Hvordan takler vi bedrevidende mennesker?

Nogle mennesker ved alt og kan alt – altså ifølge dem selv. De udtaler sig skråsikkert om al ting. De har altid prøvet alt ting før og ved lige hvordan opgaven skal løses. Hvad stiller vi op udover at blive irriteret?

Indimellem render vi på mennesker, som bare ved alt og kan alt – altså ifølge dem selv. De udtaler sig skråsikkert om al ting. De har altid prøvet alt ting før og ved lige hvordan opgaven skal løses. De lytter ikke, for hvorfor skulle de dog det – de ved jo alligevel bedst.

Læs mere fra Teglkamp & Co

Susanne Teglkamp fra konsulentbureauet Teglkamp & Co blogger om ledelse og lederskab. Læs mere om Teglkamp og flere indlæg her.

Man bliver bare så træt og ofte ender det med, at man siger ja, ja og trækker sig. Man orker ikke at tage kampen op og forsøge på at trænge igennem til dette menneske. Men skal man arbejde sammen, er det jo ikke en holdbar løsning blot at trække sig.

Ved de i virkeligheden bedst?

Bedrevidende mennesker ved ofte rigtig meget om det emne, der nu er oppe og vende. Udfordringer for dem og for omgivelserne er, at de måske ved en hel masse men ikke nødvendigvis det hele. Det er sjældent at et menneske sidder inde med den ultimative viden og den bedste løsning og at der ikke er noget at komme efter. Men det bliver desværre sjældent afprøvet, fordi vi andre bare ikke orker.

Hvad skal man ikke gøre?

Hvis ønsket er at komme i dialog med den bedrevidende, så er der en række ting, man ikke skal gøre – også selvom man måske efterhånden er blevet ret desperat.

Drop ironiske kommentarer

Lad være med at forsøge dig med ironi. Det preller helt sikkert af på den bedrevidende.

Lad være med at forsøge at overgå i viden

Det kan være fristende at kaste sig ud i at forsøge at overgå dem i viden. Det vil formentlig sætte gang i et ’våbenkapløb’, hvor alle bliver tabere – også omgivelserne, som skal se og høre på jeres forsøg på at være kongerigets klogeste.

Drop strudsemetoden

Strudsemetoden – altså at stikke hovedet i buske og forsøg at lade som ingenting hjælper heller ikke. Hvis de ikke føler sig set eller hørt, vil de blive endnu mere insisterende.

Hvordan får man hul igennem til bedrevidende mennesker?

Mennesker er forskellige – også bedrevidende mennesker, så der vil også være forskellige måder at trænge igennem den bedrevidendes panser. Her er en række forskellige forslag:

Lige på og hårdt

Fortæl vedkommende, at det er muligt at de har ret og ved bedst, men at det sjældent bliver afprøvet, fordi de altid agerer bedrevidende. Det gør dem meget uinteressant og uinspirerende at samarbejde med.

Lad andre komme til orde først

Hvis der er flere i en gruppe og du er mødeleder, så lad andre komme til orde først. Sig til den bedrevidende, at han eller hun nok skal få lov, men at du gerne lige vil høre, hvad andre har at sige.

Få vedkommende til at reflektere

Tag en samtale med den bedrevidende og fortæl ham eller hende, hvad deres bedrevidenhed gør ved dig og at du ikke ønsker det sådan. Spørg ham eller hende om, hvad der er deres mål i den konkrete sag. Spørg om de oplever, at de opnår, det de vil? Fortæl den bedrevidende, at vedkommende kan nå sit mål på en anden måde ved at lytte og involvere.

Held og lykke!

Emneord: Susanne Teglkamp, Susanne Teglkamp om ledelse, Teglkamp om ledelse, Arbejdsgrupper, Personalepolitik, Kolleger, Offentligt samarbejde
Teglkamp & Co på DenOffentlige.dk Teglkamp & Co. arbejder med udvikling af ledelse og ledergrupper. Vi arbejder ud fra perspektivet: ledelse i øjenhøjde. Det vil sige, at vi møder lederne på deres bane. Vi tager udgangspunkt i...
Aktivitet: Artikler: 28 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 01.06.21 Ledelse
  Direktør for Landbrugsstyrelsen fratræder

  Stillingen som direktør vil snarest muligt blive slået op efter gældende regler.

 • 28.05.21 Ledelse
  Søren Brostrøm indtræder i WHO’s globale bestyrelse

  Sundhedsstyrelsens direktør har i den forløbne uge været i Geneve for at deltage i WHO’s årlige Verdenssundhedsforsamling. Ligesom i 2020 finder den sted virtuelt, men fordi Søren Brostrøm har ledet møder i en af de to hovedkomitéer, har han deltaget i Geneve.

 • 16.01.17 Politik
  Borgmester: Medarbejdere skal selv bestemme deres arbejdstid

  ”Vi er i forskellige livssituationer på forskellige tidspunkter i vores liv, og det smitter naturligt af på, hvor meget vi har mulighed for eller lyst til at arbejde. Det skal en arbejdsplads kunne imødekomme,” siger Ninna Thomsen, der er sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune.

 • 10.02.16 Politik
  Regeringen nedsætter arbejdsgruppe til at se på dagpengesystemet for selvstændige

  Kan principperne i det nye dagpengesystem, som i efteråret faldt på plads for lønmodtagere, også gælde for selvstændige? Det skal belyses og analyseres af en arbejdsgruppe, som regeringen netop har nedsat.

 • 04.05.15 Velfærd
  En håndtegnet velkomst

  Et utraditionelt og nytænkende samarbejde mellem Lejre Kommune og elever fra Flakkebjerg Efterskole står bag udviklingen af en velkomstpjece til kommunens nye flygtninge. Resultatet er blevet en let forståelig pjece, som kommunen nu vil afprøve i modtagelsen af de nye udenlandske borgere.