Djøf om udflytninger: Drop følelsernes politik

Bæredygtighed

07/3/18 8:00

Jens Qvesel

Politik må gerne bygge på værdier, så længe de ikke tilsidesætter fakta. Politikerne bør vente på konklusionerne fra første runde af udflytninger, skriver Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig.

Jarl Cordua, politisk kommentator og radiovært, har i den seneste tid sendt en bølge af kritik mod regeringens flytning af statslige arbejdspladser. Og for nylig råbte Dansk Arbejdsgiverforening, DI, LO og Akademikerne vagt i gevær med et brev til statsministeren om de uheldige konsekvenser af planerne om at flytte De Økonomiske Råds sekretariat til Horsens. En kritik, der også følges op af de øvrige finanspolitiske vagthunde i de andre EU-lande, der kraftigt anmoder regeringen om at omgøre udflytningen. Senest har udflytningen af andre kontrolinstanser fx Ombudsmanden også været til debat.

Udflytning af statslige arbejdspladser

Vi har samlet alle historier om udflytningsplanerne.

Læs meget mere her

Vent på fakta

I sidste ende er det en politisk beslutning, om en institution skal flyttes eller ej. Men jeg kan ikke forstå, hvorfor man har så travlt med at flytte rundt på alt og alle, før man har et ordentligt overblik over konsekvenserne af første runde af udflytninger. I dansk politik og forvaltning har vi en sund og lang tradition for at inddrage viden om de faglige og økonomiske konsekvenser af politiske beslutninger, før de bliver iværksat.

Vi djøfere bliver tit beskyldt for at lægge for meget vægt på faglige og økonomiske argumenter. "Politik er også følelser", hedder det. Og det er jeg helt enig i: Politik ér følelser og bør bygge på værdier. Men på den anden side har jeg det svært med politik, der tilsidesætter fakta. En rent følelsesbåret politik kan være lige så ude af trit med virkeligheden som politik, der er trukket ud af et regneark.

Menneskelige konsekvenser

Om Djøf:

Djøf er faglig organisation for jurister, økonomer og samfundsvidenskabelige kandidater og studerende. Læs mere fra Djøf her.

I virkelighedens verden betyder det jo også noget, om der er styr på økonomien, og om processen er ordentligt forberedt. For de styrelser, der skal flytte, og deres medarbejdere – både de erfarne, de nyansatte og dem, der vælger at blive tilbage – har beslutningen store konsekvenser for deres dagligdag. Det har også store konsekvenser for os andre.

Velfungerende organisationer er en af støttepillerne i vores samfund. Derfor er det vigtigt at vide, hvad konsekvenserne er, når vi flytter rundt på dem. Vi bør se på, hvad det koster at flytte en arbejdsplads fra én ende af landet til en anden, og hvad vi som samfund får ud af investeringen i form af eksempelvis vækst.

Vi kan eksempelvis se, at der allerede nu er problemer med at rekruttere erfarne akademikere til de flyttede styrelser. Jeg mener derfor, at vi må have blik for de faglige vurderinger af beslutninger om flytning af arbejdspladser, og vi må lytte til Rigsrevisionens undersøgelse af flytningerne. Politik kan ikke drives uden følelser og værdier, men næppe heller uden fakta og faglighed.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.