I Region Sjælland vil de være bedst til at kopiere

I innovationsmiljøer er ambitionen ofte at være bedst til at udvikle nye løsninger. Men der er mindst lige så stort potentiale i at være bedst til at implementere andres løsninger. Sådan lyder rationalet bag en ny inno.strategi i Region Sjælland.

Da Region Sjælland i 2014 samlede produktion, forskning og innovation i én enhed, fulgte en radikal ændring af innovationsarbejdet.

Tidligere ville man især udvikle nye løsninger fra bunden. I dag hedder det i den nye enheds innovationsstrategi, at man skal ”prioritere hjemtagning af eksisterende løsninger snarere end udvikling af løsningskoncepter på tidlige udviklingsstadier”.

Læs mere fra COI

Center for Offentlig Innovation deler viden og erfaringer på DenOffentlige.

Læs mere fra COI lige her.

Vil du også præge den offentlige debat, så bliv redaktør for eget indhold så kontakt os.

Manden bag strategien er Mahad Huniche, direktør for den nye enhed Produktion, Forskning og Innovation (PFI). Han lægger ikke skjul på, at målet er at få mest mulig innovation for et begrænset innovationsbudget.

”Når vi ikke kan være first movers i forhold til at opfinde, kan vi være det i forhold til nyttiggørelse, og der ligger et kæmpe potentiale” siger han.

”Hvis hele organisationen sætter sig for at være de første til at implementere, hvad andre har udviklet, tror jeg, vi kan spare samfundet for milliarder”.

Andres løsninger blotlægger egne udfordringer

Mange vil sikkert indvende, at man umuligt kan få lige så gode løsninger ved at stjæle med arme og ben fra andre, som hvis man tog udgangspunkt i sine egne, konkrete udfordringer og skabte innovative løsninger på dem. Mahad Huniche er ikke enig.

”Det er meget svært at få øje på en udfordring og oversætte den til en kravsspecifikation på en løsning. Som regel er det, når du ser andres løsninger, at du bliver bevidst om problemer, du selv har. Løsningerne afspejler, at verden kan se anderledes ud”.

Dertil kommer ifølge Mahad Huniche, at lokalt udviklede løsninger ofte bærer præg af netop at være lokale og udviklet til én bestemt kontekst. Det betyder, at det kan være svært at kopiere løsningerne direkte. Han mener, at man bør tage udgangspunkt i strategiske udfordringer.

”Ved at tage udgangspunkt i strategiske udfordringer frem for specifikke behov sikrer man, at det, som bliver udviklet, har et spredningspotentiale”.

Kræver kulturændringer i organisationen

Som udløber af den nye innovationsstrategi har medarbejdere ved PFI udarbejdet et 78 sider langt katalog over løsninger fra andre regioner, kommuner, virksomheder mm., som har potentiale til at blive indført i Region Sjælland.

Fra kataloget er et styringsværktøj til arbejdet med ambulante patienter og en forberedelsesvideo til slidgigtpatienter allerede på vej til sjællænderne fra Region Midtjylland og Gentofte Hospital.

PFI-folkene har desuden taget initiativ til en tværregional samarbejdsgruppe om sundhedsinnovation, hvorigennem det er tanken at sprede viden om nye løsninger.

Arbejdet med at samle og sprede de nye løsninger internt i regionen står bl.a. chefkonsulent Erik Brander for.

Han beretter om udfordringer, men også fremskridt i forhold til at få de ansatte til at acceptere løsninger udefra – en problemstilling, som kendes fra mange andre steder end sundhedsvæsenet.

”Det er jo en kulturforandring, der skal til” siger han, ”men jeg tror, der er en stigende accept af, at vi er enormt presset på ressourcer og samtidig har et enormt behov for at kunne levere stadigt bedre sundhedsydelser. Og så må vi også dreje vores driftsorganisationer over i at blive udviklings- og innovationsenheder og dermed gøre brug af alle de muligheder, der er, inklusive at bruge andres løsninger”.

Ole Opfinder glider i baggrunden

Også selve innovationsenheden har måttet ændre kultur som følge af den nye strategi, og en del medarbejdere er skiftet ud for at sikre tilstrækkeligt fokus på, at nye løsninger skal kunne fungere i stor skala, fortæller Mahad Huniche.

”Innovation er et område, der er befolket af mange Ole Opfinder-typer” siger han.

”Men der er brug for nogle helt andre kompetencer, når du skal stjæle med arme og ben, end når du skal udvikle. Der er brug for folk, der er meget mere forretningsorienterede”.

Regionens innovationsstrategi stammer fra foråret 2015 og er dermed endnu for ny til, at Mahad Huniche kan fremvise konkrete effekter af den nye satsning på at væresecond movers.

”Men jeg er ikke i tvivl om, at vi nok skal få noget ud af det” slutter han.

Læs hele PFI’s innovationsstrategi her.

Se kataloget over kopierbare løsninger her.

Emneord: Innovation, Innovationsaktive, Innovationsdebat, Center for Offentlig Innovation, COI, Mahad Huniche, Region Sjælland, Stjæle andres løsninger, Offentlig innovation
COI - Center for Offentlig Innovation på DenOffentlige.dk Formål Center for Offentlig Innovation (COI) er et nationalt center, der understøtter øget kvalitet og effektivitet i hele den offentlige sektor gennem innovation. COI samarbejder med innov...
Aktivitet: Artikler: 105 | Events: 4 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.03.20 Europa
  Ny rekord: Danmark har det største antal patentansøgninger nogensinde

  Danmark har indleveret det største antal patentansøgninger nogensinde og placerer sig som det tredje mest innovative land i Europa. Det viser det seneste patent-indeks fra Den Europæiske Patentmyndighed (EPO). Vedvarende energi indtager førstepladsen, mens der inden for bioteknologi og medicinsk teknologi er sket et fald i antallet af danske ansøgninger.

 • 25.02.20
  Ny fond skal føre til investeringer for milliarder i iværksættere og vækstvirksomheder

  Erhvervsministeriet har givet Vækstfonden mandat til at etablere Dansk Vækstkapital III (DVK III) i samarbejde med private investorer og pensionsselskaber.

 • 15.05.19 Velfærd
  Sådan spotter du hverdagsinnovation

  Innovation i den offentlige sektor er ikke kun store projekter og radikale løsninger. Det er også de små, kloge greb, som vi gør i det daglige, og som gør en stor forskel. Se her, hvordan du spotter – og sætter pris på – hverdagsinnovation.

 • 13.05.19 Ledelse
  Politiet sigter sundhedsansatte for svigt i skandale om kræftscreening

  Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi har i dag sigtet Region Sjælland og flere ledende medarbejdere for overtrædelse af straffeloven og autorisationsloven i forbindelse med mulig mangelfuld håndtering af patienter, som var henvist til undersøgelser på Ringsted sygehus på mistanke om brystkræft.

 • 03.05.19 Sundhed
  Tryggere vej fra sygehus til eget hjem

  En sygeplejerske fra Lejre Kommune får nu sin faste gang på Holbæk Sygehus. Her skal hun samarbejde med indlagte borgere fra Lejre Kommune, deres pårørende og sygehusets personale. Målet er at gøre det tryggere at vende hjem efter indlæggelsen.