Ingen vej tilbage: Danskerne stemmer om patentdomstol

Der er ikke stort nok flertal for patentdomstolen i Folketinget. Nu venter en folkeafstemning søndag 25. maj.

Det er nu 100 procent sikkert, at der bliver en folkeafstemning om Danmarks indtrædelse i den europæiske patentdomstol.

Det lykkedes således ikke for regeringen at stable det nødvendige flertal på benene, da lovforslaget om patentdomstolen var til tredjebehandling og afsluttende afstemning tirsdag eftermiddag.

Selv om et stort flertal i folketingssalen stemte ja til dansk deltagelse i den europæiske patentdomstol, så var det ikke nok.

Enhedslisten og Dansk Folkeparti trykkede som ventet på nej-knappen.

Dermed er der ikke det nødvendige flertal på fem sjettedele af Folketingets medlemmer, som ifølge grundloven skal til, fordi der er tale om suverænitetsafgivelse, når den europæiske patentdomstol får eneret til at træffe afgørelser i tvister om patenter.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) annoncerede allerede i sin tale ved Folketingets åbning i oktober sidste år, at der ville komme en folkeafstemning om dansk tilslutning til patentdomstolen søndag den 25. maj - samme dag som valget til Europaparlamentet - hvis der ikke var det nødvendige flertal i Folketinget.

- Hvis vi skal have en folkeafstemning, vil regeringen arbejde for et ja. Vi er overbeviste om, at et fælles europæisk patentsystem er godt for dansk økonomi. For virksomhederne. For lønmodtagerne, sagde Thorning dengang.

Den europæiske patentdomstol er en afgørende del af et nyt europæisk enhedspatent, som skal sikre, at virksomheder kun behøver at sende én ansøgning for at få patent i alle de EU-lande, der tilslutter sig.

24 lande bakker fuldt op om patentreformen og vil gerne deltage i både enhedspatentet og patentdomstolen. Foruden Danmark har også Irland meddelt, at spørgsmålet om deltagelse skal til folkeafstemning.

Tilhængerne af dansk deltagelse i det europæiske patentsamarbejde fremhæver især, at det vil blive billigere og lettere for virksomhederne at beskytte deres opfindelser i hele Europa.

Modstanderne kritiserer derimod blandt andet, at Danmark også på dette område vil afgive suverænitet, og at det kan skabe problemer for mindre virksomheder, hvis de ikke længere kan have et selvstændigt patent for det danske marked.

/ritzau/

 

Emneord: EU's Patentdomstol, Folkeafstemning
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 30.03.16 Velfærd
  Sådan vil Struer videre efter nej til sammenlægning

  Siden borgerne gav klar besked om selvstændighed har Struer forberedt flere strategiske indsatser, som skal bidrage til at sikre og udvikle kommunen i samspillet mellem en stærk organisation, et visionært byråd og de engagerede borgere, virksomheder og institutioner, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

 • 08.12.15 Politik
  Fusion afvist af vælgerne i Struer Kommune

  Et flertal i Struer Kommune har sagt nej til en sammenlægning med Holstebro Kommune og dermed bliver det politiske forslag om kommunesammenlægning ikke til virkelighed.