Foto: Freedigitalphoto, Stockimage

Indvandrere lærer dansk på helt nye måde

Velfærd

14/01/2015 11:15

KVUC

”Gastro-dansk” er vejen frem. Tal fra Hotel- og Restaurationsskolen viser, at 70% af de kursister, der har været i fare for at ryge ud men som har gennemført det nye kursus ”Branchedansk” er tilbage på skolen og stadig i gang med uddannelsen.

Københavns Voksenuddannelsescenter (KVUC) har i samarbejde med erhvervsskolerne udviklet et særligt sprogtilbud: ”Branchedansk” – som en ny bro til erhvervsuddannelserne.

”Branchedansk” vandt ”VUC’s Uddannelsespris” i Danmark i 2014. Kurset er til de unge og voksne med anden etnisk baggrund end dansk, som skal eller er i gang med en erhvervsuddannelse, men er i fare for at droppe ud, fordi sproget er for svært. Det var i 2014 et syv ugers intensivt forløb i dansk og matematik, der er målrettet en helt bestemt branche.

Brune ris, hvide ris, piskeris?

For kursister, der skal på Hotel- og Restaurantskolen er sproget justeret til ”gastro-dansk” For kursister der skal på social- og sundhedsskole er det ”sundhedshjælper-dansk” osv. ”Brune ris, hvide ris, piskeris”

Ord kan nemt blive blandet sammen i kokkebranchen, og hvordan skal man lære at kende forskel på de forskellige typer ris, hvis man har lidt svært ved det danske sprog?

Det kan man i 2015 ved at deltage i et 12 ugers intensivt forløb i dansk og matematik, der er målrettet en helt bestemt branche. Kurset er i 2015 blevet forlænget til 12 uger grundet nye SU regler. Tilbuddet skal skabe en lige linje mellem uddannelse på VUC, erhvervsuddannelse og beskæftigelse.

- ”De fleste af kursisterne, der deltager i et branchedansk-forløb, øger deres chance for at gennemføre deres erhvervsuddannelse. I en tid hvor erhvervsskolerne bliver nødt til at tiltrække og fastholde dygtige unge og voksne til faglært arbejdskraft, er ”Branchedansk” derfor et stærkt eksempel på godt samarbejde mellem VUC og erhvervsskolerne”, fortæller uddannelseschef Anne Jelsøe fra KVUC: .

Hvem er ”branchedansk” relevant for?

”Branchedansk” er tiltænkt målrettede, dygtige kursister, der allerede er i gang med deres drømmeuddannelse. De er motiverede for at uddanne sig, og de er afklarede omkring deres valg af uddannelse. Det er deltagere, der ønsker at gennemføre en erhvervsuddannelse eller grunduddannelse for voksne (GVU).

Kurset er til de unge og voksne med anden etnisk baggrund end dansk, som skal eller er i gang med en erhvervsuddannelse, men er i fare for at droppe ud, fordi sproget er for svært. Her sætter underviserne i Branchedansk så ind med et stramt tilrettelagt forløb. Grundlæggende følger underviserne det samme, veltilrettelagte forløb, men ethvert branchesprog kan ”rulles ind” i grundstrukturen, der strækker sig over 12 uger, og på den måde er der et umiddelbart og klart udbytte af forløbet.

SU kan trække flere kursister til

Hvor deltagerne tidligere selv har finansieret et kursus i ”Branchedansk” er det nu blevet et SU-dækket kursus. Det betyder, at kursisterne ikke skal opleve et brud i forsørgelsen. Og dermed er perspektivet, at endnu flere unge deltager i et forløb, og at ”Branchedansk” på den måde er med til øge gennemførslen på erhvervsuddannelserne.
Undervisningen omfatter 25 timer om ugen og foregår på Københavns Voksenuddannelsescenter (KVUC).

Yderligere oplysninger:

Uddannelseschef Anne Jelsøe, KVUC, [email protected]

Læs interviewet med kursist Calvin Pamba "Hvad - skal jeg hælde gas over kartoflerne?" 

Læs mere om kurset Branchedansk på KVUCs hjemmeside,

Mest Læste

Annonce