Foto: Pressefoto

Ingen sammenhæng mellem HPV-vaccinen og alvorlige neurologiske lidelser

Forskere på Statens Serum Institut afliver nu igen påstanden om, at HPV-vaccinen skulle være årsag til en række uforklarlige neurologiske lidelser blandt danske piger og unge kvinder. Det er konklusionen på en stor undersøgelse, der har set på næsten 1.4 millioner danske piger og kvinder i alderen 10 til 45 år.

HPV-vaccinen, der forebygger livmoderhalskræft, blev indført i det danske vaccinationsprogram i 2009 og tilbudt til unge piger i 12-års alderen.

I 2013 dukkede der en række negative historier op i de danske medier om mulige bivirkninger ved HPV-vaccinen. Samtidigt kunne Lægemiddelstyrelsen (LMST) melde om et stigende antal bivirkningsindrapporteringer. I 2015 valgte TV2 at sende dokumentaren ”De vaccinerede piger”.  Den skabte stor bekymring hos en del af de piger, der stod overfor at skulle vaccineres, og hos deres forældre. Det betød, at tilslutningen til HPV-vaccinen faldt drastisk.  

De påståede bivirkninger bestod af symptomer såsom træthed, svimmelhed, hovedpine, koncentrationsbesvær, kvalme og smerter. Ofte var disse symptomer langvarige og invaliderende, idet patienterne ikke kunne fortsætte med daglige aktiviteter som uddannelse, arbejde eller sport. Og ofte havde de mange symptomer på samme tid.

Nu har SSI gennemført en stor undersøgelse af en række sygdomme karakteriseret ved dette symptombillede, og hvordan de hænger sammen med HPV-vaccinen. Resultaterne, der netop er blevet offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift British Medical Journal, viser, at der ikke var/er nogen sammenhæng mellem HPV-vaccinen og disse symptomer.

Har set på 1.375.737 kvinder

SSI’s undersøgelse omfatter i alt 1.375.737 piger og kvinder i alderen 10 til 45 år. De er blevet fulgt i perioden mellem 2007 og 2016. Forskerne har koblet oplysninger sammen fra Det Danske Vaccinationsregister og Landspatientregisteret, og fundet frem til 869 tilfælde af syndromer med såkaldt autonom dysfunktion. Forskerne fandt ingen sammenhæng med HPV-vaccinen.

”De piger og kvinder, der blev HPV vaccineret, havde ingen overhyppighed af disse syndromer i året efter, at de blev vaccineret. Der var heller ingen overhyppighed senere i livet hos disse kvinder”, siger professor Anders Hviid fra SSI, der står bag undersøgelsen.

Tegner billedet af en sikker vaccine   

Undersøgelsen er støttet af Folketingets Satspuljemidler og Kræftens Bekæmpelse.  Den er én, ud af efterhånden mange undersøgelser af HPV-vaccinens sikkerhed fra SSI’s forskere.

”Der tegner sig uden tvivl et billede af en sikker vaccine”, siger Anders Hviid. Han fortsætter:

”Jeg vurderer, at en del af forklaringen på, at HPV-vaccinen blev kædet sammen med disse lidelser, er, at de allerede forekommer iblandt piger og unge kvinder. Og at vi ved alt for lidt om, hvad de skyldes. Når vi så indfører en storstilet vaccinationskampagne i disse aldersgrupper, vil nogle opleve en sammenhæng, der altså skyldes tilfældigheder.”

Tilslutningen er næsten som før

Faglig direktør på SSI Kåre Mølbak, der også står bag studiet, håber at det betryggende resultatet kan bidrage til at mindske bekymringerne hos piger og drenge og deres forældre.

”Vi kan se, at tilslutningen til HPV-vaccinationsprogrammet næsten er på samme niveau, som før vaccinen kom i modvind. Jeg håber, at denne store undersøgelse kan være med til at få nogle af de sidste tvivlere med”, siger Kåre Mølbak.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.02.21 Sundhed
  Patientrettigheder til hurtig udredning og behandling bliver genindført

  Antallet af COVID-19 patienter på sygehusene er nu faldet så meget, at patientrettighederne til hurtig udredning og behandling genindføres den 1. marts 2021. I dag er ca. 12 pct. af de medicinske sengepladser og ca. 15 pct. af de intensive sengepladser planlagt til COVID-19 i brug.

 • 25.02.21 Sundhed
  Kræftens Bekæmpelse: Sådan får vi tidligere og bedre diagnoser af kræft

  Halvdelen af alle kræftpatienter kommer ikke direkte i kræftpakkeforløb. Men ingen ved præcist, hvad der sker med dem. Og derfor kan sundhedsvæsenet heller ikke for alvor forbedre den tidlige opsporing af kræft. Og det er fatalt for patienterne. Kræftens Bekæmpelse udsender i dag en ny rapport, der skal bane vejen for forbedringer.

 • 23.02.21 Sundhed
  2.500 sårbare og ældre borgere får fremskudte vaccinationstilbud

  Borgere i 17 kommuner bliver visiteret til og kontaktet om et særligt vaccinationstilbud i uge otte. Vaccinationen kan ikke bookes online eller via telefon.

 • 23.02.21 Sundhed
  Pioner i blodkræftforskning modtager Hagedorn Prisen 2021

  10.000 danskere går uvidende rundt med kroniske blodkræftsygdomme og dermed risiko for bl.a. livstruende blodpropper. Det er et område, professor Hans Hasselbalch har viet sit professionelle liv til at forske i. Et arbejde, han betegner som en hjertesag. For sin imponerende og skelsættende indsats modtager han Hagedorn Prisen 2021 på 1,5 mio. kr.

 • 22.02.21 Sundhed
  Godt nyt: Flere lægemidler til sjældne sygdomme

  Flere patienter med sjældne sygdomme får mulighed for behandling, når der løbende godkendes flere lægemidler til sjældne sygdomme. Det er et stort plus for de mange patienter, siger Lægemiddelindustriforeningens koncernchef Ida Sofie Jensen.