IDA og DI er rystet over misvisende tal i gymnasiedebat

Det er misvisende, når Evalueringsinstituttet (EVA) i bl.a. DR Nyheder hævder, at gymnasiereformen har styrket de naturvidenskabelige fag, siger IDA og DI i kor.

Når det gælder ingeniøruddannelsen ser virkeligheden helt anderledes ud, mener Charlotte Rønhof, underdirektør i DI:

»Jeg er rystet over konklusionen. Historien bliver solgt på, at det er en succes, men det det ikke en succes for ingeniøruddannelserne, og det er især ingeniører, vi mangler. Der mangler ikke folk til medicinstudiet; dér står de i kø,« siger Charlotte Rønhof til Ingeniøren.

Formand for IDA, Frida Frost, jubler heller ikke over konklusionen fra EVA:

»Jeg er ikke begejstret. Mit hovedbillede er, at vi har fejlet med gymnasiereformen, fordi der i dag er færre studenter, der kan gå direkte ind på et ingeniørstudium end før gymnasiereformen. Derfor håber jeg ikke, at denne ene rapport bliver en sovepude for politikerne,« siger Frida Frost til Ingeniøren.

Ifølge EVA har en større andel af STX- og HTX-studenter i dag en fagkombination af matematik på A-niveau og fysik og kemi på mindst B-niveau end før gymnasiereformen.
Hvad EVA ikke tager højde for, er imidlertid, at den ABB-kombination, som EVA henviser til, kun udgjorde omkring 25 procent af de matematiske studenter før gymnasieformen, mens hovedparten af de matematiske studenter, 75 procent, havde ABC-fagkombinationen, som er adgangsgivende for de fleste ingeniøruddannelser. Og den kombination er faldet markant, viser beregninger foretaget af gymnasielærer, civilingeniør Jens P. Madsen på baggrund af Undervisningsministeriets tal.

Mens 44 procent af STX’erne havde ABC-fagkombinationen før reformen, var andelen faldet til 27 procent i 2013.

Jens P. Madsen undrer sig derfor over EVA’s konklusion:

»Det er alt for smalt udelukkende at kigge på ABB-kombinationen. I mine øjne grænser det til manipulation,« siger Jens P. Madsen til Ingeniøren.
Han genkender på ingen måde det billede, EVA tegner af styrket naturfaglighed i gymnasiet. Blandt andet henviser han til, at fysik på B-niveau før reformen var obligatorisk for matematiske studenter. Nu står matematikken i højere grad alene, så de to fag ikke kan understøtte hinanden. Det fører til et faldende fagligt niveau i matematik.

Det er en tendens, som 44 procent af underviserne på tekniske og naturvidenskabelige universitetsuddannelser nikker genkendende til. Kun 6 procent mener, at det faglige niveau er steget efter gymnasiereformen.

I DI frygter Charlotte Rønhof for de politiske konsekvenser af EVA’s konklusioner, da de politiske ordførere netop nu drøfter en revidering af gymnasiereformen:

»Det farlige lige nu er, at politikerne sidder med en fornemmelse af, at den hellige grav er velforvaret på grund af EVA-rapporten,« siger Charlotte Rønhof, der nu vil tage kontakt til de politiske ordførere for at gøre dem opmærksom på problemstillingen: 

»De skal vide, at de bør læse rapporten med et kilo salt på,« siger Charlotte Rønhof til Ingeniøren.

Emneord: EVA, IDA, DI, Danmarks Evalueringsinstitut, Gymnasier, Naturvidenskabelige fag
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 10.09.19 Infrastruktur
  Seniorordninger får ingeniører til at udskyde pensionistlivet

  Seniorordninger med mulighed for nedsat tid og øget fleksibilitet er det værktøj, der kan få flere ingeniører til at blive længere på arbejdsmarkedet. Det viser en ny undersøgelse fra IDA.

 • 25.10.17 Velfærd
  DI: Tiltrængt fokus på borgernes frie valg

  Regeringen har i dag præsenteret sit udspil til at styrke og udvide borgernes frie valg. DI er tilfredse med, at regeringen skærper fokus på borgernes frie valg, som på flere områder i dag ikke fungerer godt nok.

 • 09.03.17 Velfærd
  Læreruddannelsen får sit første science talentspeciale

  University College Sjælland (UCSJ) udbyder fra sommeren 2017 Danmarks første talentlinje på læreruddannelsen med fokus på naturvidenskab og teknologi. Talentlinjen skal ses i sammenhæng med den nye nationale STEM-strategi,

 • 02.02.17 Ledelse
  DI får anerkendelse for debat om konkurser

  IKA, Foreningen af offentlige indkøbere, tildeler Dialogpris 2017 til Dansk Industri. Prisen går til DI for indsatsen med at fremme en konstruktiv dialog om, hvordan konkurser blandt private leverandører af hjemmepleje kan forebygges og håndteres bedst muligt.

 • 29.11.16 Velfærd
  Markante stordriftsfordele ved Facility Management

  Der er stadig større efterspørgsel på Facility Management, hvor flere støttefunktioner integreres i én samlet løsning. Flere offentlige myndigheder har allerede haft en række erfaringer med Facility Manangement, og det har givet gode resultater.