I Assens trives samskabelse mellem forening, skole og kommune

I Assens Kommune findes der seks Hjertestier, der snor sig smukt omkring i hele kommunen. Hjertestierne er resultatet af et nært samarbejde mellem Miljø og Naturafdelingen i Assens Kommune, Hjerteforeningen Assens og Fugleviglund Produktionshøjskole.

Fugleviglund hjælper til med vedligeholdelsen af stierne, hvilket er til stor gavn for alle. Samarbejdet mellem de tre parter favner bredt og gør en stor forskel for arbejdet med stierne og ikke mindst for de borgere, der bruger dem.

Miljø og Naturafdelingen hjælper Hjerteforeningen med at skabe et overblik over, hvor stierne kan anlægges, med at opsætte pæle, der markerer ruterne og hjælper desuden med mange af de praktiske ting og spørgsmål, der rejser sig i forbindelse med anlægningen af stierne, fx hvem der ejer den jord, den enkelte sti skal gå igennem. Når stierne er anlagt, så er det Produktionshøjskolen Fugleviglund, som hjælper til med at vedligeholde stierne – og det ser Hanne Andersen, formand for Hjerteforeningens lokalafdeling i Assens, som en meget vigtig opgave:

Assens Kommune er redaktør for eget indhold

Assens Kommune deler gode historier og konstruktiv viden på DenOffentlige som redaktør for eget indhold. Læs flere historier fra Assens lige her. 

Vil du være redaktør for eget indhold på DenOffentlige, så kontakt os.

-          Jeg rettede henvendelse til forstanderen for Fugleviglund, Inger Poulsen, og spurgte, om de kunne have lyst til at hjælpe med vedligeholdelsen af de her stier. Hun tog meget positivt imod min henvendelse og syntes heldigvis, at det lød som en rigtig god ide, fortæller Hanne.

Produktionsskolen passer på stierne

Når Fugleviglund ikke bruger deres grønne fingre til at holde de smukke stier farbare, tager de gerne med og ”går stierne til” sammen med kommunens naturvejleder og Hjerteforeningen. De var blandt andet med til at gå den årlige Æblefestival i gang i 2015. I den forbindelse har Fugleviglund, i samarbejde med Hjerteforeningen, fået lavet fire store trææbler, som står rundt omkring på Hjertestien i Assens. Trææblerne bliver stadig brugt af naturvejlederen, Christian Heller, når Æblefestivalen skal gås i gang. Her fungerer de som ”stop” på turen, hvor Christian fortæller forskellige historier.

-          Det var en stor succes med de trææbler, som produktionsskolen har hjulpet til med at lave, og Christian er en fantastisk fortæller. Det var så skønt at se smilene på de unge menneskers læber, når Christian fortalte sine historier, fortæller Hanne.

Det er også Fugleviglunds opgave at gå stierne efter og sikre, at det hele ser ud, som det skal. En opgave de med glæde tager på sig.

-          Det er vigtigt, at vores unge også er aktive i lokalsamfundene, de er jo borgere i kommunen. Fugleviglund er en del af Assens Kommune, så jeg synes, at det er vigtigt at støtte op om de lokale foreninger. Derudover er selve motionsdelen også vigtig for mig, og det er jo noget Hjerteforeningen går meget op i, fortæller Inger Poulsen, forstander på Fugleviglund Produktionshøjskole.

Et samarbejde, der fortsætter

Som tak for hjælpen, har Hjerteforeningen blandt andet givet underviserne på Fugleviglund kursus i livreddende førstehjælp og inviteret eleverne med en tur til Bågø, hvor også Christian Heller deltog. Han er glad for at kunne være med i samarbejdet, og få lov til at lave naturvejledning i selskab med Hjerteforeningen og de unge fra Fugleviglund.

Samskabelse er vejen til nye løsninger

Bestræbelsen på at forstå samfundets små og store problemer, udvikle nye og bedre løsninger, og gennemføre disse i praksis bliver bedre, hvis vi samarbejder på kryds og tværs.

Sammen er vi både klogere, mere nyskabende og i stand til at udrette mere, end hvis vi er hver for sig.

Læs mere om samskabelse her

-          Det er en fast del af mit arbejde at naturvejlede, og så er det ekstra sjovt at få lov til at møde de unge mennesker fra Fugleviglund og tage dem med ud i naturen, da det normalt ikke er den gruppe, jeg naturvejleder, afslutter Christian.

Fugleviglund er også glad for det gode samarbejde, og Inger Poulsen er ikke i tvivl om, at hun ønsker, at samarbejdet skal fortsætte.

-          Vi har fået mange ting ud af samarbejdet med Hjerteforeningen. Her taler jeg ikke kun om de store ting som et førstehjælpskursus eller en tur til Bågø, men også de små ting, som når vi fx har været ude og fylde foldere i kassen ved stien i Vissenbjerg, og vi så får god respons tilbage fra Hanne. Hanne er rigtig godt til at skrive tak for hjælpen til os, og det er jo noget respons, som jeg kan tage med videre til eleverne, fortæller hun.

Hanne er også glad for det gode samarbejde mellem dem, Fugleviglund og Assens Kommune og håber, at det er et samarbejde, der kan fortsætte længe endnu.

-          Jeg plejer gerne at sige, at vi gør noget godt for hinanden, afslutter hun.

 

Emneord: Assens Kommune, Hjerteforeningen, Naturstier, Hjertestier, Produktionsskoler, Samskabelse
Assens Kommune på DenOffentlige.dk Assens Kommune
Aktivitet: Artikler: 12 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.04.18 Infrastruktur
  Assens bliver en hovedby på forkant

  Assens Kommune har netop fået tilsagn om, at Assens er med i Realdanias ”Hovedbyer på forkant”. Med godt 2 millioner til projektet ”Fremtidens Assens” skal der laves en udviklings- og helhedsplan for hele byen og skabes nyt liv i Assens’ bymidte gennem strategisk planlægning og nye tværgående samarbejder.

 • 24.05.17 Velfærd
  Fællesskabsforening skal skabe nyt liv i byrum

  Ikast-Brande Kommune vil i samarbejde med borgerne i Bording og lokale erhvervsdrivende etablere en ny fællesskabsforening. Foreningen skal medvirke til, at der kommer flere aktiviteter og nye traditioner i Bordings nye byrum. Projektet, som løber over de kommende fire år, støttes økonomisk af Realdania.

 • 27.06.17 Politik
  Her er de 44 frikommuner - i otte netværk

  Regeringen har udpeget otte frikommunenetværk, der består af i alt 44 forskellige kommuner. De får i de næste fire år frihed til at afprøve nye ideer og løsninger i praksis.

 • 22.08.16 Velfærd
  Samskabelse - svaret på alt?

  Konference om samarbejdet mellem kommunerne og de frivillige spørger: Hvad er op og ned i samarbejdsmodellerne? Er samskabelse svaret på alt? Hvilken værdi giver samskabelse for kommune, de frivillige og ikke mindst de borgere, som er i fokus?

 • 30.03.16 Velfærd
  Sådan vil Struer videre efter nej til sammenlægning

  Siden borgerne gav klar besked om selvstændighed har Struer forberedt flere strategiske indsatser, som skal bidrage til at sikre og udvikle kommunen i samspillet mellem en stærk organisation, et visionært byråd og de engagerede borgere, virksomheder og institutioner, skriver kommunen i en pressemeddelelse.