Indfør behandlingsgaranti til unge fra hjem med misbrug

Der er akut brug for en behandlingsgaranti til unge, der er vokset op i familier med misbrug, siger TUBA på baggrund af ny rapport.

Mindst 1 barn i hver folkeskoleklasse vokser op i et hjem, hvor der er alkoholproblemer, og børn fra familier med misbrug er oftere udsat for vold og har større risiko for at forsøge selvmord. Det fremgår af Børns Vilkårs årlige statusrapport ”Svigt af børn i Danmark”, der udkommer i dag. 

I rapporten opfordrer Børns Vilkår regeringen til at udarbejde en national handleplan, der skal nedbringe antallet af børn, der vokser op i familier med rusmiddelproblemer, og sikrer en tidlig senfølgeindsats. Og den melding bakker TUBA fuldstændig op om.

"Børn, der vokser op med forældre, der drikker for meget, har ofte traumatiske oplevelser i bagagen, og det kan give voldsomme konsekvenser langt op i deres ungdomsliv. Derfor opfordrer vi til, at der indføres en behandlingsgaranti til unge fra familier med misbrug, så de får ret til at få gratis, specialiseret hjælp til at få et godt ungdoms- og voksenliv," siger TUBAs landsleder Henrik Appel.

I dag har voksne, der har et misbrug, ret til at få misbrugsbehandling inden for 14 dage, mens deres børn risikerer at skulle vente længe på hjælpen – hvis der overhovedet er et specialiseret tilbud til dem i deres nærområde.

De unge, som TUBA møder, kæmper blandt andet med angst, depression, lavt selvværd og problemer med at fastholde job og uddannelse. Samtidig fortæller 4 ud af 10 unge, der henvender sig til TUBA, fortæller, at der var fysisk vold i deres barndomshjem.  

"De har haft en barndom, som bestemt ikke var for børn. Og selv om vi ikke kan give dem deres barndom tilbage, så skylder vi dem at give dem chancen for at få det godt og ikke gentage forældrenes mønstre," siger Henrik Appel.

TUBA hjalp sidste år mere end 3.200 unge fra familier med misbrug i de 33 afdelinger landet over. Organisationen driver også en onlinerådgivning, der har åbent fem aftner om ugen.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.05.21 Sundhed
  Nu hjemtages sygdomsbehandling til Danmark

  Sundhedsstyrelsen udgiver i dag en faglig retningslinje, der beskriver henvisningen af patienter med Essentiel Tremor, også kaldet rystesyge. Det sker i forbindelse med, at det nu er besluttet, at patienter skal kunne behandles med fokuseret ultralyd i Danmark, i stedet for kun i udlandet.

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.