert femte SMV forvente at fyre ved hjælpepakkes udløb

Vi bør udfase hjælpepakkerne på en begavet måde, understreger cheføkonom i SMVdanmark på baggrund af ny virksomhedsundersøgelse.

En ny undersøgelse blandt SMVdanmarks medlemmer viser, at hvert femte af de små og mellemstore virksomheder, der har modtaget lønkompensation, forventer at måtte fyre medarbejdere, når hjælpepakken stopper. Det får cheføkonom i SMVdanmark, Mia Amalie Holstein, til at advare mod et for brat ophør af hjælpepakkerne:

”Vi skal udfase hjælpepakkerne på en begavet måde, der ikke medfører en mavepuster på alle de virksomheder, der lige nu er afhængige af dem. Hvis lønkompensation stopper fra den ene dag til den anden, vil hvert femte af de små og mellemstore virksomheder blive nødsaget til at fyre medarbejdere.” Hun foreslår i stedet en gradvis udfasning:

”Hvis vi udfaser gradvist og samtidig øger fleksibiliteten i ordningen ved bl.a. at tillade afskedigelser mens medarbejderne er på lønkompensation, kan vi minimere omkostninger for både virksomheder og samfund. Derudover bliver vi nødt til at håndtere hjælp til sæsonvirksomhederne, hvis ikke vi ønsker at se massefyringer i f.eks. turismebranchen, når højsæsonen er ovre og tage hånd om de ordreproducerende virksomheder, som først mærker slaget af coronakrisen om lidt.”

Undersøgelsen er foretaget blandt ca. 2.000 virksomheder, hvoraf knap 700 har svaret. Af undersøgelsen fremgår det også, at knap 60 pct. af SMV’erne har oplevet omsætningstab under coronakrisen på i gennemsnit 30 pct.

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 01.07.20 Erhvervsliv
  Staten står klar med 4,25 milliarder kroner til SAS

  Den danske stat bakker op om planen for rekapitaliseringen af SAS og er klar til at bidrage med op til 6 mia. SEK for at sikre, at SAS også vil være operationel efter COVID-19-krisen.

 • 24.06.20 Erhvervsliv
  Sommerhjælp til sæsonafhængige selvstændige og kunstnere

  Nu kommer der mere hjælp til den gruppe selvstændige, kunstnere, teknikere og leverandører af fx lydanlæg eller telte, der er særligt hårdt ramt af tab i omsætningen på grund af aflyste sommerarrangementer.

 • 23.06.20 Erhvervsliv
  Disse jobsøgende afvises af arbejdsgivere

  Ny undersøgelse fra Incita kortlægger, hvilke grupper af jobsøgere som danske arbejdsgivere er mest utilbøjelige til at invitere til jobsamtaler.

 • 23.06.20 Erhvervsliv
  Denne kommune er Danmarks mest erhvervsvenlige

  De jyske kommuner ér bare mere erhvervsvenlige end kommunerne på den anden side af Lillebælt. I årets erhvervsvenlighedsundersøgelse fra Dansk Byggeri har kun en sjællandsk kommune sneget sig ind på listens top ti. Øverst på podiet står Favrskov Kommune, der løber med titlen som Danmarks mest erhvervsvenlige kommune 2020, tæt forfulgt af Thisted, Billund og Skive kommuner.

 • 12.06.20 Erhvervsliv
  Staten vil have ejerskab over nødlidende virksomheder

  Dansk økonomi og danske virksomheder står i en ekstraordinær situation som følge af COVID-19. Selv om samfundet er i gang med at komme sig oven på sundhedskrisen, er mange virksomheder fortsat afhængige af udviklingen i verden omkring os. Derfor er der behov for at tænke langsigtet og nyt, så Danmark også er klar til at håndtere en næste fase af økonomiske udfordringer.