Den største tilbagegang forventes i gruppen af børn og unge (4-23-årige) samt deres forældre (36-58-årige), hvor hver enkelt årgang vil falde med ca. 25 pct. i gennemsnit

Hvor mange er vi tilbage om 12 år?

I dag sendes årets befolkningsprognose til Økonomi- og Planudvalget. Hovedresultaterne fra prognosen er, at indbyggertallet vil falde, så Bornholm i 2027 har omkring 35.400 indbyggere. Det er en tilbagegang på 4.430 personer eller 11 pct.

Der forventes store aldersforskydninger i forhold til den nuværende befolkningssammensætning:

-          Den største tilbagegang forventes i gruppen af børn og unge (4-23-årige) samt deres forældre (36-58-årige), hvor hver enkelt årgang vil falde med ca. 25 pct. i gennemsnit

-          Omvendt forventes antallet af ældre i alle aldersgrupper at stige kraftigt, særligt gruppen af ældre mellem 75 - 85 år, som vil stige med 55 pct.

-          Antallet af personer i den arbejdsdygtige alder (16-64 år) vil falde med 22 pct.

-          Generelt forventes gennemsnitsalderen i regionskommunen at stige fra 46,7 år i 2015 til 50,6 år i 2027

Prognosen er et af de centrale redskaber regionskommunen anvender til at lægge budgettet for det kommende år – og ikke mindst til at se, hvordan Bornholm udvikler sig, hvis det går som forventet. En befolkningsprognose er ikke en fremskrivning, hvor den aktuelle udvikling automatisk fortsættes. Prognosen indeholder således vurderinger af, hvor mange børn der fødes, hvor mange der dør, og hvor mange der flytter til og fra Bornholm. Som eksempel er der meget forskel på, om man fremskriver på baggrund af kriseårene, eller om man i stedet indlægger en forventning om, at vi gradvis er på vej ud af krisen.


Skolestruktur, plejehjemsstruktur og dagpasningsstruktur er nogle af de store områder, der afhænger af prognoseresultatet. For hvor mange børn er der i 2020, og hvordan passer det til antallet af institutioner og skoler? Hvor mange ældre er der – og har vi plejehjem nok? Prognosen er det værktøj, der bruges til at kvalificere debatten og de beslutninger, der træffes.

Derudover bruges prognosen til at få en ide om, hvordan Bornholm udvikler sig på lang sigt, og hvordan der kan planlægges på forkant. Som eksempel viser prognosen, at den største tilbagegang frem mod 2027 forventes at finde sted på landet (21 pct.) set i forhold til byerne (8 pct.).

Emneord: Bornholms Regionskommune, Befolkningsnedgang, Befolkningsprognose
Bornholms Regionskommune på DenOffentlige.dk Borholms Regionskommune
Aktivitet: Artikler: 8 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 29.10.21 Infrastruktur
  150 millioner kroner til energiforbedringer og digitale løsninger i kommunale og regionale bygninger

  Ny tilskudspulje åbner på mandag. Der er afsat 150 millioner kroner til energiforbedringer og digitale løsninger i kommunale og regionale bygninger i 2021.

 • 25.06.21 Infrastruktur
  Ministerie: Langt mere plastik fra byggebranchen skal genanvendes

  Wermelin: Huse, hoteller og hospitaler er ikke bygget af plastik. Men der bruges store mængder plastik i byggebranchen. Og den plastik skal så vidt muligt genbruges eller genanvendes. Det skal et nyt sektorsamarbejde mellem Miljøministeriet og Dansk Industri sikre.

 • 28.05.15 Politik
  Valgkampen flyver ind til Folkemødet

  Folkemødet sætter i samarbejde med Danish Air Transport alle sejl til for at få bragt selve valgkampen til Bornholm – og tilbyder at skræddersy afgange til folketingskandidaterne og politiske journalister fra hele landet

 • 19.03.15 Politik
  Bornholms erhvervsklima skal op i den bedste halvdel

  I de kommende uger udsender Dansk Industri spørgeskemaer til deres medlemmer for at tage temperaturen på klimaet for erhvervslivet på Bornholm. Erhverv- og beskæftigelsesudvalget har sat som mål, at regionskommunen i år skal op i den bedste halvdel. Ambitionen styrkes af, at én indgang til erhvervslivet på Bornholm nu er en realitet. De første konkrete resultater er begyndt at vise sig.

 • 09.09.14 Politik
  Hvad skal Bornholm satse på for fremtiden?

  Bornholms Regionskommune er gået sammen med Realdania om at udvikle en visionsplan, der kan danne et realistisk grundlag for øens fremtid. Udviklingsarbejdet er del af Realdanias initiativ Yderområderne på forkant med omstillingen. Udover Bornholms Regionskommune samarbejder Realdania også med fire andre kommuner i yderområderne om at udvikle nye, strategiske visionsplaner.