Inger Støjberg forlader ide om statslige flygtningelandsbyer

Flygtningelandsbyerne vil hæmme integrationen og blive fordyrende, lyder det nu fra udlændingeministeren.

Det bliver ikke en realitet med landsbyer til de mange flygtninge, der kommer til Danmark.
 
Det fastslår udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) over for Jyllands-Posten.

Integration - det væsentlige

Vi samler alle væsentlige historier om integration på denne tema-side

- Helt generelt må man sige, at hvis vi opretter flygtningelandsbyer, vil det hæmme integrationen og på alle måder blive fordyrende. Der findes ingen modeller for flygtningelandsbyer, som passer ind i alle 98 kommuner, så derfor ser jeg ikke, at det er en mulighed, siger hun.

Og dermed bliver Socialdemokraterne og Dansk Folkepartis forslag om at oprette statsdrevne flygtningelandsbyer for at lette presset på kommunerne ikke til noget. 
 
I redegørelsen "Rapport om statslige flygtningelandsbyer", som offentliggøres mandag, vurderes det blandt andet, at flygtningelandsbyer vil øge de offentlige udgifter. Derudover, at det vil være konventionsstridigt, hvis personer med flygtningestatus placeres i landsbyer uden at have samme rettigheder som andre udlændinge med lovligt ophold, skriver Jyllands-Posten.
 
På den baggrund afviser Inger Støjberg nu definitivt at oprette landsbyerne.
 
- Vi har hele tiden været meget skeptiske over for det. Og rapporten viser, at der også er hold i den skepsis. Ydermere er det konventionsstridigt, siger udlændingeministeren.
 
Tilbage i januar pålagde et flertal bestående af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og De Konservative regeringen at fremlægge et konkret forslag til, hvordan flygtningelandsbyerne kan etableres. Regeringen skulle – senest den 1. marts – redegøre for konsekvenserne i et beslutningsgrundlag. Blandt de undersøgte modeller er en, der minder om et forslag stillet af Dansk Folkeparti. Den vil ifølge rapporten i praksis bryde med flygtningekonventionen. Det giver DF dog ikke meget for.
 
- Det er ærgerligt, at Venstre gør det, som partiet så tit gør. Nemlig at bruge konventionerne til at afvise yderligere stramninger i asylpolitikken, siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) til Jyllands-Posten, som ikke vil opgive kravet om flygtningelandsbyer.

Ifølge Jyllands-Posten har det ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokraterne, mens De Konservative bakker regeringens linje op.

 
FAKTA: Hvad er en flygtningelandsby?
Udlændingeministeren afviser nu landsbyer for flygtninge. Men hvordan ønskede S og DF, at de skulle se ud? 
Kommunerne skal ikke forvente, at regeringen opretter flygtningelandsbyer, der kan hjælpe med at lette presset med de mange flygtninge, der kommer til landet.
 
Det står klart, efter at udlændingeminister Inger Støjberg (V) gør det klart over for Jyllands-Posten, at landsbyerne vil hæmme integrationen og blive fordyrende. 
 
Det sker på baggrund af redegørelsen "Rapport om statslige flygtningelandsbyer", som offentliggøres mandag.
 
Et flertal uden om regeringen bestående af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og De Konservative tvang ellers regeringen til inden 1. marts at fremlægge et konkret beslutningsgrundlag for etableringen af statslige flygtningelandsbyer.
 
Især Socialdemokraterne og DF har talt meget om flygtningelandsbyer, men partierne ser forskelligt på, hvordan de skal drives i praksis:
 
* Socialdemokraterne ønsker, at landsbyerne skal være åbne. Børnene skal have mulighed for at gå i skole sammen med danske børn, og de voksne skal kunne tage et job uden for landsbyen.
 
* Dansk Folkeparti mener, at flygtningene skal blive i landsbyerne, indtil de kan sendes tilbage til deres hjemland. De skal ikke integreres.

/ritzau/

 

Emneord: Flygtninge, Flygtningelandsbyer, Integration, Inger Støjberg, Martin Henriksen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også