Tre sydvestjyske kommuner i top 10 i DI’s erhvervsklimaundersøgelse

Infrastruktur

04/09/2013 11:30

Freja Eriksen

Med et hop op ad DI’s årlige erhvervsklimaundersøgelse af de danske kommuner, bliver Billund nu vurderet som Sydvestjyllands bedste kommune at drive virksomhed i.

Billund er Danmarks femte bedste erhvervskommune skarpt forfulgt af Vejen, der bliver placeret på en samlet syvende plads og Esbjerg som nummer otte på listen.

- Det er imponerende, at det sydvestjyske område har hele tre kommuner med i top ti i DI’s LE 2013. Både Billund og Vejen har endda formået at springe opad listen i år, det glæder vi os over i DI Sydvestjylland. Esbjergs flotte placering betyder, at kommunen igen i år er den storbykommune, der gør det bedst. En stor bedrift, der viser, at både politikere og embedsmænd i Esbjerg Kommune har det nødvendige fokus på, hvad gode vilkår for erhvervslivet betyder for arbejdspladserne i kommunen, siger formand for DI Sydvestjylland Jesper Toft Mathiasen.

                Læs også: Ikast-Brande har Danmarks bedste erhvervsklima

Virksomhedslederne i Esbjerg Kommune vurderer kommunens image væsentligt bedre i år end sidste år, ligesom det også er gået frem, når det gælder kommunens brug af private leverandører. Men Esbjerg er gået tilbage i den kategori, hvor virksomhederne bedømmer jobcentrets indsats og adgangen til kvalificerede medarbejdere, og det bekymrer den regionale DI formand.

- Vi må undersøge, hvorfor virksomhederne i Esbjerg oplever, at det er sværere at få fat i de medarbejdere, de har brug for. Og om der er noget, kommunen kan gøre for at ændre situationen. Adgang til de rigtige medarbejdere er jo en forudsætning for at drive virksomhed, og vi ved, at der allerede nu mangler både ingeniører og dygtige faglærte mange steder, siger formanden.

Ser man på de faktorer, der kan måles direkte som f.eks. erhvervsfrekvens, skatte- og afgiftstryk og beskæftigelse er Billund Kommune Danmarks bedste. Det er en lille fremgang siden sidste år, og Billunds virksomheder er også væsentlig mere tilfredse med informationen fra kommunen og med den dialog, kommunens embedsmænd og politikere har med de lokale virksomheder.
Vejens virksomheder giver også bedre karakterer til kommunens image i år, mens tilfredsheden med Vejens behandling af bygge- og miljøsager er gået lidt tilbage.

I Varde derimod mener de lokale virksomhedsledere, at sagsbehandlingen er blevet væsentligt bedre siden sidste år. Et område, som kommunen har gjort meget for at forbedre i årets løb.

- Det er godt at se, at en helt konkret indsats giver resultat. Varde Kommune har blandt andet indført en indgang til kommunen for virksomhederne og etableret en hotline til den tekniske direktør, netop for at gøre sagsbehandlingen hurtigere og mere effektiv. Det kvitterer virksomhederne for i undersøgelsen, siger formand for DI Sydvestjylland Jesper Toft Mathiasen.

Samlet set ligger Varde Kommune dog stadig med en placering som nummer 64 i den dårligste halvdel i LE 2013. Det er blandt andet infrastrukturen, der trækker ned.

Og netop infrastrukturen er et område, som erhvervslivet i alle fire sydvestjyske kommuner opfordrer kommunerne til at prioritere højt de kommende år. Det samme gælder indsatsen for at skaffe kvalificerede medarbejdere til virksomhederne.

Se alle resultaterne fra Lokalt Erhvervsklima 2013 på her

Her kan du bl.a. sammenligne kommuner, se placeringerne i alle kategorier og downloade yderligere materiale.

FACTS OM LE 2013:

- DI’s undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2013, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er fjerde år i træk, at DI laver undersøgelsen.

- 5.690 danske virksomheder inden for Dansk Industris brancher, bl.a. produktion, transport, engroshandel og service har svaret på undersøgelsen i 2013. De har blandt andet vurderet kommunernes overordnede erhvervsvenlighed, de kommunale rammevilkår og andre helt specifikke erhvervsvilkår som f.eks. skattetryk, kommunal sagsbehandling, arbejdskraft, infrastruktur, image m.v.

Virksomhedsledernes bedømmelser vejer 2/3 i undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder, erhvervsfrekvens mv.

- 96 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. To mindre kommuner Læsø og Fanø deltager ikke.

   

 

Mest Læste

Annonce