Marianne Jelved. Foto: Nicolas Tobias Foelsgaard

Jelved efter dom i socialkrisen: Retssikkerheden er ikke eksisterende

Ankestyrelsen har vejledt kommuner ulovligt på trods af år gammel Højesteretsdom. Nu sætter ny dom styrelsen på plads. "Retssikkerheden er ikke eksisterende," siger Marianne Jelved (R).

"Jeg er meget overrasket over sagen mod Ankestyrelsen. Ankestyrelsen er en del af vores retsinstans på det kommunale område. Ankestyrelsen burde optræde eksemplarisk. Det er bestemt ikke godt at tilsidesætte rettens afgørelse. Det burde ikke kunne ske i Danmark."
 
Sådan siger de Radikales tidligere partiformand og minister, Marianne Jelved, efter Landsretten har kendt praksis i Ankestyrelsen ulovlig. Dommen kommer flere år efter en højesteretsdom, der i 2015 fastslog, at kommuner ikke må stoppe udbetalinger af sygedagpenge med tilbagevirkende kraft. Den dom så Ankestyrelsen stort på, og omgik reglerne. Nu har en ny dom, som er ført af FOA, sat Ankestyrelsen på plads igen. 

Læs om socialkrisen

Vi har skrevet om sygdomsramte og klemte borgere i systemet gennem lang tid.

Læs vores tema om socialkrisen, hvor en lang række artikler er samlet. 

Advokat Mads Pramming, som har ført sagen for FOA, undrer sig ifølge en pressemeddelelse fra FOA "over den borgerfjendske linje, Ankestyrelsen lægger for dagen".

- Hvorfor vil Ankestyrelsen så gerne fortolke loven imod borgerne? Endda når de har fået tæsk i Højesteret, retter de ikke automatisk ind, siger advokaten i pressemeddelelsen.
 
Den aktuelle sag handler om sosu-assistent Mette Elisabeth Sørensen, som Køge Kommune stoppede udbetalingen af sygedagpenge til. Det på trods af, at hun stadig var sygemeldt fra sit arbejde på et bosted på Sjælland. Retten har afgjort, at kommunen handlede i strid med loven og derfor skal betale knap 30.000 kr. tilbage til sosu-assistenten.
 
John Klausen, lektor i socialret ved Aalborg Universitet, mener ifølge Avisen.dk at dommen giver et stort antal borgere mulighed for at få genbehandlet deres sygedagpengesager.
 

Social '18

Følg debatten om socialområdet anno 2018 på DenOffentlige 

- Ankestyrelsen har behandlet en række tilsvarende sager, men det er kun toppen af isbjerget. Derudover kommer alle de sager, hvor kommunerne har frataget borgere sygedagpenge med tilbagevirkende kraft, uden at der er blevet klaget over det efterfølgende. Så der er utvivlsomt tale om et betydeligt antal sager, der skal genbehandles, siger John Klausen til Avisen.dk.
 
Mona Striib, formand i FOA, er 'gal og forarget' over Ankestyrelsens praksis.
 
- Ankestyrelsen burde være garant for, at love og vejledninger bliver fortolket korrekt. Dommen her betyder, at Ankestyrelsen må kigge sig selv efter i sømmene, for at se om den er kommet til at løbe efter en sparedagsorden frem for at gøre det, som den er sat i verden for, siger Mona Striib.
 
Overvejer anke 

Ankestyrelsen overvejer, hvordan man skal reagere på den nye dom, og vil derfor ikke kommentere situationen. DenOffentlige har skrevet til styrelsens pressekontakt, som på spørgsmålet om Ankestyrelsen kan "sige noget om, hvorfor - og på hvilket grundlag - i kan anbefale kommunerne en praksis, der er underkendt af en domstol?" svarer følgende:  

- Nej, det kan vi ikke. Vi har ikke flere kommentarer på nuværende tidspunkt, skriver pressekonsulenten. Til Avisen.dk har styrelsen dog sagt følgende:

- Vi er ved at læse dommen igennem, og derefter vil vi overveje, om vi anker dommen til Højesteret, siger Charlotte Buus Kjær, ankechef i Ankestyrelsen.
 
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Køge Kommune.
 
Politikere: Manglende retssikkerhed
 
Sagen mod Ankestyrelsen er opsigtsvækkende, fordi netop Ankestyrelsen er borgernes garant for retssikkerhed på social- og beskæftigelsesområdet. Den bliver yderligere væsentlig, fordi der allerede forelå en flere år gammel højesteretsdom, som styrelsen tilsyneladende har set stort på. Marianne Jelved, der er mangeårigt medlem af Folketinget for Radikale og tidligere minister, mener, at retssikkerheden på det sociale område et ikke eksisterende. 
 

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

- En patientorganisation fører mellem 3000 og 4000 sager i Ankestyrelsen på deres medlemmers vegne hvert år. Det er sager mod kommunernes og handler ofte om nedsat tildelt hjælp. Organisationerne vinder mellem 70 og 80 procent af sagerne om året. Det er et eksempel på manglende retssikkerhed i det sociale system," siger Jelved til DenOffentlige. 

 
 
 
Emneord: 150518, Ankestyrelsen, Retssikkerhed, Sygedagepenge, Sygedagpengeregler, Sygedagpengereform, Marianne Jelved, FOA, Mona Striib, Socialkrisen, Socialkrise, John Klausen, Chefredaktør Nick Allentoft, Nytår18 Socialtema
Den Offentlige på DenOffentlige.dk Du er DenOffentlige!...
Aktivitet: Artikler: 233 | Events: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 10.09.18 Liisbjerg
  Ingen suppe, kun en sinke

  Det jeg skulle have sagt lidt mere klart var om brugen af advokat mod det offentlige. Jeg mener selvfølgelig at gå til domstolene for at føre en civil retssag og skrive en påstand. For det kan man som civil ikke selv finde ud af at skrive en påstanf. Og hvis der ville have været en reel mulighed for at gå til domstolene, så sløjf alle absurd kontrol-antisocialstatens klagemuligheder, som ombudsmanden, den uafhængige politiklagemyndighed, ankestyrelsen. Hvis det ikke er en domstol er det jo en" rigtigt smart institution og overhovedet ikke spil af alles penge samt idiosi"

 • 10.09.18 Liisbjerg
  En lækker suppe

  Har man en sag eller et problem som ikke passer ind som den sidste brik i et puslespil og har man ingen penge, så har man ikke nogen mulighed for at få en advokat der kan hjælpe en med problemer i relation til det offentlige. Og det offentlige styre jo det hele. Og alle det offentliges klagemuligheder, er det offentliges. De er til for syns skyld. Det kan man mærke på fordommene som bare spinnes og spinnes på helt ekstrem vis, til man ikke kan klare mere og opgiver at sige noget........I relation til konstruktiv debat og reglerne for diskution: Hvad er en åbenlys absurd påstand??? Og hvad er injurie ? Det offentlige ved ikke hvad det er, så hvorfor skulle jeg vide det!

 • 18.05.18 M.S. Carstens
  Manglende retssikerhed

  Retssikkerheden på det sociale område er IKKE-eksisterende og tjener kun til at stikke folk blår nok i øjnene, til de bukker under i systemerne.
  Alt mens Ankestyrelsen sluger kommunens "dokumentation" råt, eventuelt påpeger behov for yderligere sagsbehandling, kan kommunen tilsidesætte, * borgerens ret i sagsbehandlingstiden (7mdr. i Ankestyrelsen) + samme afgørelse og atter fornyet sagsbehandlingstid, når afgørelsen igen indankes og således spare penge på borgerens bekostning og helbred.

  *Jeg taler her ud fra serviceafdelingen i Thisted kommune, der, på yderst mærkværdige sagsbehandlingsmetoder, fratog mig 6 af 7 besøg i døgnet til personlig pleje, for så at sende min klage videre til Ankestyrelsen, mens jeg i de mange måneder mister mere og mere af livet.
  Og skulle ankestyrelse hjemsende sagen til fornyet behandling i Thisted Kommune, kan med største spare-sindsro fastholde tidligere afgørelse, under nye suspekte formuleringer og så således spare endnu 7-10 måneders hjælp til mig.

  Der mangler i høj grad sanktionsmuligheder over for kommuner, der ikke efterkommer overordnede styrelsers afgørelser OG det er aldeles mangel på retssikkerhed, når der i slige sager ikke er opsættende virkning i ydelserne MENS sagerne behandles.

 • 17.05.18 Tinamaria
  Ikke overrasket ...

  Jeg har selv flere grimme oplevelser med en lang række myndigheder - herunder politiet, politimyndigheder, samtlige retsinstanser, justitsministeriet og ombudsmanden m.fl., hvor det klart og tydeligt fremgår, at der slet ingen retssikkerhed er i nogen som helst instanser mere ...

  Jeg har en sag, hvor Ankestyrelsen tilkendte mig et beløb, men skyndte sig at underkende det igen, da man fandt ud af, hvad det indebar økonomisk.

  Jeg er som forfatter og forlægger udsat for offentlig forfølgelse, fordi jeg har afdækket så megen korruption, men det er lige fedt, da både politiet, retsinstanser, justitsministeriet og ombudsmanden deltager. I december stjal staten otte velfungerende heste fra mig og trods dokumentation for fejl og løgne fra politiet m.fl., kigger alle den anden vej ...

  Hvis man vil læse mere, så kan man besøge min blog på http://tinamarias.dk/blog eller starte med artiklen "Stjæler staten heste?" - http://tinamarias.dk/blog/stjaelerstatenheste

 • 15.05.18 Kirsten
  Himmelråbende praksis

  Ankestyrelsen, en offentlig myndighed, deltager aktivt til at mishandling af syge borgere, fortsætter.
  Kommunerne fortolker love til stor skade for syge, hvilket betyder ruin for mange syge og at tusindvis bliver endnu mere syge når de udsættes for ulovlig sagsbehandling i årevis.

  Mange har givet op pga den manglende retssikkerhed, de har begået selvmord..

  Mange har mistet alt i det forløb..

  De får ingen oprejsning når deres sag er kørt ulovligt i årevis..

  Hvad har politikerne på borgen tænk sig at gøre.?
  Bliver det stiltiende bare fejet ind under gulvtæppet?

  Terminal syge nægtes afklaring og førtidspension og ingen reagere.!
  Det kan ikke bare undskyldes, og det fortsætter jo for alle der bliver syg..

  Hvornår stoppes det.?

 • 15.05.18 Joel Wedell
  Ulovlig praksis

  Selvfølgelig er det ikke en tilfældighed fordi hvis der sker så mange fejl vil der være tale om ikke verdens, men danmarkshistoriens dårligst uddannet sagsbehandlere og jurister i Ankestyrelsen.

  Det at ulovlighederne har forsat kan kun skyldes to ting.
  At enten har de fået ordre til ar handle ulovligt, eller også gør,de det med vilje for at få disse domme, så praksis kan ændres ved dom.

  Jeg håber og tror på det sidste, da det vil få vidtrækkende konsekvenser hvis embedsmænd med vilje administrere ulovligt, hvilket man godt kan sidde tilbage med en fornemmelse af. Især fordi mængden er stor og et gennemgående element i mange kommuners sagsbehandling. Ikke kun i socialpolitikken, men også i mange andre sager hvor borgerne er afhæng af kommunerne som sagsbehandler og myndighed.

  Lad os, om ikke alle bede, men så håbe på, at vi får et humanistisk og juridisk sundt Danmark igen. Så tilliden, energien og sammenhængskraften bliver den drivende kraft i samfundet. Og ikke mistilliden, det melankolske og nedbrydende.

 • 15.05.18 Lena Dahl Møller
  Kulegrav Ankestyrelsen!!!

  Vil gerne foreslå en nærmere undersøgelse af Ankestyrelsen. Vi, borgere, har behov for at vide besked om, hvordan vores sager behandles i Ankestyrelsen.
  1. Hvordan træffes der afgørelser?
  2. Hvor mange er involveret i at træffe afgørelserne?
  3. Hvilken baggrund/uddannelse har de ansatte i Anjestyrelsen? Etc.
  Det skal undersøges hvorfor tingene ikke fungerer.
  Og hvorfor har syge kun én ankeinstans? Hvorfor er der ikke også en Højesteret for syg? Førhen havde vi Det Sociale Nævn og Ankestyrelsen.

 • 15.05.18 Lena Dahl Møller
  Himmelråbende praksis.

  Hvorfor gør ingen politikere for alvor noget ved problemerne med Ankestyrelsen.?? Der er tilsyneladende ingen problemer med at indføre sanktioner og dermed konsekvenser for alle andre i samfundet. Det er virker suspekt. Det er jo indlysende, at der foregår noget der ikke bør foregå, når Ankestyrelsen vinder så mange sager. Hvorfor får det ingen konsekvenser? Ankestyrelsen er en instans, der burde være garant for borgernes retssikkerhed, men det fungerer jo nærmest modsat. Alene det at Ankestyrelsen overvejer at anke dommen er jo disrespekt for retssystemet. En dom der allerede er afsagt én gang. Det er for langt ude.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også