Jobcenter sendte borgere til lægeundersøgelse i baglokalet

På et jobcenter i København er borgere sendt til samtale og undersøgelse af læger i jobcenterets baglokale. Lægerne var hyret af kommunen - men praksis er ulovlig. Det fortæller TV2 Lorry.

Jobcentrets fornemmeste opgave er at få arbejdsløse borgere tilbage i arbejde. (Se indslag fra Lorry herunder.)
Hidtil har midler som praktik, kurser i cv-skrivning og andre tiltag forsøgt at hjælpe borgerne tilbage til arbejdsmarkedet.
 
Men på jobcentret på Lærkevej i Københavns Nordvestkvarter har kommunen taget drastiske metoder i brug for at få borgerne i arbejde.

Her er borgerne blevet tilbudt en samtale med en læge og efterfølgende undersøgelse for at fastlægge i hvilket omfang borgeren kan arbejde.

Det fremgår af en orientering til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget fra 24. november, som TV 2 Lorry er i besiddelse af.
 
Her står der, at Borgerrådgiveren allerede i slutningen af oktober advarede kommunen om forholdet på baggrund af en kommentar på netmediet avisen.dk, hvor der blandt andet står, at "borgerne risikerer at blive underlagt lægeundersøgelse i et baglokale på samme matrikel."
 
I samme orientering fremgår det, at Københavns Kommune hyrede en privat lægevirksomhed i forbindelse med implementeringen af en politisk aftale om "en særlig indsats til førtidspension og fleksjob".
 
Ved flere lejligheder har læge-firmaet "foretaget fysiske lægeundersøgelser i jobcentret", skriver forvaltningen.
Men en sådan praksis er ikke lovlig - og slet ikke kommunens opgave.
 
Politiker: - Det lyder nærmest som plottet til en gyserfilm
Så klar er meldingen fra Ulrik Kohl, der sidder i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Københavns Borgerrepræsentation.
 
- Angiveligt er der installeret en form for lægeklinik i baglokalet, hvor man i strid med alle regler hiver syge og handicappede borgere, der møder op på jobcentret, ud til en form for tvangsmæssig undersøgelse, siger Ulrik Kohl, Enhedsl., der er medlem af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Københavns Borgerrepræsentation, til TV 2 Lorry og tilføjer:
 
- Det lyder nærmest som plottet til en gyserfilm. Du møder op til en samtale, men i stedet for at få hjælp, så bliver du hevet ud i et baglokale for at blive undersøgt.

Politikeren stiller sig stærkt tvivlende overfor motivet bag de lægelige undersøgelser, som han frygter handler om at spare penge på sagsbehandling i kommunen.

- Hvis det er det, der foregår, så er det endnu mere galt, end hvis det bare er det, at der er en ulovlig lægeklinik, som er blevet installeret på jobcentret, siger han.
 
Beskæftigelsesborgmester: - Det er under al kritik
På baggrund af henvendelsen fra borgerrådgiveren har Ulrik Kohl sammen med borgerrepræsentanter fra Konservative og Socialdemokratiet valgt at rette direkte henvendelse til borgmesteren på området i København.
 
- Vi har rettet direkte henvendelse til Beskæftigelsesborgmesteren i København om at tage den her sag ekstremt alvorligt.
 
Den nye Beskæftigelses- og Integrationsborgmester, Mia Nyegaard, Rad.V., er bekendt med sagen, og allerede nu har hun taget affære.
 
- Det er under al kritik, og det har hele udvalget også udtrykt, efter vi blev opmærksomme på det, siger Beskæftigelses- og Integrationsborgmester Mia Nygaard, Rad.V., til TV 2 Lorry.
 
Borgmesteren undskylder desuden overfor de borgere, der har været berørt af den ulovlige praksis.
 
- Det er især beklageligt overfor de enkelte borgere, der er blevet berørt af det. Det er vi rigtig kede af, siger Mia Nygaard til TV 2 Lorry.
 
Spørgsmål: Hvad er din reaktion på, at der kommer en borger med gigt og bliver undersøgt af en læge, der har nyresygdomme som speciale?
 
- Det første, der skete, da jeg blev opmærksom på det i fredags, var, at jeg bad forvaltningen om at komme med reglerne for, hvad man må og ikke må. Der fik jeg konstateret, at det er dybt ulovligt, siger borgmesteren og tilføjer:
 
- Og min reaktion er, at det er dybt beklageligt for den enkelte borger og hele udvalget vil gerne beklage overfor de borgere, der har været involveret i det her. For det er ulovligt.
 
I orienteringen til udvalget fremgår det, at konsekvensen for den ulovlige praksis er, at "oplysninger, som måtte være tilvejebragt som følge af en eventuel fysisk lægeundersøgelse, ikke må indgå i sagsbehandlingen."
 
Det skønnes, at cirka 100 personer er visiteret til forløbet, men kommunen ved endnu ikke, hvor mange der er blevet lægeundersøgt.

 

 
Emneord: Socialkrisen, Socialkrise, Jobcentre, Lægeundersøgelse, Københavns Kommune, Mia Nyegaard, Beskæftigelsesområdet, Ledige, Kontanthjælpsmodtagere, Borgerrådgiver, Ulrik Kohl, 301117
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 30.11.17 Bettina
  Ansvar for miseren 0.2

  Min kommentar henviser til et profilbillede der ikke fremgår her; men det bør ikke være ret vanskeligt at finde ud af hvem der er ansvarlig. Blandt andet forklarer en af de ledende direktører til en direkte forespørgsel fra Charlotte Lund i Borgerrepræsentationen, København på hvorfor det i hans optik giver mening at bruge firmaet Empano (der ikke har lægefagligt ydernummer; men hvem går op i det?!)...Altså det drejer sig om at spare mest muligt på tildeling af førtidspension i Københavns kommune. Alle kneb gælder. Også de ulovlige.

 • 30.11.17 Bettina
  Ansvar for miseren

  Ja man kan jo undre sig over at Anna Mee røg på en bryllupssag og at øverste ledelse i Beskæftigelsesforvaltningen København stadig sidder. Ingen nævnt, ingen glemt. Jeg henviser til mit profilbillede af den uhellige treenighed.

 • 30.11.17 Anne-Marie Krogsbøll
  Ansat af Københavns Kommune?

  HVEM har besluttet dette? Den tidligere borgmester? For det er jo ikke en beslutning, der har taget sig selv.

 • 30.11.17 Per Larsen
  Uretfærdig/ulovligt læge chek.

  Det er skræmmen læsning men det vise jo ialt sin ærlighed hvor galt det står til på de der såkaldte jobcentre,der bvar jo noget med hende børne lægen der optrådte som kosulent på kommunens side.Håber virkelig at der nogle ansatte på det jobcenter der vil fritstillet det må være mindste"straf"for noget groft mod et medmenneske.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også