Indfør behandlingsgaranti til unge fra hjem med misbrug

Der er akut brug for en behandlingsgaranti til unge, der er vokset op i familier med misbrug, siger TUBA på baggrund af ny rapport.

Mindst 1 barn i hver folkeskoleklasse vokser op i et hjem, hvor der er alkoholproblemer, og børn fra familier med misbrug er oftere udsat for vold og har større risiko for at forsøge selvmord. Det fremgår af Børns Vilkårs årlige statusrapport ”Svigt af børn i Danmark”, der udkommer i dag. 

I rapporten opfordrer Børns Vilkår regeringen til at udarbejde en national handleplan, der skal nedbringe antallet af børn, der vokser op i familier med rusmiddelproblemer, og sikrer en tidlig senfølgeindsats. Og den melding bakker TUBA fuldstændig op om.

"Børn, der vokser op med forældre, der drikker for meget, har ofte traumatiske oplevelser i bagagen, og det kan give voldsomme konsekvenser langt op i deres ungdomsliv. Derfor opfordrer vi til, at der indføres en behandlingsgaranti til unge fra familier med misbrug, så de får ret til at få gratis, specialiseret hjælp til at få et godt ungdoms- og voksenliv," siger TUBAs landsleder Henrik Appel.

I dag har voksne, der har et misbrug, ret til at få misbrugsbehandling inden for 14 dage, mens deres børn risikerer at skulle vente længe på hjælpen – hvis der overhovedet er et specialiseret tilbud til dem i deres nærområde.

De unge, som TUBA møder, kæmper blandt andet med angst, depression, lavt selvværd og problemer med at fastholde job og uddannelse. Samtidig fortæller 4 ud af 10 unge, der henvender sig til TUBA, fortæller, at der var fysisk vold i deres barndomshjem.  

"De har haft en barndom, som bestemt ikke var for børn. Og selv om vi ikke kan give dem deres barndom tilbage, så skylder vi dem at give dem chancen for at få det godt og ikke gentage forældrenes mønstre," siger Henrik Appel.

TUBA hjalp sidste år mere end 3.200 unge fra familier med misbrug i de 33 afdelinger landet over. Organisationen driver også en onlinerådgivning, der har åbent fem aftner om ugen.

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 30.06.20 Sundhed
  Nu åbnes der helt op for besøg på plejehjem og sygehuse

  Fra torsdag den 2. juli kan der som udgangspunkt frit aflægges besøg på både ude- og indendørs arealer på plejehjem, i plejeboliger og på aflastningspladser samt sygehuse og klinikker.

 • 27.06.20 Sundhed
  Gymnasieelever bliver inddraget i kampen mod antibiotikaresistens

  Nu får danske gymnasieelever mulighed for at prøve kræfter med natur- og ingeniørvidenskaben og måske endda være med til at gøre en opdagelse, der kan få kolossal betydning for millioner af mennesker verden over. En bevilling fra Novo Nordisk Fonden giver nemlig Aarhus Universitet mulighed for at lade eleverne deltage i vigtig forskning, der skal finde helt ny antibiotika.

 • 26.06.20 Sundhed
  Smitte|stop-appen downloadet tæt på en halv million gange

  For en uge siden lancerede Sundheds- og Ældreministeriet smitte|stop: en ny app, der kan bidrage til kontaktopsporing i tilfælde af smitte med COVID-19. Appen er downloadet 497.000 gange til og med i går. Appen giver mulighed for, at du nemt kan give besked til andre brugere af appen, som du har været tæt på, hvis du bliver testet positiv med coronavirus. Den funktion har 80 brugere inden for den første uge benyttet sig af.

 • 17.06.20 Sundhed
  Demonstrant smittet med corona, mange skal testes

  En person, der har deltaget i demonstration for Black Lives Matter i København, er nu konstateret smittet med COVID-19. Alle deltagere i demonstrationen opfordres til særlig opmærksomhed på symptomer på COVID-19 – og om der er grund til at blive testet.

 • 17.06.20 Sundhed
  Dagtilbud lukker efter mistanke om coronasmitte

  Varde Kommune lukker midlertidigt et dagtilbud, efter at ti ud af 37 børn har vist tegn på at være smittet med coronavirus.