Ingen vej tilbage: Danskerne stemmer om patentdomstol

Der er ikke stort nok flertal for patentdomstolen i Folketinget. Nu venter en folkeafstemning søndag 25. maj.

Det er nu 100 procent sikkert, at der bliver en folkeafstemning om Danmarks indtrædelse i den europæiske patentdomstol.

Det lykkedes således ikke for regeringen at stable det nødvendige flertal på benene, da lovforslaget om patentdomstolen var til tredjebehandling og afsluttende afstemning tirsdag eftermiddag.

Selv om et stort flertal i folketingssalen stemte ja til dansk deltagelse i den europæiske patentdomstol, så var det ikke nok.

Enhedslisten og Dansk Folkeparti trykkede som ventet på nej-knappen.

Dermed er der ikke det nødvendige flertal på fem sjettedele af Folketingets medlemmer, som ifølge grundloven skal til, fordi der er tale om suverænitetsafgivelse, når den europæiske patentdomstol får eneret til at træffe afgørelser i tvister om patenter.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) annoncerede allerede i sin tale ved Folketingets åbning i oktober sidste år, at der ville komme en folkeafstemning om dansk tilslutning til patentdomstolen søndag den 25. maj - samme dag som valget til Europaparlamentet - hvis der ikke var det nødvendige flertal i Folketinget.

- Hvis vi skal have en folkeafstemning, vil regeringen arbejde for et ja. Vi er overbeviste om, at et fælles europæisk patentsystem er godt for dansk økonomi. For virksomhederne. For lønmodtagerne, sagde Thorning dengang.

Den europæiske patentdomstol er en afgørende del af et nyt europæisk enhedspatent, som skal sikre, at virksomheder kun behøver at sende én ansøgning for at få patent i alle de EU-lande, der tilslutter sig.

24 lande bakker fuldt op om patentreformen og vil gerne deltage i både enhedspatentet og patentdomstolen. Foruden Danmark har også Irland meddelt, at spørgsmålet om deltagelse skal til folkeafstemning.

Tilhængerne af dansk deltagelse i det europæiske patentsamarbejde fremhæver især, at det vil blive billigere og lettere for virksomhederne at beskytte deres opfindelser i hele Europa.

Modstanderne kritiserer derimod blandt andet, at Danmark også på dette område vil afgive suverænitet, og at det kan skabe problemer for mindre virksomheder, hvis de ikke længere kan have et selvstændigt patent for det danske marked.

/ritzau/

 

Emneord: EU's Patentdomstol, Folkeafstemning
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 30.03.16 Velfærd
  Sådan vil Struer videre efter nej til sammenlægning

  Siden borgerne gav klar besked om selvstændighed har Struer forberedt flere strategiske indsatser, som skal bidrage til at sikre og udvikle kommunen i samspillet mellem en stærk organisation, et visionært byråd og de engagerede borgere, virksomheder og institutioner, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

 • 08.12.15 Politik
  Fusion afvist af vælgerne i Struer Kommune

  Et flertal i Struer Kommune har sagt nej til en sammenlægning med Holstebro Kommune og dermed bliver det politiske forslag om kommunesammenlægning ikke til virkelighed.