Reform af erhvervsuddannelser skal løfte kvaliteten

Infrastruktur

13/12/13 9:47

Gordon Trier Holm

Et generelt og mærkbart løft i kvaliteten bør være målet bag reformen af erhvervsuddannelserne, som partiernes uddannelsesordførere i dag fortsætter forhandlingerne om.
Landets virksomheder har stort behov for at reformen medfører et mærkbart kvalitetsløft på erhvervsuddannelsesområdet, så DI’s erhvervsuddannelseschef Lone Folmer Berthelsen følger spændt med i dag, hvor partiernes uddannelsesordførere klokken 16 igen mødes for at forhandle reformen af erhvervsuddannelserne.   - Virksomhederne har i den grad behov for at reformen giver et løft i kvaliteten på især de tekniske erhvervsuddannelser. Uden dygtige smede, industriteknikere og automatikteknikere, bliver det svært for virksomhederne at konkurrere fremover, siger hun.   Fornuftigt udspil   I regeringens oplæg til forhandlingerne skal mindst 25 procent af en ungdomsårgang i 2020 vælge en erhvervsuddannelse. I 2025 skal andelen være vokset til 30 procent. Samtidig skal 60 procent af dem, der starter på en erhvervsuddannelse, i 2020 også gøre den færdig. I 2025 skal tallet være oppe på 67 procent.    Det blev præsenteret i oktober af undervisningsminister Christine Antorini (S).   - Vi mener, at det er et fornuftigt udspil med flere gode elementer. Derfor er det vigtigt, at forhandlingerne ikke udvander udspillet, men holder fokus. Politikerne er nødt til at prioritere og konfrontere de væsentligste udfordringer. Landets virksomheder har stort behov for at reformen medfører et mærkbart kvalitetsløft på erhvervsuddannelsesområdet, siger Lone Folmer Berthelsen.   Flere nødvendige tiltag   Hendes forventninger til reformen er blandt andet, at den skal prioritere og understøtte tiltag som talentspor, niveaudeling og undervisningsdifferentiering, samt at der indføres differentierede adgangskrav til de enkelte hovedforløb.    - Disse og andre tiltag kan være med til at sikre et kvalitetsløft. Det kræver dog også, at vi opstiller håndfaste og konkrete mål der muliggør løbende effektmåling og opfølgning og afspejler idéerne bag reformen, siger DI’s erhvervsuddannelseschef.   Hun får jævnligt tilbagemeldinger fra virksomheder, der har problemer med at skaffe kvalificerede og motiverede unge til ledige lærepladser.    - Det er et stort problem og den udfordring må og skal reformen tage hånd om, siger  Lone Folmer Berthelsen.   Fakta: Talentspor er et særtilbud til unge talenter. Dygtige elever i erhvervsuddannelser kan komme på talentspor. Det skal højne niveauet og hjælpe skolernes ry.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.