Indenrigsministeren har nye ambitioner for frikommuner

En række kommuner får nu chancen at tænke anderledes på en række fokusområder, oplyser Karen Ellemann.

Fem til syv kommunenetværk med i alt 20-30 kommuner får snart mulighed for at afprøve nye arbejdsmetoder. En ny omgang med de såkaldte frikommuner igangsættes nemlig, og her får kommunerne chancen for at tænke ud af boksen. 

Læs pressemeddelelsen fra Social- og Inderigsministeriet

Det fortæller social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) i forbindelse med Kommunaløkonomisk Forum i Aalborg. 

Læs mere om frikommuneforsøgene her

Vi samler historier om og fra frikommunerne her

Landets kommuner kan frem til maj i år søge om at deltage i forsøget, der ifølge ministeren har til formål at give de udvalgte kommuner mulighed for at løse udfordringer med metoder, som de vurderer passer bedst til opgaven.

Læs også: Helsingør vil være frikommune

- Der er heldigvis mange idéer derude til, hvordan det kan ske. Men nogle af idéerne kræver hjælp i form af viden udefra, frihed fra regler eller samarbejde med andre kommuner.

- Derfor vil regeringen nu give fem-syv nye kommunenetværk udstrakt hjælp til at afprøve, hvordan deres opgaver kan løses bedre uden snærende bånd, siger hun i en skriftlig kommentar.

I alt 20-30 kommuner kommer til at deltage. De udvalgte kommuner får lov til at gå sammen i netværkene, hvor de i fællesskab kan finde nogle områder, som de vil fokusere på.

Det er ikke første gang, at landets kommuner kan få lov til at prøve kræfter med et nyt syn på, hvordan man driver en kommune. 

Det første forsøg blev søsat i 2012, hvor Fredensborg, Fredericia, Gentofte, Gladsaxe, Odense, Odsherred, Vejle, Vesthimmerland og Viborg deltog, og det blev afsluttet i 2015.

- Jeg ser meget frem til evalueringerne af de første frikommuneforsøg. Jeg vil lægge stor vægt på, at alle landets kommuner kan få gavn af de gode erfaringer, siger Karen Ellemann. 

Hun håber, at man kan bruge resultaterne fra det kommunale eksperiment til at forbedre forholdene for landets resterende kommuner. 

- Jeg vil gå foran for at få ændret lovgivningen, dér hvor frikommuneforsøget viser, at det er det, der skal til for en lettere og bedre løsning af opgaver i kommunerne, siger ministeren.

/ritzau/

Emneord: Innovationsdebatten, Velfærdsstat eller velfærdssamfund, Frikommuneforsøg, Frikommune, Frikommuner, Karen Ellemann, Social- og Indenrigsministeriet, Fremtidens Velfærd
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 19.01.16 Agnethe
  Frie Kommuner siger Ellemann

  Det vil ikke være så dumt, hvis det er til gavn for borgerne, især for børn, som er svigtet i årevis, og svigtet af en snærende og uretfærdig, forældreansvarslov, børnene skal først og fremmest høres, og man skal handle ud fra børns ønsker.
  Hvem vil man tvinge til 7/7 ordning, foruden børn, ingen, for ingen vil kunne holde til det, dem der ønsker den ordning, bør selv være dem der skifter bopæl.!!!!
  Man kan hurtigt se hvor børnene finder sig bedst tilpas, og der skal de have lov til at være.!!!!

 • 18.01.16 Ole Kragelund
  Værdighedspolitik i hver enkelt kommunes ældrepleje fra 2016 og frem

  Måske kan flere kommuner, bl.a. min egen Syddjurs, med fordel lægge det ny element i ældreplejen - værdighed - ind i et frikommune-projekt? Sådan at vi lokale borgere også på dén måde kan hjælpe vores kommune med at sikre, at hver en krone fra værdigheds-millionerne går ubeskåret til varme hænder, og ikke til konsulenter og embedsmænd.

  Som en særlig gruppe af "værdigt trængende" - med behov for langt mere støtte fra kommunalt ansattes varme hænder - vil jeg fremhæve de mange demente borgere, og ikke mindst deres ægtefæller/samlevere.

  Mon ikke det ville gøre underværker i mange demens-ramte hjem, hvis den demente en gang om ugen kan tilbydes en ledsaget tur på 3-7 timer - med en kompetent kommunalt-lønnet ledsager. Sådan at ægtefællen/samleveren, der ellers hænger på pleje/omsorgs-opgaven 168 timer/uge, kan få et velfortjent frikvarter.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.09.19 Social
  Opgør med socialkrisen: Frikommuneforsøg viser vej

  Det går mindst to år før positive resultater af frikommuneforsøg kan sprede sig til hele landet. Midtvejsevaluering viser gode takter for sammenhængende indsats, lyder det fra flere kommuner.

 • 02.09.19 Social
  Evaluering af frikommuneforsøg: Helhed virker, men IT driller

  Frikommuneforsøg har nu i to år arbejdet på sammenhængende indsats for borgerne. VIVEs midtvejsevaluering peger på fordele og ulemper ved de forskellige tilgange, som ni frikommuner har haft til opgaven.

 • 15.05.19 Velfærd
  Sådan spotter du hverdagsinnovation

  Innovation i den offentlige sektor er ikke kun store projekter og radikale løsninger. Det er også de små, kloge greb, som vi gør i det daglige, og som gør en stor forskel. Se her, hvordan du spotter – og sætter pris på – hverdagsinnovation.

 • 22.03.19 Velfærd
  Neergaard og Kristensen advarer mod velfærdsstatens dominans

  “Vi er kommet i en situation, hvor velfærdsstaten fylder lovlig meget, hvorimod velfærdssamfundet forsømmes," siger tidligere beskæftigelsesminister. "Vi er begyndt at rulle velfærdssamfundet tilbage," siger Dennis Kristensen. Hør dem i Velfærdsdebatten med Nick Allentoft.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.